+421 948 199 109

Budleja - pestovanie a rez

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 24. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Poznáte ker, ktorý spĺňa po všetkých stránkach kritéria pre dokonalú dominantu záhrady? Právom si to zaslúži určite budleja (Buddleja davidii), ktorá medzi pestovateľmi nesie aj názov letný orgován alebo motýlí ker. Patrí medzi vyššie rýchlorastúce kry, ktoré sa v čase kvitnutia majestátne týčia nad ostatnou podrastovou výsadbou.

budleja rastlina

Rašiť začína pomerne skoro a naopak listy si ponecháva často aj po mrazoch. Niektoré listy zostávajú na kríku počas celej zimy. Samozrejme, len pokiaľ je mierna. Na jar po odznení najväčších mrazov si vyžaduje hlbší rez, nakoľko kvitne na novom dreve. Ponechajú sa len základné kostrové konáre, ktoré sa zrežú na 50 cm. Bez problémov z nich dokáže bohato obrašiť.

Kvitne nádhernými metlinatými súkvetiami v lete až do prvých mrazov. Poznáme ich v odtieňoch fialovej, modrofialovej, ružovej, bielej aj karmínovej. Okrem klasických orgovánových súkvetí máva podľa druhu aj iné farebné prevedenia.


Aktuálna ponuka budlejí v našom eshope - vyberte si


Kvety intenzívne voňajú a lákajú do záhrady motýle a iné opeľovače. Motýle, najmä babôčky pávooké, milujú fialové kvety budleje.

Budleja strihanie

Pokiaľ chcete docieliť opakované kvitnutie dajte si tú námahu a odstraňujte odkvitnuté súkvetia. V jeseni dokáže nanovo zakvitnúť. Dá sa to však realizovať, len pokiaľ je nižších rozmerov. Vyžaduje slnečné stanovište, lebo v polotieni a v tieni slabšie kvitne. Pôda by mala byť výživná, ale priepustná a s podielom piesku. Plytko korení. V jarnom období môže namrznúť, ale veľmi dobre regeneruje. Uvíta ochranu v podobe nástieľky. Buddleja davidii ´Nanho Purple´ je zakrslejší kultivar s elegantne previsnutými vetvičkami.Budleja pestovanie

Zaujímavé kultivary budleje: ´Royal Red´, ´White Bouquet´, ´Nanho Purple´, ´Pink Delight´, ´NanhoBlue´, ´Black Knight´.

Žlto kvitnúca je napr. Buddleja madagascariensis alebo Buddleja × weyriana 'Sungold', ktorá patrí k hybridom. Kvety sú usporiadané v guľovitých zhlukoch pozdĺž kvitnúcej laty. Voňajú a tiež lákajú neuveriteľné množstvo hmyzu. Najzaujímavejšia žltokvitnúca je snáď Buddleja globosa ´Orange Ball´, ktorá ma jednotlivé guľovité súkvetia na samostatných stonkách. A ako hybrid z nej vznikol aj u nás pestovaný ´Sungold´.

Najrýchlejší spôsob rozmnožovania je odrezkami v lete (júl – august). Odrezky musia byť polodrevnaté, vyzreté, bezkvetné a namočené do stimulátora, ktorý urýchli ich zakoreňovanie priamo v pôde alebo v nádobe. Pre dosiahnutie rýchlejšieho efektu v záhrade odporúčame zakúpiť vyššie kontajnerované sadenice, ktoré už vykvitnú v prvom roku po výsadbe.

Do pozornosti dávame aj zaujímavú budleju striedavolistú (Buddleja alternifolia), ktorá sa vyznačuje dlhými súkvetiami kvetov, ktoré sa striedajú po celej dĺžke nového výhonku. Je odolnejšia voči mrazom než budleja Dávidova. Vyžaduje dostatočný priestor, aby ovisajúce kvitnúce súkvetia vynikli. Môže byť ružovej alebo fialovej farby. Má striedavé postavenie listov a reže sa po odkvitnutí v lete. Kvitne potom na nových výhonkoch. Rezať sa však nemusí, kvôli svojmu prirodzenému voľnému tvaru.

Budleja vynikne vo voľne rastúcom živom plote, ako výplňový ker v pozadí zmiešaného záhona, vo veľkej nádobe, ale aj ako solitéra v trávniku.

Spríjemnite si letné dni a večery posedením v záhrade s rozkvitnutou budlejou.

TIP: Prečítajte si aj článok o kvitnutí vistérie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Kala pestovanie
    16. marca 2024
    Nič vážne, odkvitá, hľuza zatiahne, postupne obmedzujte zálievku až postupne znižujte....
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Na vápenie sa všeobecne používajú tri druhy vápnika: pálené vápno, mletý vápenec a...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Akým spôsobom zabezpečím škumpe vápenatú pôdu? Ďakujem...
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, viac info sme Vám poslali priamo do mailu. ...
  • Bobkový list pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, Môžete ho pestovať aj na balkóne, ale pred priamym slnkom ho ochráňte tienením....
Archív blogu