+421 948 199 109

septembra 2022

Hebe pestovanie

Autor: Monika Brešťanská 27. septembra 2022 Žiadne komentáre

Hebe je veľmi rozsiahly rod. Vo svojom prirodzenom prostredí, ktorým je Austrália a Nový Zéland, dorastá do veľkosti stromu, ale v našich podmienkach dosahuje veľkosť malého až stredne veľkého kríka.

Hebe pestovanie

Sú to vždyzelené rastliny, ktoré sú pomerne nenáročné na údržbu a môže ich pestovať aj začiatočník. Listy sú vajcovité a lesklé a ich veľkosť závisí od druhu alebo odrody. Zoskupené kvetenstvo nesie množstvo jednotlivých kvetov, ktoré môžu byť biele, ružové, fialové alebo dokonca modré.

Ako pestovať hebe

Pestovanie hebe je pomerne jednoduché, pretože rastlina je nenáročná a odolná. Dobre znáša aj znečistené prostredie, takže je ideálnym kríkom do mestských a priemyselných oblastí. Pokiaľ ide o stanovište, najlepšie je vybrať slnečné až polotienisté miesto. Pôda by mala byť dobre priepustná a rastlinám sa nedarí v zamokrenej pôde.

Mrazuvzdorné hebe

Väčšina druhov nie je úplne mrazuvzdorná - vydrží nízke teploty, ale v mrazivom počasí by sa mali kríky chrániť napr. čečinou, netkanou textíliou alebo premiestnením rastliny do nevykurovaného skleníka. Najmä druhy s veľkými listami si vyžadujú ochranu pred mrazom.

Hebe strihanie

Prerezávanie by sa malo vykonávať na jar. Odstráňte len vyčnievajúce výhonky, ktoré narúšajú kompaktný vzhľad rastliny. Tieto výhonky sa môžu použiť aj na rozmnožovanie kríka. Jednoducho ich zasaďte do pôdy so stimulátorom zakorenenia a vložte odrezky do pareniska. Menšie druhy sa môžu rozmnožovať aj delením trsov.

Hebe sa môže vysádzať do skaliek, ako solitér, do skupinových výsadieb kríkov a niektoré druhy sa môžu vysádzať ako živé ploty. Rastliny možno pestovať aj v nádobách. Menšie druhy sú vhodné aj ako pôdopokryvné rastliny.Pestovanie hebe

Hebe druhy

Hebe "Emerald Green"

trávovo zelené, nízke, guľovité kríky. Kompaktný, vhodný na pestovanie v skalkách alebo nádobách. Nie je mrazuvzdorný a nevyžaduje strihanie.

Hebe 'Red Edge'

sivozelené listy majú na okraji červený pruh a dorastajú do výšky len 30 cm, takže sú vhodné do skaliek, vresovísk alebo kvetináčov.

Hebe andersonii 'Tricolor'

listy sú úzke a pomerne dlhé, majú zelenú farbu so svetlými okrajmi alebo červeným lemom. Kvetenstvo je dlhé, fialovej farby. Táto odroda dorastá do výšky dvoch metrov a môže sa používať ako solitér alebo v živých plotoch.

Ďalšie zaujímavé druhy a odrody:
Hebe armstrongii
Hebe recurva
Hebe cupressoides
Hebe rakaiensis
Hebe pinguifolia Pagei
Hebe buchananii
Hebe Jesenná sláva
Hebe albicans 
Hebe odora

Hebe Green Globe


 

Či už hľadáte vkusný ker do skalky alebo vyšší kvitnúci ker so zaujímavými listami, ktorý bude dominantou záhrady, práve hebe môže byť tou správnou voľbou. Vyberte si z niekoľkých druhov v našom eshope

 

Hebe v kvetináči

Vďaka menšiemu vzrastu sa mnohé varianty Hebe dajú pestovať aj v nádobách, či už ide o okrasné kvetináče plné iných rastlín, alebo väčšie nádoby, v ktorých sa hebe môže pestovať samostatne. Pestovanie v nádobách sa príliš nelíši od pestovania na klasickom záhone - rastlinu pravidelne zalievajte počas celého roka a v zime znížte frekvenciu zalievania na minimum. Pokiaľ ide o strihanie, takmer vôbec ho nevykonávame a hnojíme len minimálne.

Hebe - pestovanie doma

Keďže niektorým druhom hebe sa darí v polotieni a teplejších podmienkach a nevadí im ani život v kvetináčoch, možno ich pestovať aj doma. Vyberajte skôr odrody s väčšími listami, ktoré majú radšej teplo a nie sú mrazuvzdorné. Kvetináč alebo debničku umiestnite na južný alebo východný parapet alebo na miesto s dostatkom rozptýleného svetla.

Je hebe jedovaté?

Hoci patrí do tej istej čeľade ako liečivé byliny, napríklad skorocel, je to jedovatá rastlina. Preto by sa mal pestovať mimo dosahu detí a používať len na dekoratívne účely.
 
TIP: Ak hľadáte stálezelenému hebe kvitnúce spoločníčky, ktoré ozdobia záhony aj na jeseň, s astrami nesiahnete vedľa. Vyberať môžete z nespočetných farieb, tvarov i veľkostí. Pestovanie astry sme pre vás popísali v našom predchádzajúcom článku.

Nebeský bambus pestovanie

Autor: Monika Brešťanská 23. septembra 2022 Žiadne komentáre

Nandina domáca, latinsky Nandina domestica, je vždyzelený ker pochádzajúci z Japonska a ďalších častí Ázie. Do Európy bol nebeský bambus privezený až v roku 1804 a stal sa obľúbenou okrasnou rastlinou vhodnou na pestovanie v teplejších oblastiach. Ako sa dá pestovať nebeský bambus v našich podmienkach?

Nebeský bambus pestovanie

Nandina domáca - charakteristika

Tento vždyzelený ker dorastá do výšky dvoch metrov. Vyznačuje sa veľkým množstvom stoniek, ktoré sa väčšinou vôbec nerozvetvujú. Listy nandiny sú striedavo usporiadané na stonkách a sú trojlaločné. Aj napriek tomu, že v ideálnych podmienkach listy neopadávajú, pri nižších teplotách sa ker stáva opadavým.

Nebeský bambus kvitne drobnými, bielymi a pomerne intenzívne voňajúcimi kvetmi. Tie sa spravidla objavujú koncom jari až začiatkom leta. Do záhrady prilákajú mnoho opeľovačov, pretože aj napriek ich nenápadnosti obsahujú veľké množstvo sladkého nektáru. Po odkvitnutí ich nahradia plody. Tie sa objavujú u rastlín starších ako dva roky.

Pestovanie nebeského bambusu

Stanovište - prospieva v polotieni aj na plnom slnku. Stanovište musí byť chránené pred vetrom. Najlepšie sa nebeskému bambusu darí v nižších polohách.
Nároky na pôdu - pH pôdy by malo byť neutrálne, ale nandine sa darí aj v mierne kyslých či zásaditých pôdach. Zemina by tiež mala byť bohatá na humus.
Zálievka - rastlina vyžaduje stabilnú vlhkosť, pôda však musí byť dobre odvodnená, aby rastlina nestála v blate. Úplné sucho neznáša príliš dobre.
Rozmnožovanie - je možné pestovať ju zo semien či odrezkov. Čo sa týka semien, tie klíčia až po studenej stratifikácii. Odrezky potom odoberáme na jeseň či na jar a necháme ich zakoreniť v nádobe s vodou. Rastlina zakoreňuje pomerne pomaly.
Odolnosť - nandina domáca je plne mrazuvzdorná, celoročné pestovanie vonku tak znáša dobre. V tomto prípade zhadzuje listy, preto je lepšie rastlinu pestovať skôr v nižších polohách. Nie je vhodné príliš veterné stanovište.
Rez - výhonky skracujeme v polovici alebo na konci jari. Jedná sa o rez výchovný - odstraňujeme teda vetvy, ktoré vyčnievajú z požadovaného tvaru kríka.Nandina pestovanie

Plody nandiny domácej

Plody nebeského bambusu sú bobule veľké asi 4-8 mm. Majú sýto červenú farbu a sú usporiadané do bohatých plodenstiev. Každá bobuľa obsahuje semená, ktoré sú prenášané vtákmi živiacimi sa plodmi. Bobule obsahujú malé množstvo kyseliny kyanovodíkovej, sú teda nevhodné na konzumáciu a mierne jedovaté.


Nebeský bambus je jedným z kríkov, ktorý svojimi červenými plodmi ozdobí záhradu aj v zimných mesiacoch. Nandinu môžete pestovať aj vy, nájdete ju v našom e-shope

 

Odrody nandiny domácej

Odrôd nebeského bambusu je hneď niekoľko. Líšia ich spravidla veľkosťou celej rastliny alebo sfarbením listov. Medzi obľúbené kultivary patria napríklad:

'Obsessed'

úzke listy sú v jarných mesiacoch sfarbené do červena, počas leta sa odtieň mení na tmavo zelený. Dorastá sa do výšky maximálne 150 centimetrov. Je možné pestovať ako solitéry na záhrade alebo v nádobách.

'Curly Obsessed'

vzhľadom je táto odroda podobná 'Obsessed', jej listy sú však zvlnené.

'Gulfstream'

menšia odroda, ktorá sa dorastá približne 30-80 centimetrov. Krík je kompaktný, kopijovité listy majú pri pučaní ružovkastú až bronzovú farbu, cez leto potom svetlo až tmavo zelenú a na jeseň sýto červenú. Vďaka svojej výške je ideálny na pestovanie v nádobách, avšak bežne sa pestuje aj v záhonoch.

'Compacta'

listy tejto odrody sú o niečo širšie, zelené s fialovými, žltými či červenými odtieňmi. Compacta sa dorastá do výšky asi jedného metra a opäť ju môžeme pestovať v záhrade aj v nádobách.

Medzi ďalšie obľúbené kultivary patria napríklad 'Rubra Nana', 'Magical Lemon' alebo 'Firepower'.

Využitie nandiny domácej

U nás sa táto rastlina pestuje ako okrasná – v záhonoch, ako solitéra či v nádobách. V Japonsku a ďalších ázijských krajinách (napríklad v Číne) sa potom využíva aj v liečiteľstve, toto využitie však v domácich podmienkách neskúšajte.

TIP: V nižších živých plotoch, ktoré opticky rozdeľujú pozemok alebo sa vysádzajú pred vyššie rastliny, ladí nebeský bambus napríklad so škumpou. Ako pestovať škumpu vlasatú sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

Trvalky v nádobách

Autor: Ing. Adriána Francová 20. septembra 2022 Žiadne komentáre

Možno patríte k tým, ktorí disponujú len malým miestom v záhradke a ten ste venovali už trávniku, ktorý najpraktickejšie vyhovuje deťom či štvornohému miláčikovi. Milujete však aj trvalky, pre ich dlhodobé kvitnutie a variabilnosť kvetov.

Trvalky v nádobách

Pokiaľ sa ich nechcete vzdať, môžete ich vysadiť aj do nádob.

Všeobecne pri pestovaní akýchkoľvek rastlín v nádobách musíte dbať na výber vhodných nádob pre tento účel. Medzi najlacnejšie patria nádoby z plastu, ktoré sú vhodné na pestovanie dočasnej zelene ako sú letničky, prípadne izbové rastliny.

Pre dlhodobejšie pestovanie vonku sú vhodné nádoby z keramiky, pálenej hliny a betónu, prípadne kameniny. V nich sa menej prehrievajú korene a tiež sú vhodnejšie pre rastliny, ktoré chcete ponechať vonku aj v zimnom období.

Na dno nádob umiestnite drenážnu vrstvu, prípadne ich vysteľte vrecovinou alebo fóliou. Nádoby musia byť čisté. Pokiaľ chcete použiť Vaše vlastné nádoby, musia byť vždy ošetrené a vyčistené od predchádzajúcich zvyškov, prípadne škodcov. Nakoniec je dôležitá veľkosť varírujúca podľa vysadenej dreviny či rastliny.


Pestrá ponuka trvaliek nie len do nádob z nášho eshopu


Zvážujte aj farebné prevedenie. Nádoby a kvetináče z pálenej hliny si môžete sami vyzdobiť mozaikou z polámanej zvyšnej dlažby alebo obkladačiek, tiež sú vhodné ulity a mušle, prípadne ploské kamienky a drievka z brezových konárikov. Efekt vytvoríte aj vtedy, ak ich vložíte do vrecoviny a farebnej juty. Podľa Vašich predstáv zvoľte jednu alebo dve farebné prevedenia a k nim doplňte aj iné predmety ako sviečky, svietidlá, misky, krhličky a sedenie.Trvalky v nádobe

Po výsadbe je potrebné sa o vysadené rastliny pravidelne starať. Nejedná sa len o zalievaniehnojenie podľa druhov, ale patrí sem aj kontrola výskytu škodcov a chorôb, nakoľko dreviny a rastliny vysadené v nádobe trpia viac. Dôležité je skontrolovať, či majú nádoby odtokový otvor na odvádzanie prebytočnej vody. Len vtedy sa bude Vašim rastlinám dariť. Ak tam nie je, vytvorte ju pomocou vrtáka. Na otvor potom položte ploský kamienok alebo kúsok plastu a nádobe zadovážte podmisky alebo estetické obaly. Efektívne zalievanie je potom také, keď voda pretečie do misky. Správny substrát by mal byť samozrejmosťou. Iste sa často stretávate so zvláštnym zložením substrátu, ktorý rýchlo presychá a voda cez nádobu takmer pretečie bleskom. Vylepšite ju vlastným kompostom alebo podielom piesku. 

Kolujú mýty, že trvalkám v nádobách sa obyčajne nedarí. Pokiaľ splníte základné požiadavky, ktoré rastlina potrebuje pre správny rast a prosperovanie, dá sa vypestovať aj v nádobe. Nádoba musí byť dostatočne veľká, s odtokom prebytočnej vody a drenážnou vrstvou, ktorú vytvoríte pomocou keramzitu alebo štrku, okrúhliakov. Vysypte vhodným substrátom  (väčšinou im vyhovuje ľahký, priepustný, s podielom piesku).

Mrazuvzdorné trvalky do nádob

Pokiaľ ste si už zabezpečili vhodné nádoby, je čas pre výber vhodných trvaliek. Väčšina trvaliek je v našich podmienkach mrazuvzdorných, iným pomôže práve správny výber nádoby, drenáž, vhodný substrát, prípadne zazimovanie nádob na zimu, či vhodný obal. Vždy platí, že trvalky treba vyberať podľa nárokov na pestovanie a musia byť vhodné na dané pestovateľské stanovište. Teda papraď na priamom slnku neudržíte peknú a sviežu, rovnako ako levanduľa nebude prosperovať v tieni a vlhku.

Takto môžete pestovať hortenzie (Hydrangea), okrasné trávy, echinacei (Echinacea), levanduľu (Lavandula), krásnoočko (Coreopsis), rudbekie (Rudbeckia), dokonca aj rôzne kry a dreviny na kmienku. Substrát v nádobe rýchlejšie presychá, preto je nutné kontrolovať vlhkosť. Odstraňovaním odkvitnutých súkvetí predĺžite kvitnutie vašich obľúbených rastlín. Výborne vyniknú aj  kombináciách.

TIP: Pokiaľ vás pestovanie v nádobách zaujíma, prečítajte si aj článok o balkónových ovocných stromoch.

Okrasné trávy – tráva nevšednej krásy

Autor: Ing. Adriána Francová 15. septembra 2022 Žiadne komentáre

Nie je tráva ako tráva. Teraz nemáme na mysli klasický zelený koberec, ale nádherné impozantné architektonické skvosty s objemom a výškou – dekoratívne okrasné trsy tráv, ktoré vyniknú ako solitéry alebo v skupinovej výsadbe spolu s inými krami a trvalkami. Pre ich použitie vyčleňte dostatok miesta, lebo v krátkom čase vytvoria objem do šírky aj 1,5 m.

Okrasná tráva

Okrasné trávy patria medzi obľúbené trvalky, ktoré vyžadujú minimálnu starostlivosť počas roka. Najkrajšie sú na konci leta a v jeseni, kedy nádherne vyfarbujú a kvitnú. Najväčšiu starostlivosť si vyžadujú práve v jesennom období, kedy ich treba pripraviť na zimu. Celé trsy tráv na jeseň nestrihajte. Nemuseli by prežiť zimu. Okrasné trávy sa strihajú až po uplynutí jarných mrazov.

V jarnom období ich môžete aj rozdeliť a presadiť. Pokiaľ máte pocit, že sa vašim trávam na záhone nedarí, na jar im nájdite vhodnejšie miesto. Väčšina okrasných tráv ako ozdobnice, perovce, imperata a kostravy obľubujú slnečné južné miesta s ľahkou, priepustnou a skôr suchšou pôdou. Nemusí byť ani bohatá na živiny.

Vynikajú najmä v zmiešaných trvalkových záhonoch, v predzáhradke aj v trávniku ako dominanty, tiež sa dajú pestovať vo veľkých nádobách na terase.

Okrasné trávy nízke

Medzi nízke trávy patria kostravy (Festuca) , ostrice (Carex). Na jeseň ich treba zviazať (najmä väčšie trsy) alebo nechať voľne až do jari. Mnohé ostrice sú stálozelené počas roka a kostravy stačí na jar vyčesať len rukou a odstrániť suché a poškodené steblá.  Každým rokom sú však väčšie a väčšie, preto je vhodné ich aj rozmnožovať delením trsov.

Už spomínané ostrice ste možno videli na záhone ako trsy hnedej trávy a mali ste z toho pocit, že majiteľ niečo zanedbal a nechal okrasnú trávu inak peknú habitusom vyschnúť. Ide však práve o atraktívny druh okrasnej trávy zo skupiny Carex (ostrica) a čeľade Cyperaceae.

Carex buchanani – atraktívna, ale menej komerčne známa okrasná tráva je naozaj zaujímavým doplnkom trvalkového záhona. Má tenučké pokrútené listy hnedej až červenkastej farby, ktoré od začiatku pestovania pre laika pôsobia ako vysušené. Dorastajú do výšky 50 – 70 cm a koncom leta dokonca kvitnú tenkými hnedými kláskami.Okrasná tráva výber odrôd

Carex flagellifera – podobný druh s hnedastými až červenými listami, ale dosahuje výšku 1 m.

Mnohé nižšie druhy sú vhodné do popredia a do nádob. Väčšina z nich práve do pozadia, alebo ako solitéra k jazierku, v trávniku, v kúte záhrady alebo v blízkosti vchodu.

Okrasné trávy vysoké

Známe a pekné sú ozdobnice (Miscanthus sinensis) kultivary: Zebrinus, Gracillimus, Variegatus. Nezameniteľné sú okrasné pampové trávy – kortadérie (Cortaderia).  Majestátne sa vynímajú na každom slnečnom záhone. Najkrajšie sú na jeseň počas kvitnutia a vyfarbovania. Viac o pestovaní nájdete nižšie.


Z bohatého sortimentu okrasných tráv si vyberiete aj v našom eshope


Pampová tráva

Nezameniteľné pampové trávy – kortadérie (Cortaderia) sú charakteristické vysokými metlinami bielych alebo ružových chumáčovitých kvetov, ktoré dekorujú trávy v jesennom období. Vyžadujú však zimnú ochranu alebo dokonale priepustnú pôdu bez nadmernej vlhkosti.

Pampová tráva je na pestovanie trochu náročnejšia. Počas roka sa im môže dariť ale obyčajne je problematické obdobie po zime. Neznášajú totiž nepriepustné a vlhké pôdy, množstvo snehu, holomrazy. Vytvorte im dokonalé odvodnené lôžko s množstvom štrku, vysaďte ich do priepustnej ľahkej pôdy s podielom piesku a zalievajte len výnimočne počas extrémneho sucha. Pred zimou im vytvorte dokonalý kryt, aby sa sneh nedostal do srdiečka trávy a nespôsoboval nadmernú vlhkosť. V oblastiach s ťažkými pôdami a dlhotrvajúcou zimou a snehovou pokrývkou, ich radšej na zimu vykopte a zazimujte v pivnici, kde neklesá teplota pod 0°C.

Skúste pestovať aj iné kultivary než tie známe a presvedčte sa o ich vytrvalosti a možnosti ako získať zaujímavý priestor aj bez zelenej farby. Na pestovanie nie sú náročné podobne ako iné

Vhodné podmienky na pestovanie

Mierna zálievka, suchšie podložie a množstvo slnka je to, čo potrebujú. Vyniknú v štrkovom záhone alebo spolu s inými vysokými trávami či letničkami. Kompozíciu už necháme na Vás.

Pampová tráva pestovanie v črepníku

Pampovú trávu môžete vyskúšať pestovať aj v črepníku. Ideálne ak je to keramický, terakotový veľký kvetináč. Na dno vysypte vrstvu kamienkov alebo štrku a potom doplňte priepustný substrát namiešaný s pieskom. Tráva bude v kvetináči rásť pomalšie ale v budúcnosti tiež vie vytvoriť bohatý trs. Je rovnako náchylná na prebytočnú vlhkosť, preto so zálievkou opatrne. Zalievajte výdatne ale prebytočnú vodu vylievajte. V zime kvetináč obaľte do bublinkovej fólie alebo jutoviny a umiestnite na terasu alebo do skleníka.

Starostlivosť

V jeseni, kedy už predpovede hlásia snehovú prikrývku a mrazy, je nutné ich zviazať pevným špagátom do snopov. Na veľké trsy si privolajte pomocníka, ktorý pevne chytí všetky listy odspodu a vy obmotáte celú trávu až po vrchol. Vykvitnuté súkvetia budú vo výške a pochutnajú si na nich vtáci. Pokiaľ nechcete, aby sa samovoľne vysemeňovali na záhon, ostrihajte len súkvetia. Na niektorých ich však ponechajte, aby ste si mohli vychutnať aj záhradu počas námrazy a zimy.

Prečítajte si aj ďalší článok, kde sa dozviete viac o zazimovaní okrasných tráv.

Ako pestovať hortenzie

Autor: Ing. Adriána Francová 14. septembra 2022 Žiadne komentáre

Kvety, ktoré si mnohí pamätáte ako neodmysliteľnú súčasť záhrady starej mamy. Nedalo sa prehliadnúť ich nádherné a bohaté hlávky, ktoré svietili už z diaľky.

Ako pestovať hortenzie

Ak ste si hortenzie obľúbili a chcete oživiť spomienky na detsvto, máme pre vás dobrú správu. Tieto nádherné trvalky opäť patria medzi vyhľadávané a populárne na pestovanie v záhonoch, prípadne vo veľkých nádobách. Na to, aby ste ich mohli úspešne pestovať v záhrade, je potrebné vedieť pár informácii, ktoré vám teraz prezradíme.

Ako vypestovať modré hortenzie

Ako vypestovať modré hortenzieJe neskutočné množstvo kultivarov a farieb. Stačí si len vybrať podľa vkusu a farby. Modrá hortenzia je mimoriadne obľúbená a žiadaná, no niekedy sa stáva, že si zakúpite modro kvitnúcu a budúci rok vykvitne na ružovo. Nebojte sa, nikto Vám nepredal nafarbenú hlávku.


Vyberte si z ponuky nášho eshopu modré hortenzie*

* aktuálna ponuka podľa ročného obdobia


To len vďaka pôdnej reakcii zmenila farbu. Farba hortenzie súvisí s pH pôdy a obsahom hliníka v pôde. V kyslej pôde sa tvoria modré kvety, ktoré sú pôvodne z ružovej. Pôdy s vyšším pH 5,5 - 6 tvoria ružové, červené kvety. Biele nie sú ovplyvňované hodnotou pH.

Náš tip: Ak chcete dosiahnuť modré sfarbenie kvetov ružovej hortenzie, pridávajte v zálievke hnojivo na modré hortenzie. Ďalšia možnosť na podporu modrého sfarbenia je aj použitie modrej skalice rozpustenej vo vode.

Nezabudnite však na to, že aby hortenzia prijala z hnojiva síran hlinito-amónny, potrebuje kyslejšiu pôdu – rašelinu.

Pestovanie hortenzie

Bude sa im dariť na chránenom mieste, najlepšie v tieni alebo polotieni tak, aby boli chránené pred slnkom v čase najintenzívnejšieho slnečného žiarenia.Pestovanie hortenzie

Vysádzame ich približne do začiatku leta s koreňovým balom a doprajeme im dostatok miesta. Pre úspešné zakorenenie výsadbovú jamu dostatočne zalejeme vodou aby korene mohli ihneď čerpať potrebnú vlahu. Dobrý nápad je aj použitie mulčovacej kôry v hrúbke približne 5-6cm.


Kompletná ponuka hortenzií do vašej záhrady


K rastlinám počas rastu pravidelne dopĺňame rašelinu, ktorú jemne zapracujeme do vrchnej vrstvy pôdy.
Na bohaté kvitnutie nesmieme zanedbať ani správny rez. Prečítajte si náš článok o tom ako a kedy strihať hortenzie.

Čas na presádzanie hortenzie

Pokiaľ už nejaký čas pestujete hortenzie v nádobe a sú už príliš veľké, môžete ich presadiť na záhon do záhrady a do nádob si vysadiť mladé alebo úplne iné zloženie rastlín.

Hortenzie môžete presádzať od druhej polovice septembra až do polovice októbra. Zachovajte maximum zeminy okolo koreňov a presaďte ich do vopred vyhĺbenej dostatočne veľkej jamy a zasypte rašelinou. Dobre zalievajte cca mesiac, aby sa zakorenili.

V prípade, že chcete presadiť hortenzie vysadené priamo na záhone, môžete ich presadiť tiež do polovice októbra alebo aj na jar, cca od začiatku apríla. Najdôležitejšia je primeraná teplota, nie extrémne teploty, dostatok vlahy a v prípade jesenného presádzania aj zamulčovanie a ochrana pred zimou.

Po zvládnutí a dodržaní všetkých týchto jednoduchých pravidiel vám budú hortenzie prinášať radosť v podobe bohatého kvitnutia a bujného rastu.

Červienka pestovanie

Autor: Monika Brešťanská 8. septembra 2022 Žiadne komentáre

Červienka fraserova (lat. Photinia fraseri), je neopadavý krík z čeľade ružovitých. Rastlina dosahuje dva až tri metre výšky, má vysoko lesklé oválne listy a zaujímavé sfarbenie. Zatiaľ čo bežne sú dorastené listy sýto zelené, pri rašení majú červený odtieň. Vďaka tomu ker stále vyzerá, ako by kvitol.

Červienka pestovanie

Klasické kvety sa samozrejme objavujú a majú čisto bielu farbu, sú päťpočetné a pomerne nenápadné.
Počas leta sa kvety premieňajú na plody drobných červených bobúľ, ktoré na kríku zostávajú až do zimy a zaujímavo ho ozdobia. Rastlina je plne mrazuvzdorná a s prehľadom zvládne teploty siahajúce až k -20 °C. Červienku môžeme pestovať ako solitérny ker alebo v skupinkách či živých plotoch.

Ako pestovať červienku

Stanovište a nároky na svetlo - rastlina vyžaduje buď plné slnko, alebo polotieň - v úplnom tieni neprospieva. Naopak na slnku sa viac vyfarbujú listy, najmä tie červené.

Pôda - červienky uprednostňujú dobre priepustný, kyprý záhradnícky substrát. Ideálny stav je mierne kyslé pH, takže pred výsadbou kríka sa odporúča vyhĺbiť jamu o niečo viac a vystlať ju čerstvým substrátom zmiešaným s rašelinou. Do tejto zmesi môžete pridať aj kompost, pretože červienka miluje výživnú pôdu.

Nároky na vlahu - na vodu sú tieto rastliny trochu háklivé. Nielen, že im vadí prílišné premokrenie aj sucho, ale tiež neznášajú zalievanie na list. Ak tak urobíte, vystavujete ker riziku nákazy hubovým ochorením listov. Pri premokrení potom majú tendenciu listy zhadzovať, takže vyladiť si frekvenciu a množstvo zálievky je tu kľúčové pre úspešné pestovanie (teda aspoň u mladých kríkov, tie vyrastené už s vodou vedia hospodáriť sami).

Množenie blýskavky - najčastejšie sa ker množí klasickými odrezkami. Odoberá sa jednoročný výhonok, ktorému ponecháme dvojročnú pätku, aby lepšie zapustil korene. Odrezok namočíme do stimulátora zakorenenia a zapichneme ho do kvetináča so zakoreňovacím substrátom.Červienka fraserova

Ochrana pred mrazom, chorobami a škodcami - vyrastené kríky sú plne mrazuvzdorné a nie je potrebné ich nijako chrániť, ale ak máte v záhrade vysadené kríky mladé, pred zimou ochráňte koreňový systém (prípadne celý krík) napríklad čečinou. Voči škodcom a chorobám je rastlina veľmi odolná. Pokiaľ sa nejaké problémy objavia, najčastejšie je to viditeľné na listoch - poškodené listy preto ihneď odstráňte, rovnako ako všetko opadané lístie pod kríkom. To by malo byť počas pestovania pravidlom.


Neviete sa rozhodnúť, ktorý ker vašej záhrade pristane najviac? Červienka je skvelou voľbou pre slnečné aj polotienisté pozemky


Kedy strihať červienku

Ker rastie pomerne rýchlo, a tak je dôležité udržiavať jeho tvar pravidelným strihom a rezom. Červienky upravujeme minimálne raz ročne. Najlepším obdobím pre rez je koniec zimy až začiatok jari, kedy je ešte obdobie vegetačného pokoja a na vetvách nie sú viditeľné púčiky. Optimálne však je strihať rastlinu, keď už nemrzne (pretrvávajúce nízke teploty nad nulou nevadia).

Po reze celý ker rýchlo obrastá, a hlavne hustne a má udržovanejší a kompaktnejší tvar. Báť sa nemusíte ani radikálneho rezu, pokojne až o polovicu dĺžky jednoročných výhonov. Mladé, čerstvo presadené kríky červienky nestriháme, prípadne iba veľmi mierne.

Rýchlosť rastu červienky

Mladé rastliny photinia fraseri rastú veľmi rýchlo. Keď dosiahnu výšku asi jeden a pol metra, ich rast sa spomalí. Opäť sa zrýchli až po ostrihaní kríka, kedy nové výhony nielen rastú do výšky, ale tiež zahusťujú celý ker až do fázy, keď cez vetvy nie je takmer vôbec vidieť – z tohto dôvodu je červienka ideálna pre tvorbu živého plotu.

Červienka ako živý plot

Na pestovanie živého plotu môžeme využiť rôzne odrody. Tou najobľúbenejšou zo všetkých je rozhodne červienka 'Red Robin', ktorá žne úspechy medzi záhradníkmi z celého sveta už viac ako dvadsať rokov. Táto odroda neopadáva, porast je veľmi hustý a nepriestupný, dorastie pokojne až do troch metrov a navyše sa jedná o veľmi esteticky pôsobiaci ker. Listy sú pri rašení takmer sýto červené, potom mierne zosvetlia až úplne zozelenajú. Listy navyše na kríku pribúdajú po celý rok, takže vrcholy výhonkov sú permanentne červené.

TIP: Hľadáte nižší ker, ktorý má podobné nároky na pestovanie ako červienka? Prečítajte si článok o pestovaní nátržníka, ktorý bude s červienkou v záhrade skvele ladiť.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu