+421 948 199 109

Cínia pestovanie - obľúbené záhonové kvety

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 26. februára 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Krásne letničky, ktoré vašu záhradu premenia doslova na nepoznanie. Presne tak možno charakterizovať cínie. Pokiaľ stavíte na postupný výsev, môžu vašu záhradu či terasu zdobiť prakticky po celé leto.

Detail kvetov červenej cínie

Zistite, ako postupovať pri ich výseve a aké druhy existujú.

Charakteristika cínií

Cínia je okrasná letnička, ktorá sa medzi záhradkármi teší veľkej popularite. Cínií pritom existuje veľké množstvo kultivarov, ktoré sa môžu líšiť svojimi veľkosťami i farebnými prevedeniami. Pôvodom pochádza z Mexika, odkiaľ sa postupom času dostala k nám. Vďaka svojmu vzhľadu sa cínie často využívajú ako atraktívne lákadlo pre motýle. Okrem toho si ich ale tiež môžete narezať do vázy, alebo ich využiť ako okrasné kvety do kvetináčov.

Cínia druhy

Medzi základné druhy cínií sa radia georgínokveté. Tieto rastliny dorastajú do výšky až 90 cm a sú charakteristické veľkými, plnými a prevažne guľovitými kvetmi.

Kalifornské obrie cínie sa pýšia aj výškou okolo 1 metra a ich kvety bývajú strechovito usporiadané a mierne vyklenuté.

Obrie kaktusovité cínie zaujmú typickými strapatými kvetmi, ktoré majú dlhšie a mierne stočené korunné plátky. Do tejto kategórie sa radí napríklad cínia lepá syn. cínia vznešená.

Pomponkovité cínie disponujú menšími, plnými a vysoko klenutými kvetmi. Skvele sa hodia na záhon aj na rez.

Skabiosokveté cínie majú skôr drobné kvety, ktoré môžu pripomínať kvety hlaváča.

Populárna cínia haageova zaujme úzkymi listami a menšími poloplnými až plnými dvojfarebnými kvetmi.

 

Zaobstarajte si semená cínie už teraz a vytvorte si zo svojej záhrady alebo terasy doslova farebné kráľovstvo

 

Je cínia jedovatá?

Cínie jedovaté nie sú a ich pestovanie je preto bezproblémové aj u rodín s domácimi miláčikmi. Tieto rastliny však môžu spôsobiť podráždenie pokožky kvôli prítomnosti alkaloidov. Pri strihaní rastliny preto odporúčame nosiť rukavice, aby ste sa týmto reakciám na koži vyhli.Rôzne farebné druhy cínií

Cínia výsev

Výhodou cínií je ich schopnosť sa vo veľkej miere prispôsobiť väčšine pôdnych podmienok. Ideálnou voľbou je však pôda bohatá na živiny s dobrým systémom odvodnenia. Cíniu je vhodné vysievať do pôdy, kde už bude trvalo rásť (a kde ju teda nebudete vykopávať). Prerušenie koreňov v čase rastu totiž tejto rastline nevyhovuje.

Semená pri výseve umiestnite do vzdialenosti zhruba 10 až 50 cm od seba. U mladej cínie dbajte na dostatočnú zálievku, pôda by mala byť neustále mierne vlhká. U urastených cínií je už situácia odlišná a tak intenzívnu zálievku nevyžadujú.

V momente, keď sadenice cínie dosiahnu výšku zhruba 7 cm, je vhodné ich množstvo v záhone alebo kvetináči pretriediť. A to tak, aby od seba jednotlivé kvety boli vzdialené aspoň 15 až 20 cm. Akonáhle dôjde k odumretiu kvetov, ihneď ich odrežte. Týmto spôsobom docielite ďalšie bohaté kvitnutie.

Cínia do kvetináča

Cínia sa nemusí nutne vynímať iba priamo v záhone. Skvelú službu vám urobia aj v kvetináči, vďaka čomu ozdobia napríklad vašu terasu alebo balkón. Pamätajte na slnečné stanovište a dostatočne veľkú nádobu, aby sa rastline darilo. Keďže pestovanie cínie nie je nijako zložité, hravo si s ním poradí aj pestovateľ začiatočník.

Kedy vysádzať cínie

Čo sa týka samotného výsevu, semená cínie zasajte zhruba štyri až šesť týždňov pred poslednými očakávanými mrazmi. Rastlina začína klíčiť približne pri 10 °C. Pokiaľ chcete dosiahnuť jesenné kvitnutie cínie, môžete vysievať ešte v júni priamo na požadované miesto.

TIP: Pripravte sa na ďalšiu pestovateľskú sezónu v predstihu, okrem okrasných kvetov záhradu často tvorí aj zelenina. Zistite, ako správne predpestovať zeleninu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Clematis ´Nelly Moser´ / Plamienok ružový, 40 cm vyv., C2