+421 948 199 109

Dekoratívne stromy a kry pre oživenie záhrady

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 4. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Záhrada je po byte druhým obydlím človeka, preto by mala byť pohodlná, atraktívna, upravená, účelová i úžitková zároveň. Vyhovovať by mala nám, deťom, návšteve i zvieratám, ktoré sú súčasťou nášho života, a preto ich od záhrady ani nevieme eliminovať.

Ihličnaté stromy do záhrady

Celková kompozícia je najkrajšia vtedy, keď ladí s okolím, so zástavbou, architektúrou domu, prípadne umiestnením v urbanistickom územnom pláne. Musí obsahovať dreviny atraktívne vzhľadom, tvarom a habitusom, aby dokonale vypovedali o záhrade, o jej tajomnosti a poslaní.

Každý strom i ker je niečím zaujímavý: veľkosťou listov, farbou, kôrou, kvetmi, plodmi. Toto všetko by sme o nich mali vedieť ešte pred samotnou kúpou, pred samotným umiestnením do záhrady a výsadbou. Výber stromu ovplyvňujú podmienky svetelné, pôdne, veľkosť plochy a samozrejme aj váš pohľad na záhradu a čo od nej očakávate.

Ihličnaté stromy do záhrady

Dekoračné stromyNiekomu sa nepáči množstvo listov, a preto vysadí radšej ihličnaté dreviny, o ktoré sa treba starať iba minimálne.

Výhodou ihličnatých drevín je to, že poskytujú celoročný pohľad na zelenú záhradu. Navyše majú rôzne odtiene zelenej, žltej, smaragdovej až modrej.


Vyberte si ihličnany z našej ponuky


Pri vhodnej kombinácii vedia aj bez listnáčov ihličnaté dekoračné stromy dotvoriť atmosféru krásnej záhrady, a to len vďaka rôznym výškam, šírkam, farbám a tvarom.

Nevýhodou je, že počas roka pôsobia takmer rovnako narozdiel od listnáčov, ktoré menia svoj vzhľad podľa ročných období alebo podľa poveternostných podmienok. Ihličnaté stromy menia farbu a odtieň len pôsobením oblohy a jej farby.  

Na jeseň môže strom počas silnej búrky prísť takmer o všetky listy. Na druhej strane, listy sa v priebehu niekoľkých dní môžu vyfarbiť zo zelených na žlté, hnedé alebo červené.

Po opade listov sa na trávniku nachádzajú listy a je čas na upratovanie, hrabanie a to mnohých odrádza, nakoľko nemajú kompostér a možnosti uskladnenia či spracovania listov.

Väčšina krov vyžaduje aj pravidelné strihanie, tiež treba počítať s odpadom a zadovážiť si drvič konárov. 

Tip: Aj neopadavé listnaté stromy majú v záhrade svoje miesto.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Lotus berthelotii ´Gold Flash´ / Lotus, bal. 6 ks, 6x K7