+421 948 199 109

Balkón 4x inak podľa svetových strán

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. marca 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Balkón je často pre mnohých jediným miestom, kde môžete pestovať rôzne kvety, bylinky a zeleninu.Nie všetky rastliny sa však dajú pestovať v rovnakých podmienkach. Rôzne druhy vyžadujú rôznu starostlivosť a podmienky pestovania. Pokiaľ máte balkón alebo terasu, v prvom rade zistite, ako je orientovaná a podľa toho môžete vysadiť balkón, ktorý bude mať hlavu i pätu a zároveň sa vybraným rastlinám a drevinám bude dariť.

Kvety na balkóne

Aké kvety na balkón môžete umiestniť na rôzne svetové strany sa dozviete v  našom článku, kde vám predstavíme 4 tipy balkónov podľa svetových strán. Každý jeden je výnimočný rastlinným zložením a využitím.

Aké kvety na horúci balkón

Slnečný južný balkón

Kvety vhodné na horúci balkónPreferujú sa rastliny, ktoré sú vystavené celodennému aj priamemu slnku. Veľa slnka obľubujú skalničky, sukulenty, petúnie (Petunia), muškáty (Pelargonium), sanvitálie (Sanvitalia), osteospermum (Osteospermum) i portulaky (Portulaca). Môžete pestovať aj voňavé bylinky, okrasné trávy, citrusy, rozchodníky (Sedum). Aksamietnice (Tagetes), železník (Verbena) a oleandre (Nerinum oleander) v nádobách tiež vyniknú na každom slnkom zaliatom balkóne.

Pokiaľ milujete zeleninu, môžete ju pestovať v debničkách a väčších nádobách, niektoré však budú potrebovať pritienenie. Ale vypestujete chutné rajčiny, dokonca feferóny, papriky a chilli, baklažány a uhorky. Kvalitné rajčiny vypestujete vo vreci naplnenom substrátom s vhodnou oporou.

Prečítajte si viac o pestovaní zeleniny v nádobách na balkóne v našom článku.

Dlhotrvajúce horúce podmienky však môžu byť aj na škodu, preto ak zvolíte jemné tienenie v podobe rohoží určite si aj rastliny oddýchnu a budú vyzerať sviežejšie. Pravidelná zálievka je v tomto prípade nutnou samozrejmosťou. Tému zavlažovania rastlín na balkóne viac rozoberáme v ďalšom článku.

Balkónové kvety na východnú stranu

Východný balkón s ranným slnkom

Vyhovuje rastlinám, ktoré rastú v polotieni a vyhovuje im ranné slnko, ktoré nie je také rozpálené. Medzi atraktívne patria fuksie (Fuchsia), hortenzia (Hydrangea), begónie (Begonia), zvončeky (Campanula), netýkavka (Impatiens) aj plamienky (Clematis). Darí sa tu aj petúniám (Petunia) a muškátom (Pelargonium).


Pozrite si kompletnú ponuku všetkých rastlín na balkón alebo sa inšpirujte črepníkovými kvetmi vhodnými na slnko aj na tienisté balkóny


Kvety na balkón západná strana

Západný večerný balkónBalkónové kvety na severnú stranu

Je zaliaty slnkom až na sklonku dňa a vyhovujúci je pre rastliny podobne ako na východnom balkóne plus si zadovážte bakopu (Bacopa), hluchavky (Lamium) a plektrant (Plectranthus). Nič nepokazíte opäť s muškátmi a petúniami a bylinkami.

Balkónové kvety na severnú stranu

Severný – chladný a často veterný balkón

Je pre mnohých neriešiteľný, ale aj tu viete vypestovať rastliny a tak si skrášliť balkón vhodnými rastlinami, ktoré napriek orientácii budú prosperovať.

Môže sa vyskytnúť problém jedine s intenzitou silnejšieho vetra. Preto na vyšších poschodiach určite nepestujte príliš dlhé previsy rastlín, ktoré by sa mohli ľahko lámať. Energiu venujte radšej kompaktným rastlinám pestovaných v nádobách na zemi.

Darí sa tu rastlinám, ktoré vyžadujú polotieň až tieň. Fuksie (Fuchsia), koleus (Coleus), lobelka (Lobelia), agerátum (Ageratum), hortenzia (Hydrangea), funkia (Hosta), hluchavka (Lamium), brečtan (Hedera) aj rôzne ihličnany.

Ako vidíte, každý priestor je riešiteľný. Ešte zvoliť vhodné nádoby: závesné misy, koše, závesné tašky, hranty a malé kvetináče alebo debničky a farebná vonkajšia obývačka je pripravená pre vaše pohodlie.

TIP: Ak pestujete na balkóne hlavne klasické muškáty a zaujíma vás s čím ich môžete kombinovať, prečítajte si náš článok.


Zdieľať tento blog
Zuzana 23. februára 2016 at 16:23 Odpovedať
Dobry den, chcela by som sa spytat, co by ste odporucili na balkon obrateny na juh, ale je veterny. Dakujem
Admin 1. marca 2016 at 22:16 Odpovedať
Dobrý deň. Na južný veterný balkón sú vhodné vzpriamené muškáty a petúnie. Čiže rastliny, ktoré majú radi slnko ale nevytvárajú dlhé previsy, ktoré by sa mohli lámať. I keď nevieme, aká intenzita vetra je myslená. Môžete vyskúšať aj osteospermum, resp. aj sanvitália je dosť odolná.
Jana 19. augusta 2018 at 10:34 Odpovedať
Dobry den. Co by ste odporucali na balkon ktory je orientovany na vychod..slnko je do 12tej a je velmi veterny
Adriána 5. mája 2019 at 22:06 Odpovedať
Zdravím, na východný balkón sú predurčené fuchsie, netýkavky, begónie, coleusy a ipomea. Darilo by sa tu aj petúnii, felicii a lobelkám. Výber je naozaj široký, stačí vytvoriť zaujímavé kombinácie.
Eva 7. februára 2019 at 20:16 Odpovedať
Na východ môžu ísť pakosty (geranium) alebo fialky, viac kanditátov sa dá nájsť aj tu: https://www.chovatelahospodar.sk/clanok/najkrajsie-kvety-na-balkon-314. Moja obľúbená balkonovka je lobelka, tá sa spomína aj v tomto blogu
Martina Andrušková 29. marca 2020 at 15:22 Odpovedať
Dobrý deň prosím vás a čo vysadiť na balkón orientovaný je sever, západná strana veterná. Ďakujem
Adriána Francová 23. decembra 2020 at 10:07 Odpovedať
Ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď, ale môžete ju využiť pri plánovaní budúceho balkóna na jar 2021. Severná strana je vhodná pre begónie, coleus, lobelky, bacopy a ipomoea.
Západná strana slnečná ale popisujete že je veterná, teda neodporúčame rastliny s dlhými prevismi, ktoré by sa mohli trhať ale napríklad doporučujem sanvitaliu, stojate muškáty- ružičkové napr. tie majú pevné stonky aj kvetné súkvetia, plus vejárovky.
Tina 2. augusta 2021 at 11:06 Odpovedať
Dobry den,
ja by som potrebovala radu so zapadnym balkonom, v lete dost teplym, ale casto veternym. Chcela by som tam potiahnut lana a nechat obrast popinavou rastlinou, aby nam zmiernila slnecne ziarenie na byt a nebolo tak teplo. Neviem, ci sa da kombinovat popinava balkonova rastlina s takouto veternou ale teplou stranou? Dakujem za kazdy tip.
Adriána Francová 12. augusta 2021 at 7:03 Odpovedať
Dobrý deň, samozrejme, existujú aj zaujímavé letničky, popínavky, ktoré by boli vhodné na takýto slnečný balkón aj fazuľa šarlátová sa používa, má krásne veľké listy a kvety sú zaujímavé. Posyktunú v krátkej dobe tieň aj to esteticky pôsobí. Potom kapucínka, hrachor, povojník. Sú to všetko popínavé letničky vhodné na slnko. Stačí ich vysiať dolu do nádoby a hore sa budú s radosťou ťahať.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Kala pestovanie
    16. marca 2024
    Nič vážne, odkvitá, hľuza zatiahne, postupne obmedzujte zálievku až postupne znižujte....
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Na vápenie sa všeobecne používajú tri druhy vápnika: pálené vápno, mletý vápenec a...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Akým spôsobom zabezpečím škumpe vápenatú pôdu? Ďakujem...
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, viac info sme Vám poslali priamo do mailu. ...
  • Bobkový list pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, Môžete ho pestovať aj na balkóne, ale pred priamym slnkom ho ochráňte tienením....
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty