+421 948 199 109

Zber prvých plodov a práca v záhrade

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 8. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jún v ovocnej záhrade prináša prvé plody našej práce. Nie je to už len o zalievaní a hnojení či aplikácii nutných postrekov. V tomto mesiaci sa môžete tešiť na skoré čerešne, zber zemolezu kamčatského, prvých sladkých jahôd.

Zber prvých plodov

Zberajte v čase slnečného počasia, keď plody nie sú mokré. Plody by mali byť v zrelosti podľa toho, čo s nimi plánujete robiť. Tvrdšie plody sú vhodné na spracovanie, zaváranie. Mäkké plody v konzumnej zrelosti sú obyčajne mäkké, chutné a sladké. Niektoré prezreté plody využite skôr na spracovanie džemov, marmelád, štiav a na výrobu pyré. Letné ovocie je vhodné použiť aj do koláčov, zákuskov, ovocných pohárov a šalátov.Prvé plody v záhrade


Sladká ponuka jahôd do záhrady


Jahody zbierajte s asi centimetrovou stonkou. Vydržia dlhšie čerstvé. Poškodené a nahnité plody odstraňujte a likvidujte. Zamedzíte výskytu hmyzu, ktorý priláka sladká vôňa. Nebezpečné sú potom osi a sršne.

Tip: Ak ste z Bratislavy alebo máte cestu okolo, využite príležitosť nazbierať si chutné jahody priamo u nás.

V záhrade by ste mali vždy pestovať len toľko ovocných stromov, ktoré reálne aj využijete a dokážete množstvo plodov spracovať. Ideálne je, ak máte vysadené ovocné stromy s postupným termínom dozrievania. Tým docielite, že vždy bude v záhrade niečo chutné na konzum a aj stihnete ovocie spracovať. Opadané ovocie zo zeme zbierajte.

Trávnik Vám bude vďačný a rovnako Vaša kosačka. Estetické hľadisko snáď ani nemusíme vyzdvihovať. Zberom sa rozumie oberanie ovocia zo stromov a krov. V niektorých prípadoch musíte použiť aj rebrík. Oberať ovocie preto môže byť aj nebezpečné. Deťom, ktorým chutia čerešne, nikdy nedovoľte vyliezať na vysoké stromy.


Prvá úroda v záhrade, vyberte si z odrôd - zemolez kamčatský


Jún je charakteristický aj samovoľným opadom plodov, po ktorom nasleduje ešte ručná prebierka. Platí to najmä u jabloní, hrušiek, broskýň. Množstvo plodov na konári môže samotný konár poškodiť, zlomiť a nie je ani vhodné mladé stromčeky nechať prerodiť. Na jednom mieste obyčajne vyrastá aj 5 kusov jabĺk. Minimálne 3 z nich odstráňte. Najskôr však počkajte, či samé neodpadnú. Plody po prebierke budú väčšie. Plody by sa nemali ani dotýkať navzájom.

TIP: Ak ešte zemolez nepoznáte, v našom článku vám ho predstavíme a vysvetlíme ako zemolez pestovať.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty