+421 2 54651414

novembra 2019

Zornice a amarylky

Autor: Ing. Adriána Francová 21. novembra 2019 Žiadne komentáre

Keď sa na ne pozriete, nevidíte skoro žiaden rozdiel. Mnohí žijú v domnienke, že sa jedná o tú istú rastlinu. V tomto čase mnohých už tešia prvé kvety. Tí, ktorí začínate s pestovaním vedzte, že na to, aby kvitli vyžadujú obdobie sucha, chladu a predchádza mu tiež bohaté letné hnojenie a zálievka.

Amarylky

Medzi amarylkou (Amaryllis) a zornicou (Hippeastrum) je zásadný rozdiel. Pozrime sa na obe rastliny podrobnejšie a predstavme si ich.

Amarylka

Zornice a amarylkyje v podstate len jeden druh na jeseň kvitnúcej cibuľnatej trvalky. U nás sa však pestuje ako črepníková rastlina, nakoľko nezvládne mrazivé obdobie.

Amarylku charakterizuje amarylka krásna (Amaryllis belladonna), ktorá má niekoľko kultivarov bielej a ružovej farby a jej odtieňov. Amarylka kvitne bez listov. Vyrastie kvetná stonka a až potom listy. Kvety sú menšie a na jednej stonke ich môže byť 6 a viac.

Takže ak pestujete doma žiarivo červenú amarylku alebo dokonca s pásikmi a viacfarebnú, nie je to amarylka, ale zornica.

Zornica

má asi 80 druhov cibuľnatých trvaliek, ktoré sa v našich podmienkach tiež pestujú v nádobách. V lete však môžu byť na záhone, kde naberú do cibuliek viac živín.

Kvitnú od zimy do jari. Nie je pravidlom, či kvety vyrastajú spolu s listami alebo sú kvetné  stonky podobne bez listov ako u amarylky. Nie je to až taký dôležitý rozlišovací prvok. Vo väčšine prípadov sa však vyvíjajú súčasne listy aj stonky. Súkvetie je veľké a má 3, 4 až 6 kvetov.

Majú rôzne sfarbenie od bielej, cez ružovú, červenú, dokonca sú dvojfarebné, s lemom alebo pásikmi, zeleným panašovaním.


Vyberte si z ponuky zorníc v našom eshope.


Toto sú najzákladnejšie rozdiely, ktoré vám pomôžu pri identifikácii a tiež pri správnom pestovaní.

Amaryllis pestovanie

Dôležitá je výsadba. Cibule sa sadia do vhodného vzdušného a výživného substrátu, asi do polovice cibule, čiže časť cibule bude trčať zo substrátu. V období kvitnutia aj v období rastu listov a po odkvitnutí vyžadujú hnojenie a bohatú zálievku. Keď spozorujete žltnutie listov, zálievku obmedzte postupne až na minimum a cibule preneste do tmavej a chladnej miestnosti. Nezalievajte. Takto ich môžete ponechať 2 – 3 mesiace.

Zornice pestovanie

je vpodstate zhodné, len v zime po období odpočinku ich preneste do teplejšej miestnosti a začnite s polievaním. V priebehu januára až marca Vás prekvapia nádherné bohato kvitnúce stvoly kvetov. 

Domáci ovocný sad – čo by nemalo chýbať v záhrade

Autor: Ing. Adriána Francová 21. novembra 2019 Žiadne komentáre

           Nie všetci obľubujeme len okrasnú záhradu so zeleným trávnikom a okrasnými krami. Veľa z nás, najmä z tých, čo pochádzajú z vidieka a napriek tomu sa ocitli v mestskom prostredí, túži po ovocnom sade. Pokiaľ sú priestorové možnosti, je to samozrejme výhoda a praktické využitie priestoru so získaním aj plodov, v podobe úrody. Nepôjde to však bez práce. Každý záhradník má určite predstavu, čo by mal taký domáci ovocný sad obsahovať. A domáca gazdiná má zasa predstavu o tom, čo s nasledujúcou úrodou urobiť, ako ju spracovať a na čo využiť. Toto sú tie najdôležitejšie informácie pre Vás. Pokiaľ je priestor menší, môžete si dovoliť len pár stromov na nízkokmeňoch, pomaly alebo stredne rastúcich s menšou korunou, alebo zvoliť štíhle vreteno, palmety, prípadne stĺpovité formy. S veľkou záhradou sa pracuje lepšie. Môžete si dovoliť viac druhov, odrôd, viac kusov, aj polokmene a druhy na rýchlejšie rastúcich a vyšších podpníkoch, s veľkými korunami. Každý sad by mal obsahovať jablone, letné a zimné. Letné na spracovanie a konzum, zimné na spracovanie a uskladnenie. Niektoré odrody sú vhodné na zber od  októbra a vydržia uskladnené až do apríla. Skôr ich samozrejme zjete. Potom sú to hrušky. Niekto preferuje mäkké a voňavé odrody, niekto na spracovanie tvrdé plody. Je potrebné zabezpečiť viac kusov na vhodné opelenie. Marhule, broskyne a tiež slivky sú väčšinou samoopelivé. Prítomnosť 2 kusov je však vítaná. Pestujú sa predovšetkým v teplých pestovateľských oblastiach, ale je možné vybrať aj z odrôd, ktoré sú vhodné do všetkých, aj chladnejších, pestovateľských oblastí, kde však počítajte s menšou, či neskoršou úrodou. Prípadne sa musíte postarať o vhodné miesto na výsadbu mimo mrazových kotlín a prúdeniu severného vetra. Skôr zvoľte miesto pri múre, stene, vo vhodnej vzdialenosti. Čerešne a višne sú aj samoopelivé aj cudzoopelivé, treba si vybrať podľa dozrievania, možnosti využitia plodov a priestoru. Orech a gaštan sú stromy, ktoré dorastajú do obrovských rozmerov, preto je potrebné naozaj zvážiť veľkosť záhrady. Tiež je nutné mať vhodného opeľovača pre oba druhy. Prípadne sa dohodnúť so susedom, aby mal jeden strom v záhrade on. Drobné ovocie nezaberá veľa priestoru a je veľmi chutné. Ťažko napísať, ktoré vybrať. Patrí sem ríbezľa biela, červená, čierna, josta, egreše, maliny, černice, čučoriedky, brusnice, zemolez a jahody. Medzi netradičné ovocné druhy patrí mišpuľa, moruša, jarabina, goji, rakytník, drieň. Každý druh vyžaduje inú starostlivosť, iné pôdne podmienky, nie je to však nič ťažké, čo by ste nezvládli. Už naši predkovia pestovali bežne tieto druhy a darilo sa im to aj bez internetu a bez dnešných moderných možností.

Využitie lístia na zazimovanie balkónoviek

Autor: Ing. Adriána Francová 5. novembra 2019 Žiadne komentáre


         Lístie patrí neodmysliteľne k jeseni a hoci je farebné a krásne, dokáže po záhrade narobiť viac neporiadku ako úžitku. Myslite však pozitívne a urobte radosť deťom. Určite Vám pomôžu nie len s jeho upratovaním a hrabaním, ale aj s tvorením. Využitie lístia je všestranné a aj práca v záhrade môže byť hrou. Najkrajšie listy nechajte pozbierať deťom a vytvorte si napríklad farebný herbár zo záhradky. Deti sa naučia názvy všetkých vašich ovocných a okrasných stromov napríklad podľa listov.

Využite lístia na zazimovanie balkónoviekOstatné listy môžete pohrabať, za teplých dní bez vetra a vysušené tak použiť na zazimovanie balkónových rastlín, prípadne hľuznatých rastlín, ktoré je nutné už určite zazimovať. Letné cibule a hľuzy môžu byť uskladnené počas zimy v pivniciach v debničkách a vedrách a ako výplň môžete použiť aj suché lístie.

Rastliny, ktoré chcete zimovať a pestovať na balkóne, je nutné na zimu pripraviť tiež. Rastliny pestované v klasických plastových nádobách počas zimy trpia najviac. Plast ich nezahreje a veľakrát sa stáva, že vymrznú alebo vyschnú z nedostatočnej vlahy. Takéto nádoby je nutné ešte vložiť do drevenej debničky alebo väčšej keramickej nádoby, ktorú vysteliete textíliou alebo bublinkovou fóliou, podľa veľkosti aj kúskami polystyrénu a ostatné vyplniť suchým lístím.

