+421 948 199 109

Chryzantémy pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Patria k najtypickejším trvalkám jesene. Ich charakteristická vôňa má svoje čaro. Väčšina ľudí si ju spája so sviatkom všetkých svätých a cintorínom. Nie sú však len druhmi, ktoré bežne vidíte na cintorínoch.

Chryzantémy pestovanie

Skúste im prísť na chuť aj Vy. V minulosti bolo v záhradách oveľa viac chryzantém. Rôzne výšky, tvary a farebné druhy lemovali prírodne upravené záhony.

V záhradách sa viac pestujú drobnokveté kultivary, ktoré sú dostatočne odolné voči zime a nemusia sa na zimu vyberať z pôdy. Vonku však dokážu prezimovať aj kultivary so stredne veľkými kvetmi.

Kedy sadiť chryzantémy

Najvhodnejšie obdobie na výsadbu je jar, po mrazoch. Treba im vybrať vhodné miesto v trvalkovom záhone s dostatočným priestorom, pretože ide o väčšie rozpínavé rastliny.

Pre bohaté kvitnutie vyžadujú zaštipovanie, dostatok slnka, vhodný substrát, priemerné množstvo vody a výživu. Od októbra sa už nehnoja. Citlivejšie druhy sa po odkvitnutí zrežú asi 5 cm nad zemou a prikryjú sa vrstvou rašeliny alebo čečinou, suchým lístím. Môžu sa tiež vybrať z pôdy a s koreňovým balom položiť do debničky a umiestniť v studenom skleníku, pivnici s teplotou 5 – 8 °C. Vyžadujú asi 4 – 6 týždňové obdobie vegetačného pokoja.

Chryzantémy druhy

Rozdelenie chryzantém podľa formy úborov : jednoduché, guľovité, prechodné, baletkovité, guľovito zvlnené, veternicovité, pompónkovité, lyžicovité, rúrkovité, pavúkovité

Základné rozdelenie chryzantém : hybridné, črepníkové a chryzantémy skupiny Rubellum

Hybridné : vyštipované a nevyštipované

Nevyštipované sa ďalej delia na : rozvetvené, drobnokveté, kaskádovité a pompónkovité


Neskorá jeseň je v našom eshope typická výpredajom rastlín, vyberte si napríklad trvalky za skvelé ceny


Chryzantémy sú krásne a variabilné. Svojou typickou vôňou nám pripomínajú, že prišla naozaj jeseň. Sú vhodné aj na výsadby do nádob na balkóny a terasy. Najviac predávané druhy nízkeho kompaktného rastu sú však naozaj len sezónnou záležitosťou, nakoľko boli vypestované v špecifických podmienkach s regulovanou teplotou a upravenou dĺžkou dňa, ošetrované trpasličím hormónom. Pokiaľ sa Vám ich podarí prezimovať, tak v budúcom roku už obyčajne nedosahujú pôvodnú výšku, ale sú vyššie. Podmienkou úspešného prezimovania je vhodná teplota a minimum vody. Substrát pred ďalšou zálievkou musí byť preschnutý. Najvhodnejšie riešenie je, ak rastliny aj s nádobou zakopete vonku na záhon a prikryjete lístím a ihličím až do jari.Chryzantémy druhy

 Vyštipovanie chryzantém

Pre kompaktný tvar a bohaté kvitnutie sa musia chryzantémy vždy vyštipovať. Vyštipovanie sa robí v júni, okolo Jána (24.6). Kde sa vrcholový výhonok vezme medzi 2 prsty palec a ukazovák a zaštipne sa nechtom, teda odstráni, v pazuchách listov tak, aby sa tam rozvetvil a nasadil tak viac kvetných pukov. V opačnom prípade sa vytvorí len jeden výhonok s jedným pukom.

Nevyštipávajú sa veľkokveté odrody. Zároveň tak udržiavame kompaktný tvar, stabilný základ a kvetné puky po celom obvode. Nerobí sa to nožnicami, lebo rana je obyčajne po reze rovná a otvorená. Ak to urobíte nechtom, výhonok zároveň stlačíte a uzatvoríte a nie je tam taký veľký priestor na prenos infekcie alebo voľný priestor pre vstup hubových a iných ochorení.

Ako hnojiť chryzantémy

Chryzantémy sa nemusia hnojiť ihneď po výsadbe. Hnoja sa v priebehu roka do septembra- októbra, podľa počasia. Od októbra sa už nehnoja. Používa sa hnojivo s postupným uvoľňovaním živín, kvapalné alebo granulované.

Chryzantémy v črepníku

Okrem záhona môžete chryzantémy pestovať aj v nádobe. Vyniknú tak v čase jesennom na balkóne, terase, pri vstupe do domu, či na parapete okna. Rastliny sa dajú v nádobe pestovať dlhodobo, ak sa potom správne zazimujú. Obyčajne sa stretávame s otázkami pestovateľov, že v čase kvitnutia boli chryzantéme krásne zakvitnuté, neskôr začali chradnúť. Po ostrihaní začali vädnúť aj stonky a nakoniec sa celé vysušili. Áno, stáva sa to. Dôvodov je niekoľko.

V prvom rade, si treba uvedomiť, že väčšina chryzantém pred 1.11 je zakúpených v obchodných reťazcoch, ktoré nemajú ani len vhodné podmienky na pestovanie, zálievku, veľakrát sú vystavené nevhodným podmienkam, v mrazoch, či umelému osvetleniu, prechádzajú zmenami cez vyschnutie substrátu, následne preliatie, plesne atď. teda kupujete väčšinou vystresovanú rastlinu. Mnohí ju tiež kupujete ako krátkodobú rastlinu, teda len na konkrétne obdobie, veľakrát v akcii. Chryzantémy sú však trvalky a ak sa Vám ich podarí zakúpiť v dobrom stave a prezimovať, môžete sa z nich tešiť aj o rok.

Odporúčame však nakupovať u overených pestovateľov, v záhradných centrách, kde sa im venuje príslušná starostlivosť a sú pestované vonku po celý čas. Pred mrazmi obyčajne kvitnú. Ak ich chcete udržať dlhšie v kvete, sledujte nočné a ranné teploty a prikrývajte ich. Predĺžite tak kvitnutie.

Choroby chryzantém

Najčastejšie trpia hubovými ochoreniami, konkrétne septóriovou škvrnitosťou listov. Na listoch sú tmavohnedé až čierne škvrny, bodky. Šíri sa najmä za vlhkého počasia, dažďa ale aj pri nevhodnej zálievke. Preto dbajte na vhodnú výsadbu, tiež hustotu sponu a pre výsadbu zvoľte vždy vhodné miesto, dostatočne slnečné a nepodmáčané so striedmou závlahou.

Vošky – zelené malé vošky viditeľné najmä na vrcholových výhonkoch, dokonca aj kvetoch. Nič estetické ale boj s nimi sa dá zvládnuť.

Bzdochy, sú menej viditeľné. Poškodzujú listy aj vrcholy výhonkov aj kvety. Na miestach môžete vidieť vpichy a potom sa postupom rastu deformujú listy aj kvety. Ako postrek na vošky i bzdochy môžete použiť Karate Zeon 5 CS.

TIP: Ak rozmýšľate nad záhonom trvaliek, prečítajte si článok o tom ako založiť trvalkový záhon, ešte stále je čas...

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu