+421 948 199 109

Ako založiť trvalkový záhon

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Často sa stretávame s faktom, že v záhrade chýbajú trvalkové záhony. Väčšinou vsadia ľudia kvôli pracovnej vyťaženosti na ihličnaté dreviny a trávnik. Neuvedomujú si, že sa ukracujú o množstvo kvetov, vôňu i nádherné motýle.

Trvalkový záhon

Trvalkový záhon

Založenie trvalkového záhona nie je zložité a navyše je to výsadba na dlhé roky, kedy nemusíte zvlášť zasahovať už do výsadby. Po niekoľkých rokoch je nutné trvalkové trsy rozdeliť, zmladiť a samozrejme vyžadujú si klasickú starostlivosť ako hnojenie, zalievanie, strihanie.

Ideálny trvalkový záhon je taký, ktorý je farebný, kvitne počas celého roka, nevznikajú na záhone prázdne miesta a je variabilný výškou. Pre jarné kvitnutie vyžaduje výsadbu cibuľovín v jesennom období, pre jesenné kvitnutie vyžaduje rastliny kvitnúce od konca leta až do mrazov. Najviac rozkvitnuté je leto. V tomto období kvitne najviac trvaliek. Nie všetky sú však vhodné do každého prostredia.Trvalkové záhony

Na začiatku je veľmi dôležité vybrať správne rastliny. Tiež si treba všímať aj iné faktory ako je druh pôdy, náveternú, záveternú stranu, vlahu, existenciu pôvodných druhov, ktoré chcete ponechať, veľkosť plochy.

Plochu je potrebné starostlivo pripraviť, odburiniť, prípadne doplniť kvalitným substrátom, pieskom. Pokiaľ máte na pozemku trávnatý porast, musíte ho v mieste plánovaného záhona zlikvidovať. Buď ho vyrýľujte aj s koreňmi alebo opatrne odrežte mačinu a pekne dopestovaný trávnik v rolkách umiestnite na vopred pripravené podložie, kde chcete mať trávnik.

Rastliny voľte zdravé, silné, s dostatočným koreňovým balom. Bohužiaľ, niekedy sa budete musieť zriecť rastlín, ktoré sa Vám páčia, ak im nevyhovuje stanovište alebo pôdne podmienky. Môžete ich skúsiť pestovať v nádobách a prenosných misách na terase, balkóne.

Ak máte v záhrade tieň, nepestujte levanduľu (Lavandula) a iné trvalky, ktoré milujú slnko a sucho.


Na trvalkový záhon do tieňa si vyberiete z našej ponuky trvaliek do tieňa


Naopak na veľmi slnečných miestach nepestujte rastliny, ktoré majú radi tieň, napríklad paprade, srdiečka (Dicentra), funkie (Hosta), nezábudky (Myosotis).


Trvalkový záhon na slnku ľahko vytvoríte z trvaliek ako levanduľa alebo echinacea


Dbajte na to, že vzrastlé druhy alebo rozpínavé do šírky vyžadujú svoj priestor a už po niekoľkých sezónach nadobudnú svoj objem. Ostatné rastliny by mohli byť vytlačené a udusené, prípadne sa im nebude dariť v tesnej blízkosti silnejšieho druhu. Každý rastlinný druh bojuje o živiny a vodu. Vyššie druhy umiestňujte dozadu, stredne vysoké do stredu a nízke do popredia ako lemy alebo podrast.Kvetinový záhon z trvaliek

Trvalky sú rôznych veľkostí a preto si pri kúpe všímajte aj ich výšku a šírku v dospelosti. V budúcnosti sa vyhnete presádzaniu a výmene rastlín z pozadia do popredia a naopak.

Kvetinový záhon z trvaliek

Medzi najkrajšie trvalky patrí echinacea (Echinacea) v bielej, ružovej, červenej i žltej farbe, rudbekie (Rudbeckia), krásnoočká (Coreopsis), levanduľa (Lavandula) v klasickej fialovej, bielej i ružovej farbe, ježibaby (Echinops), vysoké rozchodníky (Sedum) a astry (Aster). Doplňte okrasné trávy ako perovec (Pennisetum), ozdobnica (Miscanthus) a nádhernú kortadériu (Cortaderia). 

Trvalkový záhon nemusí byť striktne trvalkový. Ak je záhon dlhý, zvoľte viac dominujúcich rastlín, ktoré môžu mať previsnutú formu alebo môžu byť zaujímavé farbou, kvetom, vzhľadom.

Dodržiavajte aj rozostupy, aby jednotlivé druhy mohli v budúcnosti rásť. Nezapĺňajte priestor len preto, že teraz sú rastliny malé. Ony narastú.

Ak vysadíte do záhona ihličnany a okrasné trávy, budete mať efekt aj na jeseň a počas zimy. Záhony by nemal v zimnom období zostať prázdny. Veľa rastlín na jeseň zaťahuje, odumiera, vysychá a znovu sa objavia až s jarnou teplotou. Dovtedy musia záhon dopĺňať vždyzelené rastliny, kry a ihličnany.

Prajeme vám veľa úspechov a skvelých nápadov pri tvorbe nie len trvalkových záhonov.

TIP: Túžite po tom aby váš záhon zostal dlho zakvitnutý? Prečítajte si článok o dlho kvitnúcich trvalkách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Pinus wallichiana / Borovica himalájska, 20-30 cm, K9