+421 948 199 109

Zber zeleniny a ovocia

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jesenný čas predurčuje k zberu zeleniny a ovocia. Prichádza obdobie, keď sa naplno prejaví výsledok našej starostlivosti a snahy v úžitkovej záhrade.

Zber zeleniny a ovocia

Zbierajú sa posledné plody dozrievajúcich a zdravých paradajok, ktoré dozrievajú s poslednými teplými slnečným dňami. Tiež je najvyšší čas pozbierať papriku. Posledné kusy tiež dozrievajú práve vo fóliovníkoch a skleníkoch.

Zber koreňovej zeleniny

Na hriadkach sa nachádza ešte zeler, paštrnák, mrkva a petržlen, ktoré tento mesiac musíte vykopať, očistiť od listov a uskladniť. Na vňati si môžu pochutnať králiky. Z vňatí zeleru a petržlenu si naviažte a vysušte dostatočné množstvo na zimu, časť môžete dať nasekanú zmraziť.Jesenné ovocie a zelenina

Mnohým  sa osvedčilo urobiť si aj balíčky miešanej koreňovej zeleniny, ktorú počistenú a nakrájanú namiešajte do vreciek a dajte zamraziť. Časť môžete vysušiť v sušičke a vyrobiť si tak domácu „Vegetu“ a príchute do polievok.

Neskoré kaleráby – giganty uskladnite v pivniciach. Uskladniť koreňovú zeleninu môžete zabalenú v novinovom papieri a kartónoch, alebo ju popichať do vedier a debničiek s vlhkým pieskom.

Sklad zeleniny musí byť bez nadmernej vlhkosti a plesní, môže byť aj bez svetla.

Ovocie zozbierané z jesenných a zimných odrôd jabloníhrušiek vyžaduje na skladovanie rovnaké podmienky. Hrušky vydržia aj do februára. Niektoré odrody jabĺk až do apríla.


Odrody zimných jabloní nájdete aj v našom eshope


Uskladňujte len zdravé a tvrdé plody bez poškodenia. Pokiaľ máte čas a podmienky, môžete jednotlivé najkrajšie kusy ovocia samostatne zabaliť do papiera a uskladniť naukladané vedľa seba v debničkách. Vydržia oveľa dlhšie ako jablká naukladané na sebe v debničke. Takéto krásne kúsky využijete najmä na vianočný stôl.

Tiež pozbierajte všetky plody malín 2x rodiacich odrôd. Veľakrát sa stáva, že aj pod slabou snehovou pokrývkou nájdete nejaké plody malín.


Pozrite si našu kompletnú ponuku na jesennú výsadbu ovocných drevín alebo drobného ovocia


Orechy zbierajte po silných vetroch a sušte na sitách alebo v pevných vreciach na suchom a teplom mieste. V zime ich môžete postupne vylúpať a uskladniť. V mrazničke vydržia v hermeticky uzatvorených obaloch 3 mesiace. Máme skúsenosti aj s uskladnením do zaváracích pohárov.

TIP: Okrem úžitkovej záhrady nezabúdajte ani na okrasnú časť. Obľúbené jesenné rastliny sú napríklad vresy. Prečítajte si článok o úspešnom pestovaní vresov nie len v jesennej sezóne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Clematis ´Jackmanii´ / Plamienok tmavomodrý, mladá r., K9