+421 948 199 109

Pestovanie zeleniny v nádobách

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 29. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V dnešnej dobe je asi každému jasné, že množstvo zeleniny a ovocia v jedálničku je dôležité pre zdravý vývoj a životosprávu, a to nielen u detí. Preto aj tí, ktorí nemajú záhradu, siahajú aj po tom najmenšom priestore na balkóne a lodžii, aby ho využili práve na pestovanie zeleniny, najmä tej s krátkym vegetačným obdobím, z ktorého je aj na malej ploche bohatá úroda.

Pestovanie zeleniny v nádobách

Nielen kvetinový balkón dokáže osloviť. Množstvo zelenej hmoty aj vo forme zeleniny dokáže osviežiť priestor balkóna a prevoňať ho vďaka pestovaným bylinkám.

Uhorky na balkóne, no aj inú zeleninu môžete pestovať v klasických debničkách, do ktorých na no uložíte fóliu, aby ste zabránili presakovaniu vody na podlahu. Väčšie druhy ako paprika, rajčiny, baklažány, zemiaky, uhorky sa dajú pestovať aj vo väčších vreciach naplnených substrátom.Balkónová zelenina

Drobnejšie rastliny sa dajú pestovať v samostatných nádobách. Tie sú vhodné najmä na bylinky ako pažítka, žerucha, oregano, tymian, rozmarín.


Vyberte si z ponuky semien zeleniny


Skúšali ste napríklad vypestovať v nádobe reďkovku? Aj to je možné. Stačí ak do debničky vysejete na riedko niekoľko semienok reďkovky a zalievate.

Ak máte veľký balkón, môžete zvoliť viacero debničiek, ktoré vysejete rôznymi druhmi šalátu, aj s farebnými listami, pažítkou, jarnou cibuľkou, hráškom. Do výšky sa môžu šplhať fazuľky, hrášok aj kapucínka.

Pri pestovaní si treba uvedomiť, že zelenina pestovaná vo voľnej pôde prosperuje lepšie, aj rýchlejšie rastie a je zalievaná dažďovou vodou. Tu v krytých podmienkach sú sadeničky odkázané na Vašu pozornosť, starostlivosť a zálievku.


Ponuka odolných a kvalitných priesad zeleniny s vysokou úrodnosťou*

*dostupnosť podľa sezóny


Prvou základnou podmienkou je výber vhodného substrátu, ktorý zabezpečí rastlinkám všetko potrebné pre rast a vývoj. Správna a pravidelná zálievka, tienenie alebo množstvo slnka na balkóne tiež zohráva dôležitú úlohu.

Na južnej strane dajte pozor na prehrievania a spálenie rastlín. Vyšším rastlinám doprajte oporu. Určite sa v krátkom čase presvedčíte, že aj na malej ploche je priestor na pestovanie zeleniny.

Okrem týchto môžete vyskúšať pestovať aj iné rastliny, napríklad aj tie, ktoré máte radi Vy a Vaša rodina.

Tip: Prečítajte si ako pestovať obľúbené paradajky na balkóne.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu