+421 948 199 109

Ako jednoducho založiť záhradu

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 13. januára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zimné obdobie nie je obdobím ničnerobenia. Práve naopak. Je aktívnym odpočinkom a prípravou na jarné a dlhé obdobie záhradníčenia. Teraz je to správne obdobie doladiť všetky detaily ohľadom novozaloženia záhrady alebo jej častí.

Ako založiť záhradu

Ako založiť záhradu

V pohodlí domova stačí zobrať papier, miery záhrady, zakresliť existujúci stav a stromy a potom je tu už len priestor na Vaše myšlienky, potreby a splnenie snov. Každá záhrada niečo stojí. Okrem námahy je to aj finančná stránka a po návrhu a výsadbe aj každodenná starostlivosť. Všetko sa odvíja od veľkosti záhrady a vašich potrieb. Niekomu postačí zelený trávnik, veľký záhon a priestor pre deti. Niekto má v obľube jazierko alebo bazén, skalku a ovocný sad. V prvom rade dajte na papier vaše plány. Rozvrhnite ich do priestoru na papier podľa mier. Zvážte finančnú stránku s prácou a materiálom.

Okrasná záhrada vytvorená svojpomocneOkrem toho sa zamyslite a skúmajte dané podmienky priestoru:

orientáciu svetových strán
smer prevládajúceho vetra
zatienenie budovami a existujúcimi stromami
pôdne vlastnosti
veľkosť pozemku
blízkosť okolitých pozemkov

Od týchto vlastností sa odvíja použitie samotných rastlín a drevín a ich následné prosperovanie.

Aukube japonskej sa nebude dariť na priamom slnku, ani červenolistým javorom (Acer palmatum „Atropurpurea“).

Levanduli (Lavandula angustifolia) sa nebude dariť v ťažkých pôdach a nádherná kortadéria neprezimuje v nepriepustných pôdach.

Toto všetko sa dá nájsť v literatúre alebo na internete, prípadne môžete požiadať o pomoc záhradných expertov a architektov, ktorí všetko okrem Vašich predstáv vyriešia za Vás. Finančne to bude, samozrejme, o niečo drahšie ako práca svojpomocne. Dá sa však ak budete postupovať podľa týchto rád.


Informácie o jednotlivých rastlinách a ich pestovaní môžete čerpať aj z nášho blogu. Články nájdete prehľadne zoradené v kategóriach okrasná záhrada, úžitková záhrada a samozrejme nezabúdame ani na balkónovú záhradu


Všetko kreslite, načrtnite v mierke, aby sa Vám do záhrady všetko aj zmestilo. Záhony vymerajte, rovnako plochu trávnika, chodníky. Zamerajte terasu. Vypíšte si druhy rastlín a drevín, ktoré sa Vám páčia. Zapíšte si ich vyhovujúce podmienky a reálnu výšku či šírku , ktorú dosahujú v dospelosti a prirovnajte ich k Vašim podmienkam.

Podľa toho vyberajte vhodné jedince do tieňa, na priame slnko, do mozaikového tieňa, k múru alebo veľké solitéry do trávnika či zaujímavý kultivar do predzáhradky. Priestor zbytočne nezapĺňajte. Rastliny časom naberú na objeme a vyplnia prázdne miesta v záhone. Pri preplnenom záhone Vás v budúcnosti čaká odstraňovanie rastlín. Svahy sa tiež dajú vyriešiť pôdopokryvnými rastlinami, opornými múrikmi a terasami.

Najmä sa nevzdávajte. Aj my Vám vieme kedykoľvek poradiť. Naši odborníci a dlhoroční pestovatelia majú skúsenosti s množstvom rastlín, ktoré pestujú. Nikdy sa nevzdávajte svojich snov. Každá záhrada vie byť krásna, pokiaľ má koncepciu, ktorá osloví.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty