+421 948 199 109

Odrody ruží

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 10. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ruže patria medzi stále obľúbené a obdivované rastliny a často ich vídame aj v záhradách. Majú široké uplatnenie, rôzne farby, výšky, použitie a navyše príjemne voňajú.

Odrody ruží

Vyznáte sa však v nich? Pre pestovateľa, prípadne nakupujúceho, je dôležité vedieť, aký druh ruže kupuje, aby následne mohol aplikovať aj starostlivosť o ňu a nestalo sa, že by popínavú ružu pravidelne na jar hlboko zrezal.

Ruže sa rozdeľujú na:

Záhonové ruže

Sem patria polyantky, floribundky, ktoré sú charakteristické bohatým kvitnutím, nevýraznou vôňou a výškou okolo 70 cm a tvoria vzpriamený ker. Kvety vyrastajú v bohatých súkvetiach, sú rôznych farieb a používajú sa do skupinových výsadieb alebo samostatných výsadieb špecializovaných na výsadbu ruží.

Veľkokveté ruže

Často označované aj ako čajohybridy, sú najobľúbenejšie. Obyčajne nádherne voňajú. Kvety sú pevné, plné na dlhých a zdravých stonkách. Stonky sú obyčajne zakončené jedným kvetným pukom. Málokedy sa stáva, že sú viackveté. Používajú sa na rez a preto ich najčastejšie vídame aj v kvetinárstvach. Dlho vydržia aj vo váze.


Obľúbené čajohybridy nájdete aj v našom eshope


Náš tip : každodenne vymieňajte vodu a zrežte časť stonky. Ešte dlhšie vydržia pokiaľ do vody dáte polovicu paralenu. Pokiaľ ich dostanete značne uvädnuté, ponorte celú kyticu alebo ruže do vane s vodou. Určite sa preberú k životu.

Dorastajú do výšky aj 1-2 m ale na starostlivosť a pestovanie sú náročnejšie než záhonové ruže. Tiež na výber stanovišťa. Môžu byť aj pestované na kmienku.Druhy ruží

Krovité ruže - vysoké

Sú mimoriadne mohutne rastúce odrody dorastajúce aj do 2 m a viac. Obyčajne kvitnú viackrát do roka. Sú však aj druhy, ktoré kvitnú len raz. Majú rôzne kvety. Plné i prázdne, nostalgické i elegantné.

Používajú sa na živé ploty a steny aj na solitérne pestovanie. Dokonca niektorým sa darí rovnako dobre ako popínavým ružiam, vďaka mohutným výhonkom, ktoré treba ku konštrukcii vyväzovať.

Kvety príjemne až sladko voňajú, lákajú motýle a včely, na jeseň sa niekedy objavujú aj červené šípky. Mnohé pripomínajú divo rastúce ruže.

Krovité ruže - nízke

Sú vlastne pokryvné ruže. Tento termín sa objavuje v staršej literatúre. Nejde však o pôdopokryvné ruže, ktoré pokrývajú zem a plazia sa. Ide o druhy ruží, ktoré dokážu prekryť nevhodné miesta vďaka hustým a vhodným výhonkom. Ak sú vysadené nahusto vedľa seba, vedia vyplniť záhon, nepeknú plochu a dokážu aj zabraňovať rastu burinám.

Používajú sa vo veľkých záhradách aj v parkoch. Kvety sú obyčajne mnohopočetné, jednoduché i plné, voňajúce, rôznych farieb.

Popínavé ruže

Sú naozaj rozmanitou skupinou nielen pre ich použitie, ale aj pre vzhľad. Sú to ruže s veľkými kvetmi alebo naopak s drobnými zmnoženými kvetmi.

 

Všetky popínavé ruže z našej ponuky sú prehľadne zoradené vo svojej kategórií


V odbornej terminológii ide v prvom prípade o climbery - pevné veľké kvety na pevných výhonoch, ktoré treba ku konštrukcii vyväzovať.  Obyčajne kvitnú viackrát za rok. Vhodné na altánky a zazelenanie stien.

Alebo ide o ramblery – drobné, malé kvety v bohatých súkvetiach, s mäkkými a ohybnými stonkami a výhonkami, ktoré kvitnú raz za rok a sú vhodné na oblúky a pergoly.

Staré záhradné ruže

Tvoria samostatnú skupinu. Je ich už veľmi málo a sú vzácne. Patria tam všetky kultivary pred vyšľachtením prvých veľkokvetých ruží. Majú krovitý vzhľad a kvitnú len raz v roku. Známe sú ruža galská, stolistá, bieladamscénska. Majú nádherné plné kvety väčšinou ružovej farby a ich odtieňov s nádhernými vôňami.

Mini ruže

Sú drobné a nízke ruže s drobnými kvietkami, najčastejšie predávané v obchodných reťazcoch v nádobách a tiež sú vhodné na pestovanie v skalkách. Dorastajú len do výšky 30 cm. Výborne sa im darí ako lemovací prvok v záhrade aj v nádobách na terase a balkóne.


Alebo si jednoducho prezrite všetky dostupné ruže z našej ponuky


Ako bolo spomenuté už na začiatku, každá odroda potrebuje špecifickú starostlivosť, ktorá sa samozrejme líši aj podľa ročného obdobia. V tomto článku nájdete prehľad starostlivosti o ruže počas celého roka.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty