+421 948 199 109

Zber semien

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 18. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pokiaľ už na záhrade pestujete letničky a iné okrasné rastliny a zaujíma Vás aj rozmnožovanie pomocou semien, tento text je určený práve Vám. V budúcom roku si dopestujete množstvo svojích vlastných rastlín. Väčšina druhov si ponecháva vlastnosti materskej rastliny, čo umožňuje získanie identických rastlín. Stačí včas a správne zozbierať a uskladniť semienka a jar sa môže začať práve výsevom.

Zber semien

V tomto období práve dozrievajú semená letničiek, ktoré je dobre včas zberať a sušiť. Zberajú sa pre zachovanie druhu alebo možnosti pestovať tieto druhy na záhone aj na budúci rok, alebo len tak pre potešenie z pestovania. Predpestované rastlinky sa dajú síce zakúpiť, ale ak máte čas a chuť, o to väčšiu radosť z nich máte, ak prejdú cez vaše ruky od semienka k ďalším semienkam.

Veľmi dobre sa zbierajú semená kapucínky, hrachora, nechtíka, cínie a aksamietnice. Semená zbierajte len zo zdravých rastlín a semená už suché a vyzreté. Semená väčšiny letničiek pri dozrievaní vypadávajú, preto je dôležité vystihnúť správny čas na zber. Môžete sušiť aj odstrihnuté časti rastlín spolu s kvetom a ešte nie celkom dozretým semenom.

Nazbierané semená sušte jednotlivo podľa druhu na tienistom mieste a uskladňujte podobne ako bylinky v papierovom vrecku s označením. Poznačiť si môžete druh, prípadne kultivar, farbu, výšku rastliny a dátum zberu, prípadne len rok.Uskladnenie semien

Semená by sa mali zbierať z kvetov plno kvitnúcich v letnom období, nie na jeho začiatku ani na konci leta, prípadne v jeseni. Hrozí tu slabé opelenie rastlín a to by malo dopad aj na kvalitu semena. Semená zberané už na jeseň by nemuseli dozrieť.

Pokiaľ chcete zbierať semená sirôtok, zberajú sa ešte takmer neotvorené. Sú veľmi pukavé a vystreľujú do okolia. Vložte ich do papierového vrecka, do ktorého urobíte väčšou ihlou niekoľko dierok a vrecko umiestnite na slnko. Budete počuť pukanie a otváranie toboliek a vystreľovanie semienok, ktoré zostanú priamo vo vrecku. Vysievajú sa v júli.

Môže sa stať, že budúcu jar na záhonoch nájdete mladé rastliny letničiek, vyrastené z vypadaných semien. Tieto sadenice budú silnejšie ako predpestované, a preto je vhodné ich na záhone ponechať a prípadne ich len pretrhať a neskôr presadiť. Takto Vám rýchlo vyrastie nechtík, kosmos, aksamietnica, amarantus.


Vyberte si z ponuky letničiek alebo trvaliek a budúci rok si ich dopestujete zo semien


Pokiaľ nechcete, aby sa semienka vysemenili do pôdy, zozbierajte súkvetia skôr a nechajte ich vysušiť a dozrieť alebo na niektoré druhy natiahnite starú pančuchu. Ochránite väčšie semená pred náletom vtákov, najmä slnečnice a farebné kultivary.

Zozbierať jednoducho môžete aj semená trvaliek a dvojročných rastlín. Pokiaľ by ste si chceli vytvoriť zmes farieb a druhov na letničkový záhon, semená najskôr sušte osobitne podľa druhu a farby, možno aj výšky a až potom ich v rovnakom pomere zmiešajte.

Už budúcu jar môžete mať vypestované krásne rastliny, z vlastných semien. Semená pravidelne kontrolujte, aby neplesniveli a dostatočne ich usušte.

TIP: Prečítajte si aj článok o zeleninových semienkách na sadenie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu