+421 948 199 109

Astilba pestovanie - kráska k záhradnému jazierku

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 2. apríla 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Našuchorené rastliny, ktoré vašu záhradu zahalia do závoja krásnych farieb. Tak je možné stručne charakterizovať astilby. Tieto zaujímavé trvalky vyniknú nielen v záhonoch, ale aj v blízkosti vodnej plochy alebo napríklad v nádobe na terase.

Astilba tmavoružovej farby v záhone

Ako pestovať astilby, aby sa vám odvďačili svojimi krásnymi kvetmi? A na čo si dať v tomto ohľade pozor?

Charakteristika astilby

Astilby (Astilbe) sú opadavé trvalky pochádzajúce z východnej Ázie. V závislosti od konkrétneho druhu môžu dorastať do výšky od 40 cm do 1 m. Listy astílb sú dvakrát až trikrát delené a prízemné. Kvety sa na rastline objavujú v priebehu júna až augusta.

Je astilba jedovatá?

Nie, astilba jedovatá nie je. Vzhľadom k tomu ju možno bez problémov pestovať aj v záhradách, do ktorých majú prístup malé deti či domáci miláčikovia.

Astilba druhy

Astilba v záhrade môže mať mnoho podôb. Záleží totiž, pre aký konkrétny druh sa rozhodnete.Rôzne odrody astílb v bielej a ružovej farbe

Napríklad Astilbe arendsii 'Bella' zaujme svojimi krásnymi súkvetiami drobných ružových kvetov. O niečo svetlejší odtieň ponúkne Astilbe arendsii 'Bressingham Beauty', pri ktorej majú kvety podobu jemných našuchorených pierok. Krásneho odtieňa dosahuje aj Astilbe 'Delft Lace'.

Snehobielymi kvetmi sa pýši napríklad odroda Astilbe arendsii 'Brautschleier'. Biele kvety a vyšší vzrast ponúkne Astilbe arendsii ´White Gloria´, ktorá skvele vynikne na samostatnom záhone.

Ak hľadáte kultivar, ktorý bude dobre znášať aj suchšie podmienky, možno odporučiť čínsku astilbu. Tá dokáže aj v pomerne krátkom čase vytvoriť hustý trs. Astilbe chinensis var. Pumila zaujme nápadnými fialovo ružovými kvetmi, ktoré môžu vykukovať napríklad pod stromami či vyššími kríkmi.

Astilbe japonica 'Köln' sa vyžíva v polotieni a tieni, pričom bohato kvitne ružovými až tmavo ružovými kvetmi. Astilbe japonica 'Europa' ponúkne skôr pastelovú farbu kvetov.

Za jednu z najkrajších astilb je považovaná Astilbe x arendsii 'Fanal' s drobnejším vzrastom a purpurovými kvetmi. Astilbe x arendsii ´Diamant´ zaujme naopak nádhernými bielymi kvetmi.

Medzi zaujímavé kultivary sa radí aj Astilbe x arendsii 'Younique Pink' so zelenými čipkovými listami a hustými sýto ružovými súkvetiami alebo Astilbe 'Spinnel' s krásne červenou farbou kvetov.

 

Vyberte si sadenice astilby v našom e-shope a pustite sa do práce. S ich pestovaním si hravo poradia aj začiatočníci. Nie je sa teda čoho báť


Pestovanie astilby

Astilbe sa najviac darí v polotieni, znesie však aj slnečné stanovište. Pokiaľ sa pre ňu rozhodnete, je potrebné dbať na pravidelnú a dostatočnú zálievku. Z hľadiska pôdy voľte humózny a dobre priepustný variant. Suchej a piesočnatej pôde sa vyhnite. Rastlina vyžaduje dostatočnú vlhkosť, preto ju nenechajte vyschnúť.

Pred samotnou výsadbou je vhodné pôdu obohatiť kompostom či iným organickým hnojivom, vďaka čomu sa zlepší jej štruktúra a zadržiavanie vlahy.

Kedy vysadiť astilbu

Ideálne obdobie na zasadenie astilby do záhrady panuje od konca apríla do septembra. V lete (zhruba od konca júna do augusta) sa pritom dočkáte krásnych kvetov.

Astilba po odkvitnutí

Astilbám sa po odkvitnutí súkvetia nestrihajú. Nové vykvitnutie totiž týmto spôsobom nedocielite. Pokiaľ naopak kvety rastline necháme, bude vám robiť radosť aj počas zimných mesiacov. Rovnako sa na zimné obdobie neodstraňuje ani nadzemná časť s listami, ktorá poslúži ako ochrana rastliny pred mrazmi.

S čím kombinovať astilby

Astilby sa skvele hodia do tienistých či polotienistých záhrad. Vynímať sa budú pri záhradných jazierkach a iných vodných plochách. Skvele vyzerajú v kombinácii s trvalkami s podobnými nárokmi. Odporučiť možno napríklad paprade alebo hosty, ktoré majú zhodné požiadavky týkajúce sa pôdy.

Astilby je možné tiež vysadiť spoločne s hostami, bergéniami či jazyčníkom. Vysoké druhy astílb skvele doplnia aj kríkové výsadby. V blízkosti vodnej plochy sa potom budú astilby vynímať po boku ďalších tradičných tráv.

Astilba a škodcovia

Astilba je všeobecne odolná voči väčšine škodcov a chorôb. Napriek tomu však rastlina niekedy môže byť napadnutá voškami, slimákmi alebo plesňami. Pokiaľ niečo také zaznamenáte, včas zakročte s použitím vhodného insekticídu či fungicídu.

TIP: Vytvorte si vo svojej záhrade tú pravú oázu pokoja. Prečítajte si aj náš článok zameraný na pestovanie pivoniek a tešte sa z ich nádherných kvetov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu