+421 948 199 109

Pestovanie čučoriedok

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 24. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možno sa pýtate a hľadáte na mnohých fórach, prečo nerodia čučoriedky práve vo vašej záhrade, prečo nekvitnú a chradnú pred očami. Prinášame vám niekoľko tipov, ako dosiahnuť úspech pri pestovaní klasických čučoriedok.

Pestovanie čučoriedok

Pestovanie vôbec nie je náročné. Čučoriedky veľkoplodé, nazývané aj kanadské, sú dostupné v rôznych kultivaroch a spravidla sa odlišujú veľkosťou plodov a výškou kra. Ide obyčajne o druhy, ktoré dorastajú do výšky aj okolo 1,5 -1,8 m.

Ako sadiť čučoriedky

Čučoriedky, ktoré sú predávané ako veľkoplodé, sú vhodné do každej záhrady alebo nádoby. V záhrade ich umiestnite na chránené miesto, najlepšie do polotieňa. Mohli by im uškodiť holomrazy alebo studený vietor. Ak bude sneh, prežijú určite. V prvom roku po vysadení je dobré ich prikrývať napríklad čečinou. Vysaďte ich do čistej rašeliny. Na sadenie čučoriedok vyhĺbte dostatočne veľkú plochu a vysypte niekoľkými vrecami rašeliny. Tú budete musieť potom priebežne dosypávať a samozrejme sú prospešné aj hnojivá na kyslomilné rastliny a výživa.


Aktuálna ponuka zdravých čučoriedok aj v našom eshope


Vyhĺbite jamu cca 50x50 cm, vyberiete pôvodnú zeminu a vysypete tam substrát, ktorý si viete namiešať aj sami: vrchovisková rašelina, piliny a kôra z ihličnanov. Na 1 rastlinu cca 50 l alebo substrát špeciálne určený na pestovanie kyslommilných rastlín, vrátane čučoriedok. Z oboch strán je dobré zabezpečiť okraje a jamu textíliou alebo fóliou, aby sa pôvodná zemina nezmiešavala s rašelinou a neneutralizovala ju.Čučoriedky pestovanie

Ako sa starať o čučoriedky

V ďalších rokoch je dobré na jar dosypať nový substrát na povrch a mierne prehrabať. Hnojivou záslievkou pre kyslomilné rastliny podporíte rast a úrodnosť rastliny v ďalších rokoch. Majú plytký koreň, preto sa neokopávajú. Plochu udržiavajte nezaburinenú, burinu vytvrhávajte ručne.

Rez čučoriedok

Počas prvých 2 – 3 rokoch pestovania nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť, čo sa týka rezu. Odstraňujte len poškodené a suché výhonky. Slabé treba skrátiť, aby ste získali pekný základ pre rodiace vetvy.

Po troch rokoch robíme udržovací rez v predjarí. Nikdy nezastrihávajte však výhony, nakoľko čučoriedky rodia práve na vyzretých dvojročných výhonoch v hornej časti vetvy. Zdravý ker v čase rodenia, to je 3 – 4 rok by mal mať 4 – 5 zdravých výhonov. Vyberte 3 najsilnejšie a ostatné orežte úplne od zeme. V neskoršom veku treba vykonať zmladzovací rez a vybrať mladé konáre pre úspešnú rodivosť, odrodené a staré úplne odstrániť.

Ak chcete čučoriedku pestovať v kvetináči alebo v inej nádobe na terase, či balkóne, prečítajte si článok o pestovaní čučoriedok v kvetináči.

Výhodou je, že čučoriedky nenapádajú takmer žiadne choroby a škodce, pokiaľ však nepočítame vtáctvo, ktoré s obľubu v čase zrelosti nalietava na ker. Treba ho chrániť sieťami. Určite ste sa už niekoľkokrát pristihli ako popri práci odtrhnete červenú jahodu alebo maliny, prípadne si natrháte za hrsť ríbezlí. Takto to môžete vyskúšať aj s čučoriedkou, od ktorej sa len ťažko odtrhnete. Milovať ich budú aj deti. Jednoduchý zber ich určite priláka. Ich modrofialové pery a jazyk alebo fľaky na oblečení ich prezradia.Odrody čučoriedok

Plody sú naozaj chutné, voňavé a plné vitamínov. Obsahujú farbivá a vitamíny B, C, provitamín A, ktoré priaznivo vplývajú na organizmus človeka. Konkrétne na zrak, proti ekzémom, na koliky i hnačky ( v tomto prípade vhodné pre malé deti ).

Pomocou nich si viete doplniť jedálniček a zároveň žiť zdravo, dokonca aj chudnúť. Imunitný systém bude posilnený, vy si zamaškrtíte s celou rodinou a najmä plody nemusíte kupovať, nakoľko patria k tým drahším.

Dajú sa sušiť, mraziť, konzervovať. Môžete z nich kedykoľvek pripraviť výborný koláč, marmeládu, kompót, šťavy, čaj a iné nápoje.

Odrody čučoriedok

Z čoho si môžete vybrať? Známe sú najmä kanadské čučoriedky a iné americké odrody ako Patriot, Bluecrop, Spartan, Brigita, Toro, Duke alebo aj najnovšie vyšľachtená čučoriedka s ružovými plodmi – Pink lemonade.

Okrem klasických čučoriedok sú známe aj im podobné zemolezy kamčatské. Sú netypické tvarom a veľkosťou a navyše ich prednosťou je fakt, že ich môžete zasadiť do klasickej záhradnej pôdy.

Nepatria do skupiny klasických čučoriedok, ale chutia veľmi podobne. Tiež tu platí zásada výberu vhodného opeľovača, čiže vybrať minimálne 2 rastliny s 2 rôznymi odrodami. Starostlivosť a rez je podobný ako pri pestovaní klasických čučoriedok. Neváhajte a doplňte záhradu aj o tento veľmi chutný druh drobného ovocia.

Veríme, že dnešný článok vám pomohol zorientovať sa v  tomto chutnom drobnom ovocí a vyberiete si z bohatej ponuky odrôd, ktoré vám budú na záhrade bohato rodiť aj vďaka naším radám.

Tip: V tomto článku vám pomôžeme zorientovať sa v ponuke menej tradičného drobného ovocia.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu