+421 948 199 109

Ako zavlažovať kvety počas dovolenky

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 23. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vrcholiace leto v balkónovej záhradke so sebou prináša množstvo radostí, ale aj starostí. Radosti najmä z množstva farieb, ktorými ožil náš balkón, a tiež úrody, ktorá sa nám podarila vypestovať.  Na druhej strane, starosti so sebou prináša zväčša odchod na dovolenku a otázka, kto bude polievať naše rajčiny, kým sa mi budeme opalovať niekde na pláži a pochutnávať si na vychladenom drinku.

Ako zavlažovať kvety počas dovolenky

Správna závlaha je pre zdravie rastlín kľúčová. Nedostatok závlahy, a teda nerovnováha medzi množstvom vody pri koreňoch rastlín a vlhkosťou vzduchu, spôsobuje plesňovité ochorenia. Rovnako však aj premokrenie a nadmerné množstvo vody oslabujú obrannyschopnosť rastlín a tie sa potom stávajú ľahkou korisťou pre vošky a molice.

Zavlažovanie na balkóne

Jedným z riešení ako dosiahnuť, aby mali rastlinky vždy dostatok vody, je vysadiť ich do samozavlažovacích nádob s vybudovaným zásobníkom vody. Zadovážiť si takéto špecializované nádoby na celý balkón či terasu však nemusí byť vždy jednoduché a lacné. Navyše vás limitujú pri výbere nádoby ľubovolného  dizajnu, po ktorom by ste siahli za normálnych okolností.  Aby ste sa pri voľbe nádoby nemuseli obmedzovať, vyskúšajte si náš malý trik ako vyriešiť samozavlažovanie na balkóne.Zavlažovanie na balkóne

Do výdatne poliateho kvetináča pred odchodom na dovolenku zapichnite fľašu s vodou obrátenú hrdlom dole, tak ako vidíte na obrázku.

Rastlina si z nej bude postupne ťahať vodu podľa toho, koľko jej spotrebuje a koľko sa jej medzičasom vyparí.  Aj z dôvodu vyparovania vody sú pre balkónové pestovanie vhodné čo najväčšie nádoby, v ktorých sa voda dlhšie drží.

Pár dní pred odchodom na dovolenku si overte, ako dlho vydrží voda v tomto externom zásobníku a v prípade potreby pridajte fliaš viac.

Alebo môžte použiť druhý vylepšovák, ktorý je cenovo rovnako dostupný - savá látka vedená z nádoby s rastlinkou do nádoby s vodou. Väčšina rastlín totiž neznesie “mať nohy vo vode”, teda byť postavené priamo v nádobe s vodou, ale pomocou tohto šikovného pásu látky, alebo špagáta, ktorý vedie od ich koreňov až do nádoby s vodou, si sú rastliny schopné ťahať presne toľko vody, koľko potrebujú.

Ak idete preč len na víkend a v predpovedi počasia nehlásia práve tropické počasie, je možné, že vaša záhrada vašu neprítomnosť pretrpí, aj keď ju deň či dva nepolejete. V takomto prípade však rozhodne prikryte, teda zamulčujte zem v nádobách tým, čo mate práve poruke.

V prípade, že chcete riešiť samozavlažovanie kvetov počas dovolenky špeciálnymi nádobami, prečítajte si náš článok venovaný pestovaniu v samozavlažovacích nádobách.

Na záhradke používame zväčša seno, slamu alebo podrtené drevo.  Doma však väčšinou nič také poruke nemám, tak recyklujem to, čoho je u nás vždy dosť – kartón. Pokojne môžte použiť aj nadbytočné listy, ktoré odlomíte z rajčín, len sa predtým uistite, že sú zdravé, aby ste eliminovali prenos škodcov z jednej rastliny na druhú.  Mulč pomôže zemi dlhšie si udržať vlahu a zároveň umožnuje vode prenikať dnu.

Takže  sa nemusíte obávať - ak by aj náhodou počas vášho víkendu v horách pršalo, vaše zamulčované rastlinky neprídu skrátka.

Voda v záhrade

Pozrieme sa aj na to ako efektívne využiť dažďovú vodu v záhrade a ako správne polievať. Ideálne je zachytiť čo najviac vody zo zrážok a tú neskôr využívať na polievanie.

Ideálne sú sudy na dažďovú vodu umiestnené pod zvodom s vlastným ventilom a zaklápkou, keď je sud plný. Vo väčšine prípadov však takéto sudy nedokážu pokryť potrebu v letných sparných dňoch. Preto, ak máte možnosti alebo máte na záhrade starú nepotrebnú a nevyužívanú žumpu, vyčistite ju a zvody zo strechy pomocou trativodu zaveďte až do žumpy, kde utvoríte zásobník dažďovej vody. Potom stačí zabezpečiť len výkonné čerpadlo a dostanete tak dažďovú vodu opäť na povrch a rastlinám doprajete dážď v umelej forme.Polievanie kvetov

Ak musíte zalievať rastliny mestskou vodou alebo vodou zo studne, je dôležité vedieť ako zalievať, aby ste neminuli veľa vody a aby to malo pre samotné rastliny a trávnik zmysel. Rastliny a dreviny, ktoré zalievate, musíte zalievať výdatne, dlho, aby voda vsiakla až ku koreňom a vytvorila si akýsi zásobník. Potom stačí zalievať každý tretí deň a rastliny sú v poriadku.

Pokiaľ zalievate plytko a denne, je to pre rastliny len horšie. Rastliny tak vytvárajú korene len v hornej časti, nakoľko sa tam drží najväčšia vlhkosť. Nešetríte tak vodou a máte každovečernú alebo rannú prácu so zalievaním. Navyše sú potom rastliny nestabilné, plytko koreniace a aj náchylné na vymrznutie v zimnom období.

Dreviny, ihličnaté aj listnaté, či čerstvo vysadené, je potrebné zalievať v zimnom období aj v dňoch bez mrazov. Dostatok vlahy je zárukou prezimovania rastlín. Veľa ľudí si myslí, že daná rastlina zimu neprežila, lebo vymrzla. Možno, ale 80 % rastlín vyschla z nedostatku závlahy.

Pokiaľ zalievate studničnou vodou aj balkónové rastliny, nie je to vhodné riešenie. Voda je studená, tvrdá. Nechajte si ju odstáť vo vedrách alebo použite dažďovú vodu, ktorá má teplotu vzduchu a je pre rastliny aj prospešná.

Trávnik patrí medzi najsmädnejší porast v záhrade. Ale ak ho prepolievate, tiež nebude pekný. Navyše, pôda sa stane nepriepustnou, vytvorí sa veľa machu a vzniknú v trávniku prázdne miesta. Trávnik je potrebné výdatne polievať niekoľkokrát do týždňa, najlepšie regulovateľnou automatickou závlahou.

Vodné prvky v záhrade

Máme na mysli rôzne vodné nádrže, fontány a jazierka, či mini bazéniky, ktoré vedia osviežiť celkový pohľad na záhradu. Pokojná hladina rozčerená vetrom alebo voda pohybujúca sa pomocou čerpadla a fontánky vedia upokojiť Vaše zmysly pri pohľade z altánku alebo z odpočinkového kresla či lavičky.

Voda je dôležitým prvkom na záhrade. Nie všetci však musíme nutne siahať po tomto architektonickom doplnku. Aj vodná nádrž či jazierko si vyžaduje istú investíciu a čas na údržbu. Jazierko s rybami musí byť dostatočne veľké, aby zapôsobilo.

Vo veľkej záhrade je priestor aj pre kúpacie jazierko a bazén. Celkový dojem však vytvoria práve rastliny. Nemáme teraz na mysli typicky vodné či močiarne rastliny, ale rastliny vhodné na výsadbu okolo jazierok a rybníčkov.

V malej záhrade si môžete vytvoriť malé jazierko v nádobe, ktoré zakomponujete medzi existujúcu zeleň. Plechovú alebo plastovú nádobu vysteľte fóliou a napustite vodu. Voda v malom priestore však vyžaduje oveľa väčšiu údržbu ako veľká vodná vodná plocha. Voda v nádobe sa prehrieva, stráca svoju číru farbu, rýchlo sa zakalí, dokonca sa môžu vytvoriť riasy.

V malej nádobe zabudnite na rybky alebo lekná, pre ktoré je typická hĺbka minimálne 0,8 m, aby nezmrzli. Okolie jazierka príjemne spestrí skalník, kosatce, okrasné trávy alebo aj previsnutá vŕba či japonská čerešňa. Ešte na hladinu položte plávajúcu kačku a pokojne sa môžete kochať dokonalým pohľadom na vykonanú prácu a výsledok, ktorý je možno maličký, ale účel Vašej spokojnosti určite splní.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty