+421 948 199 109

Zaujímavé dreviny do záhrady

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 15. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Aby záhrada vyzerala naozaj nádherne, potrebujete vysadiť už teraz na jeseň zaujímavé, na jar kvitnúce dreviny, ktoré zaplnia vôňou celú plochu a každý si Vašu dominantu všimne.

Zaujímavé dreviny do záhrady

Máj je najkrajší jarný mesiac plný zakvitnutých čerešní a mladých rašiacich lístkov. Ideálne počasie, slnko, dážď, vôňa pokosenej trávy, piknik a možno aj opekanie s priateľmi. Pre záhradu je to veľmi priaznivé obdobie.

Na jar Vás určite nesklame staršia magnólia. Máte ju už niekoľko rokov, ale nekvitne? Môže to mať viacero dôvodov. Príčinou môže byť napríklad zlé stanovište. Magnólia vyžaduje kyslú pôdu, bezveterné stanovište, slnko až polotieň, žiadny podrast a okopávanie, žiadny rez. Druhým prípadom môže byť to, že máte semenáč, ktorý kvitne až vtedy, keď dosiahne určitý vek. Môže to byťaj 5 až 8 rokov. Začnite prihnojovať fosforečnatými hnojivami na podporu kvetov, niekedy ju tak oklamete. Pokiaľ plánujete kúpu magnólie, zakúpte si už väčší strom, ker, najlepšie už kvitnúci.

Ďalšou atraktívnou a obľúbenou drevinou je japonská čerešňa - sakura alebo čerešňa pílkatá. Niekto by si z nej najradšej vytvoril celú aleju. Atraktívna nie je len vďaka kvetom, ktoré neskôr vo vánku poletujú ako sneh v ružovej farbe, ale aj lístím, ktoré je tmavofialové, neskôr svetlozelené. Sú rôzne formy: stĺpovité, s guľovitou korunou aj previsnuté na kmienku. Stačí si vybrať.Zaujímavé dreviny v záhrade

Kultivar Amonogawa je neobvyklej stĺpovitej formy, ktorá je vhodná aj do najmenších záhrad. Kultivar Kiku-shidare je naopak previslej formy. Výhodou je, že si ju môžete už zakúpiť vo výške, akú potrebujete, alebo aká sa Vám najviac páči. Tieto dva kultivary nie sú náročné na pestovanie. Vyžadujú slnečné až polotienne stanovište, stredne ťažké, vlhkejšie, kyslé, dostatočne hlboké a výživné pôdy. Tieto nádherné, na jar kvitnúce dreviny s plnými kvetmi vyniknú najmä ako solitéry alebo ako dominantná drevina v krovitom podraste.

Na jar vynikne hamamel, drieň, orgován, lieska, mandľa a zlatý dážď, ktorý môžete pestovať aj ako stromček. V lete budleja, škumpa vlasatá, popínavé ruže, ibištekyoleandre.

Na jeseň vyniknú najmä dreviny, ktorým sa vplyvom vonkajších podmienok mení farba listov, najmä javory, buk a dreviny s okrasnými plodmi – rakytník, muchovník, hlošina, cezmína, mahónia. Pozor však na deti. Niektoré vymenované druhy patria medzi pichľavé a jedovaté.

zimnom období majú hlavnú úlohu ihličnany a vždyzelené dreviny, ktoré okrem toho, že minimálne opadávajú, vedia zaujať farbou, vzhľadom a textúrou. Atraktívne sú cyprušteky, cédre, tvarované krušpány aj tuje. Krásne sú aj smreky, ktoré práve vďaka kultivarom vyniknú na každej terase, napr. kultivar Picea abies „Inversa“, rovnako borovica – Pinus mugo „Wintergold. Navyše, mnohé ihličnany vedia v čase Vianoc nahradiť vianočný stromček. Vysadený ihličnan v nádobe zvládne krátkodobo aj vyššie bytové teploty bez ujmy na zdravotnom stave a vzhľade. Musíte ho však zmene teploty prispôsobiť postupným premiestňovaním z vonkajších podmienok do bytu. Najskôr do chladnejšieho prostredia, potom aj do vyhriatejšej obývačky. Vypnite kúrenie na dobu, akú sa len dá a zalievajte. Potom proces premiestňovania smerom von zopakujte.

Nebojte sa experimentovať. Nechajte svoje záhrady vyniknúť a doprajte si v nich zaslúženú pohodu.

Dominanta záhrady

Najkrajšou dominantou záhrady je strom, ktorý svojou charakteristickou črtou dotvára priestor, vypovedá o záhradnom štýle alebo pôsobí dominante kvôli vzhľadu, kôre, korune či kvetom. Aj starý strom zo starej pôvodnej záhrady dokáže vytvoriť dokonalú ilúziu romantickej záhrady alebo starej zarastenej záhrady v tieni. Jeho koruna, ktorá dosahuje do neuveriteľnej výšky a šírky, je tým prvkom, ktorý si všimnete ako prvý. Potom nasledujú listy, kvety a teda sezónne prevedenia. Mať však takýto strom v záhrade vyžaduje dostatočne veľký priestor.Dominanta záhrady -strom

 Ak taký nemáte, ani sa neskúšajte vysadiť gaštan, pagaštan, orech, ginko, katalpu, paulowniu, platan alebo dub. Tieto druhy vyniknú ako samostatne stojace druhy v trávniku, prípadne pod ktorými je voľný záhon ako podrast. Potom už len umiestniť lavičku, hojdačku a môžete v príjemnom tieni leňošiť celý deň. V malej záhrade je priestor pre menšie stromy. Obyčajne s guľovitou alebo previslou korunou, ktorá síce vytvorí menší tieň, ale svoju funkciu dominanty určite splní.

Často uvažujete o výsadbe napriek rozmerom? Sú druhy stromov, ktoré sa Vám páčia a dokážete nájsť aj alternatívny kultivar, ktorý pomalšie rastie a dosahuje menšie rozmery v korunnej časti. Dominantou môže byť aj výrazne sfarbený kultivar javora alebo bohato kvitnúca popínavá liana na pergole či stene altánku.

Štedrec, vistéria vyniknú najmä v období kvitnutia. Počas skorej jari, neskorej jeseni a v zime sú bez listov a preto vidíte len spleť lián, ktoré síce esteticky mnohým nevyhovujú, ale zato v čase kvitnutia od nich oči neodtrhnete.

Vybrať si môžete hocičo, po čom túžite. Nezabudnite však rešpektovať podmienky pestovania a nároky na priestor alebo čas na starostlivosť. Nič nekvitne večne a bez starostlivosti. Vy to však zvládnete.

Jesenná výsadba drevín

Jeseň je variabilná, farebná a tiež je to obdobie, kedy si v záhrade ešte neoddýchnete. Musíte pripraviť všetko potrebné pre nové výsadby ovocného sadu alebo okrasnej záhrady. V tomto období je čas na výsadbu voľnokorenných drevín a krov, rovnako ako tých pestovaných v nádobách. Tie sa dajú vysádzať v priebehu celého roka.

V prvom rade si vždy pripravte plochu alebo jamy, do ktorých budete vysádzať. Rastliny ponorte na čas do vedra s vodou, aby sa korene dostatočne napili vody, prípadne vodu vylejte do jamy a zmiešajte so substrátom. Je čas aj na výsadbu vresov a vresovcov, prípadne založenie celého vresoviska. Vresovcom pripravte kyslú rašelinu. Vysoké dreviny upevnite kolíkom do doby, kým sa dobre nezakorenia. Najťažšie bude obdobie zimy a silného vetra. Po tomto období môžete koly odstrániť. Na príliš veternom mieste ich ponechajte ešte do budúceho roka, prípadne do doby, kým strom nespevnie.

Jeseň je vhodná na výsadbu z viacerých hľadísk : vyššia vzdušná vlhkosť, viac prirodzených zrážok, nižšie teploty. Do zimy sa zakorenia. Pokiaľ neprší, zalievajte. Vždyzelené kry a ihličnany je nutné aj počas zimy, kedy nemrzne, zalievať. Potom nevyschnú ani nevymrznú. Vysádzajú sa všetky ovocné druhy, ihličnany, vždyzelené kry, trvalky, jarné cibuľoviny, listnaté opadavé kry. Novovysadené dreviny a kry už nehnojte. Tým, že ste ich vysadili do výživnej pôdy alebo nového substrátu ste im zabezpečili na 2 mesiace dostatok živín, ktoré im vydržia do jari. Dreviny vysadené na jeseň majú prirodzene viac vlahy na jar zo zimných zrážok, sú odolnejšie a lepšie rastú. Na jar začnú skôr rašiť a rásť.

TIP: Plody sú určite zaujímavá ozdoba záhrady. Prečítajte si viac o drevinách, ktoré spestria záhradu práve okrasnými plodmi.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu