+421 948 199 109

Záhrada v japonskom štýle

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. februára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Upraviť si záhradu podľa východoázijských vzorov nie je problém, pokiaľ máme cit pre miniatúrnosť, duchovnosť, poriadok a harmóniu. Samozrejme, musíme tiež počítať s vyššími finančnými nákladmi, ako je tomu pri úprave bežnej záhrady.

japonská záhrada

Najlepšou cestou k vytúženej japonskej záhrade, je použiť už vyššie, staršie dreviny, ktoré dodajú záhrade okamžitý obraz a charakter, akoby tam rástla roky. Nie je vhodné používať drobné a mladé rastlinky. Dôležité je poznať túto kultúru a aspoň základné zásady a prvky pri vytváraní kompozícii.

Japonské záhrady

Požadovaný efekt získame najmä použitím rastlín, pre tento typ úpravy, doplnkami a samotnou kompozíciou, ktorá pozostáva najmä z kameňa, piesku, vody a trávnatých plôch. Jednotlivé scenérie musia pôsobiť jednoducho, duchovne, pokojne, veľa úkazov z nich vyjadruje skutočný svet avšak v zmenšenej podobe.

Kompozičná štruktúra japonských záhrad má pôvod v Číne, pôvodne sa však vyvíjala v prostredí ostrovnej ríše s nedostatkom pôdy pre obživu, preto sa vytvárali miniatúrne záhrady so symbolikou, ktoré predstavovali svet skutočný, viac umocnený a precítený a tieto záhrady sa ďalej dedili a uctievali.Japonská záhrada rastliny

Aké rastliny do japonskej záhrady

Záhrada v japonskom štýle je voľnejšia než striktná japonská záhrada, ktorá nepozná omyly a všetko musí byť na správnom mieste, každý jeden kameň, čiara má svoj význam, symbol i svoju orientácia k svetovým stranám.

Tento štýl sa vyznačuje tým, že má pôvab v každom ročnom období, teda aj v zime. Súlad farieb, foriem, materiálov, kombinácia kameňa a piesku, vody, dekoratívnych prvkov vytvára neopakovateľnú atmosféru.


Výber borovíc alebo okrasných javorov


Súčasťou sú borovice, kosodreviny, bonsaje, bambus, javor dlaňovitolistý a iné javory, japonské čerešne, sakury, okrasné trávy, magnólie, paprade, kosatce. Nahliadnite a vyberte si tie najvhodnejšie.

Doplnkami typickými pre tento štýl sú mostíky z dreva i kameňa, vázy, kamenné svietidlá, brány, sošky Budhu, čajovne, pavilóniky, slnečné hodiny, napájadlá a zvonkohry, ale používajú sa striedmo.

Neodmysliteľná je tiež vodná plocha, potoky a pozorovanie vodnej hladiny z čajového pavilónu či altánku. Vodná plocha je niekedy nahradená uhrabaným pieskom do tvaru vlnoviek, posypaným ihličím.

Trávnaté plochy sú menšie a dominuje piesok a kameň. Okrasné trávy sú uplatňované skôr ako solitéry. Záhrada by nemala byť striktne ohraničená plotom, voľne by mala prechádzať buď do voľnej prírody (vhodné na vidieku), alebo pokračovať do obytného priestoru, k terase.


Všetky druhy ruží nielen do japonskej záhrady


Na ploche určite nesmú chýbať pivónie, kosatce, ruže, ku ktorým majú domáci vyvinutý neskutočný vzťah a na ich počesť boli vytvorené i slávnosti kvetov, ktoré sú známe dodnes. Skôr než začnete túžiť po japonskej záhrade, prejdite si dostatok informácii a literatúry o tomto umení, spoznajte symboliku a význam, prípadne duchovnosť skrytú v týchto zákutiach. Záhrada sa Vám bude vytvárať oveľa jednoduchšie.

TIP: Máte malú záhradu a napriek tomu by ste chceli pestovať nejaké okrasné stromy? Poradíme vám v článku o okrasných stromoch do malej záhrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty