+421 948 199 109

Brusnica pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 20. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Brusnice – Cranberry alebo aj kľukva, takto sa dá nazvať drobné červené guľaté drobné ovocie na nízkych polodrevnatých kríkoch.  Dosahuje výšku cca 30 cm max.

Brusnica pestovanie

Najznámejšia je Brusnica pravá  (Vaccinium vitis idaea). Známa je po celej Európe. Pre špecifickú chuť, použitie aj jednoduché pestovanie. Čoraz viac sa pestuje aj v našich podmienkach.

Pestovanie brusníc

Vyžadujú kyslé pH, slnečné stanovisko. V tieni takmer neplodia. V záhone sa im darí priamo s klasickými čučoriedkami. Substrát si namiešate jednoducho použitím kremičitého piesku a rašeliny. Samotná rašelina nie je vhodná, lebo má nízku nasiakavosť a rastliny potom trpia suchom. Nedokážu prijať dostatok vody. Preto je lepšie ak si substrát pripravíte. Vhodnou prímesou sú aj piliny a posekaná kôra z ihličnatých drevín.


Výber brusníc z nášho eshopu


Pôdu je potrebné udržiavať vlhkú a odburinenú. Veľmi zle reagujú na zarastenú plochu, nakoľko sú nízke a plytko korenia. Zabudnite však na nejaké okopávanie. Burinu treba vyberať ručne, lebo brusnice sa ďalej na ploche rozrastajú podzemkami.Pestovanie brusníc

Výsadbu môžete uskutočniť v akejkoľvek nadmorskej výške. 

Rez nie je nutný vykonávať každý rok. Po zime len odstráňte suché a poškodené výhonky. Hnojenie je tiež vhodné len na jar, ako štartovacia dávka s vyšším obsahom dusíka a zapracovanie granúl ku koreňom. Sú skôr citlivé na prehnojenie.

Rodia už prvý rok po výsadbe, najviac však v treťom roku. Plody sa zbierajú ručne alebo na veľkých plochách pomocou hrebeňov špeciálne upravených na česanie brusníc.

Plody majú všestranné použitie, najviac sa používajú na výrobu sirupov, štiav, džúsov, džemov a ideálne ako príloha ku hydine , divine, vo forme omáčky.  V čerstvom stave odporúčame konzumovať menej, pre výskyt kyselín v plodoch.

Atraktívne odrody :  Runo Bielawskie, Koralle, Sanna, Linnea, Red Pearl.

Kľukva veľkoplodá – (Vaccinium macrocarpon) z rodu brusníc. Viac je rozšírená po Amerike a Kanade, ale tiež ju nájdete v Európe a dokonca aj v našich podmienkach. Je to nedocenené, zdravé ovocie. Plody sú malé, červené podobné brusnici. Podmienky pre pestovaniu sú rovnaké ako pri brusnici pravej. Dokonca sa im darí aj v podraste pod čučoriedkami, azalkami a rododendrónmi. 

Odrody : Red Star, Mc Farlan, Pilgrim, Ben Lear, Big Pearls.

Nájdete ju aj pod názvom kľukva močiarna, americká brusnica, Brusnica veľkoplodá, tiež Cranberry.

Tip: Skombinujte brusnice s čučoriedkami a prečítajte si viac o pestovaní čučoriedok.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu