+421 948 199 109

Astry pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 6. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Podľahli ste kráse jesenných astier? Nie sú náročné na pestovanie. Sú dekoratívne najmä v jesennom období a kvitnú do prvých mrazov, kedy už mnohé trvalky odkvitli. Preto sú tak výnimočné a obohatia každý záhon bohatým kvitnutím

Astry trvalky

Dokvitnú spolu s aksamietnicami, cíniami, rudbekiami a chryzantémami. Jesenné astry nájdete v rôznej podobe a v rôznych farbách aj keď ich farebná škála je čiastočne obmedzená.

Napriek tomu rozžiaria každý trvalkový záhon. Odtiene ružovej, purpurovej až červenej, fialovej, modrej a bielej. Milujú slnko, počas roka dostatok vlahy a priepustný výživný substrát. Môžete ich nájsť v nízkej i vysokej forme. Patria medzi dlhoveké trvalky a dokonca sa aj rýchlo rozmnožujú pomocou semien, či koreňovými výbežkami. Sú výborné pre opeľovače.Astry druhy

Astry druhy

Astry nájdete v rôznej podobe. Od nízkych skalkových až po stredne vysoké alebo vysoké, dominantné trsy do pozadia záhona.

Nízke astry

Používajú sa najmä pre pestovanie v skalke alebo do nádob.

Aster alpinus – astra alpínska, nájdete v rôznych farbách. Na nízkych stonkách vyniknú nádherné kvety, ktoré si zamilujete.

Aster dumosus - astra nízka, krovitá

Vyniknú najmä ružové, biele a fialové odtiene. Vyznačuje sa kompaktným a bohatým kvitnutím. Hodia sa na lemy a výplň záhona v prednej časti s rozchodníkmi a nízkymi okrasnými trávami.

Vysoké astry

Tie vyššie ako Aster novae – belgii alebo Aster novae-angliae, je nutné každý tretí rok deliť, pre vitálnosť rastu a tvorbu kvetov. Tiež je potrebné ich vyväzovať, nakoľko ide o vyššie druhy a mohli by sa polámať svojou vlastnou váhou. Dosahujú výšku aj 1,5 m, preto zvoľte aj správnu výsadbu do pozadia.

Jesenné astryAster ericoides – vresovcovitá. Pestuje sa menej často ale zaslúži si obdiv. Nádherná je tiež v jeseni.

A.ericoides ´Snowflurry´ Vám doslova vyrazí dych. Bohatý a previsnutý bochník, obsypaný bielymi drobnými kvetmi vynikne v nádobe alebo prevísajúco cez múrik. Vyplní tiež každú plochu v záhone.Nenáročná na podmienky a pestovanie. Na jar suché výhonky ostriháte a každoročne od koreňa vyženie nové.

Vysoké kultivary napr. Prostratum dominujú tiež bielymi kvetmi, so žltým stredom, výška okolo 1m.


Astry nájdete v našej ponuke medzi jesennými trvalkami


Kedy sadiť astry

Astry v ponuke sa predávajú kontajnerované, teda sa môžu vysádzať počas celého roka, okrem trvalo zamrznutej pôdy. Na jar po delení trsov získate množstvo trsov na ďalšiu výsadbu.

Výborne sa kombinujú s jarnými cibuľovinami, nakoľko neskoro pučia a preto majú cibule dostatok priestoru pre rast a aj vyniknú.

Neskôr, keď jarné cibuľoviny odkvitnú a zatiahnú, naplno svoju krásu prejavia zelené drobné listy astier a v jesennom období kvety.

Astry môžete využiť aj do jesenných kytíc a do rôznych aranžmánov. Nízke formy môžete pestovať aj v nádobách na balkóne alebo terase. Samozrejme vo veľkých nádobách a s oporou môžete pestovať aj vysoké druhy.

TIP: Prečítajte si aj článok ako vytvoriť záhon z dlho kvitnúcich trvaliek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu