+421 948 199 109

Vytvorte si zoznam semien, ktoré potrebujete kúpiť

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. januára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

O takomto čase je vaša záhrada už zazimovaná, a preto zostáva len myslieť na jar a nové výsadby v podobe nákupu semien. Po sviatkoch v obchodoch začali pribúdať semená, cibule na jarné výsadby a záhradnícke pomôcky. Veď po januári je to do jari už len na krok. Preto už teraz myslite na vašu záhradu a starostlivo vyberajte semená a druhy, ktoré chcete pestovať, alebo chcete začať s pestovaním niečoho nového.

Semená fazule

Okrem behania po obchodoch môžete využiť online nakupovanie s dodávkou kvalitných semien až domov. Vytvorte si zoznam druhov, ktoré bežne pestujete, ktoré vám chýbajú a ktoré chcete pestovať.

Okrem klasických overených odrôd vyberajte aj druhy, ktoré sú niečím špecifické – napr. farbou plodov, či chuťou. Všímajte si počet semien, alebo gramáž, trvanlivosť, farbu, prípadne nakupujte od overeného predajcu, či výrobcu. Semená, ktoré objednávate online cez e-shopy, vám budú dodané vo vhodnom čase na výsevy. Do doby, kedy ich naozaj použijete, ich uchovávajte na suchom a tmavom mieste. Najmä tak, aby ste na ne nezabudli.Ponuka semien semo semená

Pripravte si zároveň osevné plány a políčka na papier. Stanovte si, kedy budete ktoré semená vysievať a pripravte si napríklad menovky alebo poznámkový blok.


Vyberte si z kompletnej ponuky osív a semien z bohatého sortimentu nášho eshopu


Okrem zeleniny a byliniek vyskúšajte vypestovať atraktívne letničky a trvalky. Tento spôsob pestovania je veľmi lacný a určite si ho obľúbite. Vyžaduje to však väčšie nároky na priestor, najmä druhov, ktoré chcete v bytových podmienkach predpestovať, aj čas na starostlivosť o výsevy a priesady. Dokáže si vypestovať ľubovoľný počet rastlín a môžete obdarovať aj susedov či blízkych.

Vyskúšajte pestovať farebnú mrkvu, reďkovku, škoricovú bazalku, fialovú fazuľku alebo zmes farebných cukiet. Semená takýchto farebných druhov sú aj farebne odlíšené. Určite tiež patríte k tým, ktorým sa pestovateľský rok nikdy nekončí a už na začiatku zimy plánujete a vysádzate aspoň v myšlienkach a privolávate jar. Buďte na ňu pripravení.

Je čas myslieť aj na balkón, presnejšie na rastliny, ktoré tam chceme pestovať.

Ktoré sú tie správne pre Váš balkón? Naučíme Vás, ako to zistíte, čo všetko si musíte všímať, ktoré rastliny vybrať a ako ich vysadiť, aby boli ozdobou počas celého leta až do jesene. V prvom rade musíte poznať orientáciu voči svetovým stranám a tým pádom výber rastlín podmieniť svetelným pomerom. Nie každej rastline sa darí na priamom slnku, nie každá vydrží v tieni. Poznať nároky rastlín je to najdôležitejšia a tým pádom je to aj krok k úspešnému pestovaniu.

Kvety vhodné na pestovanie na balkóneAk máte balkón orientovaný na sever, mali by ste použiť na zazeleňovanie rastliny, ktoré znášajú zatienenie : fuksia, begónia, netýkavka, okrasná kapusta (Brassica oleracea),  kapucínka.

Balkón orientovaný na juh je po celý deň vystavený priamemu slnku, preto by tu mali byť použité rastliny, ktoré znášajú priame slnko : agerátum, gazánia, petúnia, poludňovkovec, muškáty (Pelargonium ), aksamietnice. Najvhodnejšou orientáciou je J – V, J – Z, V, Z.

V bytovom dome je dôležité aj poschodie, na ktorom si chcete balkón upraviť. Čím vyššie, tým je väčším nebezpečenstvom vietor, ktorý spôsobuje olamovanie krehkých stoniek. Preto je dôležité vyberať pevnejšie rastliny (nízke kry, dreviny, letničky..).

TIP: Prečítajte si článok o pestovaní balkónoviek podľa svetových strán.

Nezabúdajte na každodennú starostlivosť najmä v horúcich dňoch, na zálievku, hnojenie, odstraňovanie odkvitnutých súkvetí, prípadne v čase mrazov na prikrývanie rastlín, ktoré i v zime zostávajú na balkónoch.

Najznámejšími rastlinami pestovanými na balkónoch sú previslé muškáty a petúnie. Dokážu vytvoriť bohaté a dlhé previsy. Aby sa im naozaj darilo, musíte im venovať svoj čas. Starostlivosť spočíva najmä v odstraňovaní odkvitajúcich kvetov, neustálim zaštipovaním, hnojením a zalievaním.

Nemusíte však pestovať len tie. Môžete si vytvoriť balkón podľa vašich predstáv, v rôznych farebných kombináciach. Rastliny môžete pestovať v závesných nádobách a taškách, v prenosných nádobách, v hrantoch. Okrem typických balkónoviek môžete pestovať cibuľoviny, exotickú zeleň, bylinky, ihličnany aj okrasné trávy, či zeleninu a ovocné stromčeky. Dôležitá je samotná kompozícia, priestor pre vašu existenciu a pohyb, prípadne stolovanie a výber vhodných doplnkov.


Všetky rastliny vhodné na balkón nájdete prehľadne zoradené v  príslušných kategóriach


Aj balkón môže byť rozšíreným obydlím a ďalšou z miestností vášho bytu alebo domu. Záleží len na Vás, koľko času mu chcete venovať aby bol praktický, zelený alebo zakvitnutý, estetický alebo aj úžitkový.

TIP: Páči sa vám pohľad na lúku plnú kvetov? ak máte možnosť, vypestujte si si ju. Prečitajte si článok ako založiť krásne kvitnúcu lúku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu