+421 948 199 109

Pestovanie a zimovanie rastlín na balkóne

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 7. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nie všetci majú tú možnosť vlastniť záhradu. Tí, čo ju nemajú k dispozícii, využívajú práve balkóny ako svoju odpočinkovú mini záhradku a zároveň aj ako vonkajšiu obývačku počas leta. Váš balkón nemusí byť prázdny ani v zime. Nebudete tam môcť pestovať žiadnu exotickú flóru, ale mnohé dreviny a trvalky zimu prežijú aj na balkóne v nádobách, pokiaľ ich vhodne zazimujete.

Pestovanie a zimovanie rastlín na balkóne

Všetko závisí od vhodného výberu drevín, veľkosti nádoby, drenážnej vrstvy a zálievky. Nie je dané, či sa darí viac ihličnatým alebo listnatým druhom. Všetko závisí od starostlivosti. Aj ihličnan, rovnako aj opadavý strom dokáže počas zimy vyschnúť.

Viac sa však pestujú ihličnaté druhy, ktoré prinášajú estetický zážitok práve v zimnom období, keď je väčšina drevín bez listov. Pokiaľ však máte možnosť pestovať druhy na kmienku, ktoré sú naopak charakteristické zaujímavým sfarbením kôry, kmeňa, prípadne farbou výhonkov, určite v zime vyniknú tiež (napríklad vŕby, brezy, platan, svíb).

Z ihličnanov sa najčastejšie pestujú tuje, cyprušteky, borovice, borievky. Aby koreňový bal nepremrzol, je nutné zvoliť správnu nádobu. Výhodou je, ak to nie je plast, ktorý veľmi reaguje na vonkajšie podmienky. Vyberajte výrobky z pálenej hliny, keramiky či betónu. Vnútro nádoby vysteľte textíliou, starou dekou alebo vrecovinou a až potom nasypte štrk, kamene ako drenáž a drevinu vysaďte do vhodného a vzdušného substrátu, ktorý dobre saje vodu. Nezabudnite na podmisku a otvor v kvetináči.


Vyberte si z kompletného sortimentu ihličnanov v našom eshope


Ihličnan môžete pred Vianocami vyzdobiť jedlými ozdobami ako sušené jablká a pomaranče, škoricou, kolieskami, na ktoré ponalepujete rôzne semienka slnečníc a maku, prípadne zavesíte vylúpané orechy a medovníky. Čoskoro uvidíte na balkóne nových návštevníkov, ktorí si radi odtrhnú zo stromčeka pochúťky.Konifery na balkóne

V zime je dôležité nádoby ešte obaliť, najmä ak sa predsa len rozhodnete dreviny pestovať v plaste. Nádoby poukladajte do drevenej debničky, ktorú môžete vystlať slamou, senom, polystyrénom, suchým lístím alebo bublinkovou fóliou. Farebne ich môžete obaliť do flisu, plyšu alebo vrecoviny, dekoviny, a tak jej dať zasa iný vzhľad.

Nezabudnite na pravidelné zalievanie. Neznamená to v tomto prípade každodenné, ale primerané počasiu. Nespoliehajte sa na to, že je zima, nepotrebujete zalievať. Rastliny aj dreviny vodu potrebujú a aby sa dožili jari, je to nutnosť. Polievať je vhodné raz za týždeň v čase keď nemrzne, výdatne a prebytočnú vodu zlejete.

Rovnako v nádobách môžete pestovať vysoké okrasné trávy, ktoré musíte pred zimou zviazať. Hoci na balkóne nehrozí nadmerná vlhkosť, množstvo snehu, ale ochránite ich takto pred mrazmi. Zviazaním vytvoríte kužeľ, ktorý si môžete ozdobiť tiež a na jar suchú trávu ostriháte.

Trvalky sú na pestovanie tiež vhodné. Vyberajte druhy, ktoré však nezaťahujú do zeme. Inak sa môže stať, že na ne zabudnete, prípadne sa budete zbytočne trápiť nad tým, že asi vyhynuli. Na jar by Vás však možno opätovným rastom prekvapili. Jedná sa o funkie a paprade. Vyžadujú však polotienne stanovište.Balkónové kvety na jeseň

V jesennom období je ešte stále možné ozdobiť balkón aj kvetmi. Určite Vám chýbajú zakvitnuté vodopády letničiek a muškátov či petúnii, ktoré v tomto období práve dokvitajú a maliby ste ich už uložiť do pivníc a bytových prijateľnejších podmienok, kde neklesajú teploty pod bod mrazu. Balkón však nemusí zostať prázdny. Naopak, dokážete pomocou vhodných rastlín vyčarovať veľmi pekné kombinácie.

Balkónové kvety na jeseň

Najžiadanejšími trvalkami jesenného obdobia sú určite chryzantémy. Od maličkých rastlín, ktoré sa zmestia do hrantov po muškátoch, si môžete vysadiť aj veľké chryzantémy v samostatných nádobách. Dokonca ich viete zakúpiť v dvojfarebných a trojfarebných kombináciách.

Chryzantémy sú však náchylné na mráz. S prvými intenzívnymi mrazmi stratia krásne kvety a zostanú len listy. Niektoré môžete vysadiť na záhony. Ak sa chcete tešiť z ich krásy čo najdlhšie, umiestnite ich čo najbližšie k stene alebo ich prikrývajte na noc bielou textíliou. Menšie rastliny sa dobre kombinujú s inými na jeseň kvitnúcimi trvalkami ako sú vresy, vresovce, strieborný drôtik, rozchodníky.

Pokiaľ túžite po čiastočne vždyzelenej kráse, vysaďte trvalky spolu so zakrslými ihličnanmi do nádob. Vresy a vresovce vyžadujú kyslú pôdu, preto nezabudnite zakúpiť balenia rašeliny. Inak sa im dariť nebude. Tiež je vhodné dbať na počet rastlín v nádobe. Hoci v preplnenom kvetináči vyniknú viac, nebude sa im dlhodobo dariť. Jednotlivé misy a nádoby môžete ozdobiť vetvičkami krov s okrasnými plodmi, tekvicami a farebnými listami.

Výhonky brečtanu a nielen toho zeleného dokážu vytvoriť nápadné previsy a odľahčiť celkovú výsadbu.

Kombinujte, vymýšľajte a tvorte. Balkón je rozšíreným obydlím človeka, Vaša ďalšia obývacia miestnosť, hoci teraz už chladná, ale vďaka kvetom môže byť stále príjemná a farebná.

TIP: Viete, že na balkóne sa dá pestovať aj ovocie? Prečítajte si viac v článku o pestovaní balkónových ovocných stromov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu