+421 948 199 109

februára 2020

Vintage záhrada – návrat do minulosti

Autor: Adriána Francová 10. februára 2020 Žiadne komentáre

Vintage v doslovnom preklade znamená, že by malo ísť o niečo staré, historické, pôvodne klasické, čo už bolo a momentálne je to opäť vzácne a nadčasové. V záhradnej architektúre, je to záhrada našich prababičiek, ktorá sa vynímala za dreveným plotom s hlinenými džbánmi, spoza ktorého voňal nádherný orgován.

Vintage záhrada

Celá záhrada voňala sladkým nektárom kvitnúcich stromov a krov, hýrila farbami a tie sa striedali takmer pravidelne po celej ploche. Vynikali najmä trvalky, pivonky, plamienky, ruže a hortenzie, ktoré svojimi obrovskými hlávkami, takmer do jesene, dodávali záhrade jedinečnosť a šarm.

Takmer na prvom mieste sú práve trvalkové záhony, ktoré vynikali tak, akoby tam boli odjakživa. Nebolo tam miesto pre žiadne textílie, kôru ani štrk. Iba plocha vysadená rastlinami, ktorá samovoľne ako splývala s okolím. Samozrejmosťou boli vyčistené záhony od buriny. Správna hustá výsadba a použitie vhodných trvaliek však zabezpečila, že burina nemala šancu a ošetrovanie jednotlivých záhonov nebolo nutné. Čím boli porasty staršie, tým bola záhrada divokejšia a krajšia. Z farieb vynikala najmä ružová, modrá, fialová a biela. Nechýbala levanduľa, stračonôžka, srdcovky, náprstníky, rudbekiemargaréty.

Blízko domu bol aj ovocný sad, ktorý na jar pôsobil naozaj jedinečne, kvitnúce čerešnejablone sa vynímali nad ostatným a oznamovali, že je tu jar.

Záhrada v štýle vintage

Vintage záhrada

Chceli by ste si aj vy založiť záhradu vo vintage štýle alebo aspoň časť záhrady?

Nie je nič ľahšie ako zastaviť čas pomocou vhodných drevín, trvaliek, materiálov, doplnkov a vytvoriť svoju vintage záhradu snov. Medzi najatraktívnejšie doplnky do vintage záhrady patria biele lavičky, hojdačky, pergoly a oblúky na popínanie ruží. Môže byť ich aj viac ks ako jeden.

Na dotvorenie použite okolité predmety ako staré fúriky, hlinené džbány a nádoby, ktoré už poznačil čas a vysaďte do nich úplne jednoduché trvalky alebo letničky na dotvorenie kompozície. Pod starou jabloňou musí byť určite lavička. Nezabudnite na staré krhly, hodiny, vtáčie búdky, menovky, tabuľky, svietniky a stoličky, jednoducho všetko čo je staré, čomu môžete jemnou patinou vrátiť šmrnc a zakomponovať to v záhrade.

Vyberte si miesto v záhrade, kde vytvoríte kompozíciu rovnakú ako v byte. S miestom na sedenie, obklopené zeleňou a so všetkým tak, akoby práve niekto z toho miesta vstal a odišiel.

Dbajte na výber prírodných materiálov najmä kameňa a dreva, nebojte sa používať kov, porcelán, keramiku a rôzne látky s jednoduchou potlačou, vankúše, závesy a staré debničky, palety, kvetináče s bylinkami a kobercovými trvalkami. V jarnom období samozrejme nezabudnite na drobné cibuľoviny. A potom si v hojdačke s knihou v ruke alebo na lavičke pod veľkým stromom môžete dopriať tú nadčasovosť a príjemné chvíle.

V našej ponuke nájdete všetky dreviny a trvalky, s ktorými dokážete vytvoriť jedinečnú vintage záhradu. Pri kombinovaní použite jemné farby dostupných kultivarov. Pre dosiahnutie ešte lepšieho efektu vyberajte pastelové farby a odtiene jednej farby, napríklad celý kút zlaďte do jemne ružova, čisto biela alebo do modra.

Ďalšie vhodné dreviny a trvalky do vintage záhrady:

budleja ( Buddleja), kalina (Viburnum), vajgélia (Weigela), pivonia (Paeonia), srdcovka (Dicentra), popínavé ruže (Rosa clg,), šalvia (Salvia), stračonôžka (Delphinium), náprstník (Digitalis), lobelka (Lobelia), lobulária (Lobularia), iberka (Iberis), mydlica (Saponaria), muškáty (Pelargonum), okrasné trávy, materina dúška (Thymus) atď.

TIP: Oslovila vás skôr záhrada v ázijskom štýle? Čo tak vytvoriť si japosnkú záhradu, ktorá zaujme na prvý pohľad...

Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Kala pestovanie
    16. marca 2024
    Nič vážne, odkvitá, hľuza zatiahne, postupne obmedzujte zálievku až postupne znižujte....
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Na vápenie sa všeobecne používajú tri druhy vápnika: pálené vápno, mletý vápenec a...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Akým spôsobom zabezpečím škumpe vápenatú pôdu? Ďakujem...
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, viac info sme Vám poslali priamo do mailu. ...
  • Bobkový list pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, Môžete ho pestovať aj na balkóne, ale pred priamym slnkom ho ochráňte tienením....
Archív blogu