Z tých krajších listov môžete vytvoriť zaujímavé aranžmány, venčeky, ruže z lístia (vhodné sú väčšie farebné listy z javora) alebo si pripraviť nádherné obrazy pomocou nalepovania. Ostatné už necháme na Vašu predstavivosť. Príroda si s listami rovnako vie poradiť a listy opadané na kope majú funkciu prirodzeného krytu. Takto môžete rovnako prikryť chúlostivé druhy skalničiek, mladé výsadby levandule alebo akékoľvek mladé rastliny a dreviny, o ktoré s určitosťou nechcete prísť. Nezabúdajte na pravidelnú zálievku v dňoch, keď nemrzne. Uvítajú to najmä ihličnany a ihličnany pestované v nádobách.

Zelenina v novembri

Autor: Ing. Adriána Francová 5. novembra 2019 Žiadne komentáre

        Aj v zeleninovej záhrade sa dá stále pracovať. Medzi poslednými sme uskladnili mrkvu, petržlen, pór. Teraz je čas na zber neskorého kalerábuzeleru, dokonca si môžete pochutnať na čerstvom šaláte z neskorého letného výsevu.

Zelenina v novembriAko uskladniť zeleninu

Mrkva a petržlen boli počas celého obdobia v pôde a je to aj prirodzený spôsob prezimovania v pivniciach a skladoch, v miestach, kde nemrzne. Dobre sa uskladňujú vo vlhkom piesku, kde jednotlivé naukladané rady presypete pieskom. Ak máte dostatok priestoru, zvoľte vysoké nádoby a vedrá a mrkvu poukladajte do špirály tak, aby sa navzájom nedotýkali. Bude menej hniť. Tak isto môžete uskladniť petržlen a paštrnák. Môžete vyskúšať aj balenie do novín alebo jednotlivé vrstvy mrkvy prekrývajte novinami a vrstvite na seba. Uskladnenú zeleninu pravidelne kontrolujte. Kaleráby a zelery sa uskladňujú tak, že ich vyberiete z pôdy, necháte trochu presušiť a očistíte ich od zeminy a poškodených listov. Časť listov im ponechajte. Korene položte do vlhkého piesku alebo rašeliny. Dlhodobo si zachovajú svoju sviežosť. Pokiaľ máte veľa zeleniny a málo skladovacích priestorov, skúste časť zeleniny očistiť a vytvoriť si balíčky do mrazničky. Naporciovanú zeleninu použijete v zimnom období na omáčky a polievky.

V tomto mesiaci ešte nemusia byť teploty príliš nízke. Pokiaľ chcete ešte na hriadkach ponechať šalát, stačí ho na noc prikryť textíliou alebo konármi z ihličnanov. A aj počas chladnejších dní si tak pochutnáte na chrumkavej listovej zelenine plnej vitamínov. Šalát sa nedá dlhodobo skladovať, preto na záhone vydrží dlhšie. V tomto období na záhrade zostávajú listy chrenu a rebarbora pomaly zaťahuje. Nakopcujte miesto, kde vyrastá a uvädnuté listy odstráňte. Na záhonoch môžete ponechať kel ružičkový a cibuľu sibírsku, ktorým neprekáža ani sneh a mráz. Podstatou peknej zeleninovej záhrady je odstrániť všetky buriny, paradajky alebo ich torzá, pôdu prekopať, porýľovať, prípadne pohnojiť, aby si v zimnom období dostatočne oddýchla a bola pripravená na jarné výsevy. Už teraz môžete premýšľať, ktoré nové druhy vyskúšate pestovať, akými novými chuťami potešíte chuťové poháriky. V našom obchode nájdete veľa zaujímavých druhov, odrôd a farebných prevedení napr. mrkvy, reďkovky, chilli papriky, baklažánov, ktoré vynikajúco pôsobia aj počas servírovania a tiež aj vynikajúco chutia.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu