+421 948 199 109

Termín vybavenia objednávky

Na tejto stránke nájdete všetky dôležité informácie k vybaveniu vašej jesennej ale aj jarnej objednávky. Každá rastlina má svoj vhodný termín na výsadbu a tomu prispôsobujeme aj termíny odoslania jednotlivých objendávok.

Záhradník odychuje pri sadní stromčeku

Informácie k jesenným objednávkam nájdete kliknutím sem.

Zimné a jarné objednávky

Pre mnohých ľudí je to ešte stále zavčasu, ale pre nás zanietených záhradníkov a milovníkov kvetov a bohatých previsov je práve zimné obdobie vhodným časom na precíznu prípravu výsadby celého balkóna, lodžie alebo terasy.

 

"Ponuka rastlín je teraz široká, stačí si vybrať tie správne"


Dovoľujeme si každého hobby záhradkára upozorniť, že ak si chce vyberať z naozaj širokého sortimentu balkónových rastlín a chce mať istotu, že sa mu ujdú presne tie kultivary rastlín do hrantov, ktoré sa mu v našej širokej online ponuke teraz páčia, je dôležité objednať si ich najneskôr do 27.1. v aktuálnom roku.

Pýtate sa, že prečo tak skoro?

Rastliny potrebujú 6-7 týždňov na zakorenenie pri množení a tiež je potrebný aj nevyhnutný čas na spevnenie a začiatok rastu. Koncom januára je teda najvyšší čas na objednávku mladých rastlín v sadbovačoch (napríklad pre závesné tašky a tuby), ktoré majú byť dodané v druhej polovici marca, a od začiatku februára sa začínajú prijíma aj objednávky na balkónové rastliny, ktoré budú dodávané v 7-cm kvetináčoch od prvej polovice apríla.

Chcete mať istotu, že rastliny dostanete medzi prvými a hneď, ako to počasie dovolí?

Nečakajte s objednávaním dlho! V ďalšom období si už budete vyberať iba z neustále užšieho sortimentu a vlastne z rezervy, ktorú dopestujeme podľa nášho odhadu z minulých rokov. Nie vždy sa dokážeme trafiť presne do tých kultivarov rastlín, ktoré od nás žiadajú hobby pestovatelia neskôr.

Z každého kultivaru tiež musíme u šľachtiteľov a licenčných množiteľov objednať minimálne 104-128 kusov rastlín, čiže ak to náhodou na prelome mesiacov januára a februára nevyzerá tak, že sa z nejakého kultivaru aspoň 50-60 predá, tak ich pre nás ani nezačnú množiť. Priestor v teplom skleníku je pri súčasných cenách energií veľmi drahý na to, aby sa množilo niečo, čo by iba zaberalo miesto iným rastlinám a s najväčšou pravdepodobnosťou by prinieslo stratu.

Ak si zadáte svoju objednávku do uvedeného termínu, nebudete patriť medzi tých čiastočne sklamaných ľudí, ktorí si objednávajú až vtedy, keď je sezóna naplno rozbehnutá a musíme im slušne vysvetľovať, že v termíne, keď jarné slniečko konečne začína pekne hriať, a teda rastliny sa postupne začínajú otužovať na čerstvom vzduchu, už niektoré atraktívne kultivary nie sú pre nich k dispozícii a najskôr sa vybavujú objednávky z januára či februára, a teda že musia na vybavenie svojej objednávky približne 3-4 týždne počkať.

Nie je problém svoju objednávku rastlín pre jarnú sezónu ešte kedykoľvek do jari upraviť, doplniť ju či z nej niečo ubrať, ale jej zadaním v skoršom termíne získate jej lepšie poradie pri jej vybavovaní vo vhodnom termíne na výsadbu. Skutočnosť, že od polovice marca si zákazníci vyberajú už len približne z dvoch tretín kultivarov je každoročný fakt, ktorý, žiaľ, nedokážeme ani pri najlepšom plánovaní výroby a expedície ovplyvniť.

Ako správne kombinovať typy tovaru do jarnej objednávky

Najvýhodnejšie pre zákazníka je, ak objednávku semien, ktoré plánujete dostať ešte počas zimných mesiacov, nekombinujete s akýmikoľvek cibuľovinami a rastlinami v kvetináčoch. Vieme Vám ju tak doručiť v bublinkovej obálke do 500g alebo do 1000g za zvýhodnené poštovné pri platbe vopred. Semená, z ktorých v našich podmienkach treba priesady predpestovať skôr, dodávame prirodzene ako prvé. Uvedomiť si treba, že väčšie balenia cibule sadzačky a hrášku alebo mnohé hľuzy a letné cibule vzhľadom na svoj objem, nie je možné spolu so semienkami vložiť do bublinkovej obálky a doručiť poštárom priamo do vašej schránky s limitovaným otvorom. Pokiaľ skombinujete semená s cibuľou sadzačkou či šalotkou  a prípadne aj s objemnejšími hľuzami, aby nedošlo k poškodeniu cibúľ Vám balíček môže byť doručený iba kuriérskou službou a v primerane veľkej škatuli.

Objednávky vybavujeme podľa poradia v akom prišli a boli zaevidované v našom systéme.  Pokiaľ do prevažne semennej objednávky zaradíte aj rastlinku v kvetináči, označenú ako K7, K9, C2 atď. viac info nájdete tu: http://www.rastlinky.sk/vysvetlivky, bude táto objednávka pozastavená a bude čakať do doby, kedy sa budú prebúdzať trvalky, kry alebo sa začnú v závislosti od počasia dodávať objednané rastliny a prirodzene sa to odrazí aj na spôsobe doručenia, to znamená doručenie v škatuli a kuriérom. Semená letničiek a trvaliek, ktoré sa vysievajú neskôr priamo na záhon, môžete pokojne nakombinovať s inými rastlinami a balkónovkami, ktoré spravidla zasielame v apríli resp. neskoršie objednávky expedujeme v prvej polovice mája.

Niekomu jednotné doručenie semien napríklad v apríli môže vyhovovať, stačí do poznámky uviesť : poslať spolu, resp. nerozdeľovať objednávku. No mnohí chcú vysievať semená oveľa skôr ako vysádzať trvalky. Vtedy Vaša objednávka môže byť jednoducho rozdelená a bude v nej prirodzene aj  zaúčtované 2x prepravné – jedno pre doručenie semien v prvej fáze a druhé pre zaslanie rastlín v kvetináčoch. Objednávky balkónových rastlín v sadbovačoch sú prirodzene tiež vybavované iba v úzkom časovom období a môžu tiež vyžadovať individuálnu expedíciu. Ale o tom nižšie. Istú výhodu majú objednávky s osobným odberom, kedy je možné na základe dohody prísť si po tovar z kombinovanej objednávky priamo na naše výdajné miesto aj na viackrát avšak poplatok za odber 1,3 € je účtovaný iba prvý raz.

V druhej fáze zasielania, začiatkom jari, prioritne expedujeme balkónové rastliny v sadbovačoch, voľnokorenné rastliny na živé ploty, hľuzy a letné cibule. Tieto expedujeme vo veľkej miere pred koncom marca alebo v prvý týždeň apríla v závislosti od aktuálneho počasia. Čo sú sadbovače a ako sa ďalej takéto rastliny v nich pestujú nájdete tu: http://www.rastlinky.sk/ako-dopestovat-rastliny-zo-sadbovacov

V marci a apríli sa postupne začínajú zasielať všetky vonkajšie rastliny, ale vždy v závislosti od toho, ako sa postupne prebúdzajú po zime. Vieme tak zákazníkom garantovať, že budú schopné, ďalšieho normálneho rastu. Balkónové rastliny v samostatných kvetináčoch K7 alebo K9, resp. ich cenovo zvýhodnené balenia po 3 či 6 kusov sa expedujú v apríli v závislosti od aktuálneho počasia resp. aj od počasia, aké bolo v marci. Zásielky rastlín sú vybavované kuriérskou službou a cena za prepravu sa odvíja od hmotnosti balíka. Pásma sú do 3 kg, do 10 kg, do 30 kg a pokiaľ je Vaša objednávka nad 30 kg, prepravné bude stanovené individuálne podľa požadovaného miesta doručenia, charakteru objednaného rastlinného materiálu a od neho sa odvíjajúcej požiadavky na spôsob prepravy.

Nebojte sa, rastliny Vám neprídu v zime

Naozaj, nebojte sa, rastliny Vám neprídu v zime, ale uľahčíte prácu našim kolegom množiteľom, ktorí budú vedieť, aké rastlinky pre Vás majú už teraz počas zimy množiť. Za to Vám zo srdca úprimne ďakujeme.


Jesenné objednávky

Na jeseň sa vysádzajú jarné cibuľoviny, kuchynský cesnak, kontajnerované dreviny a trvalky a tiež voľnokorenné druhy ovocných drevín. Všetko má však svoju postupnosť, a preto nám dovoľte pár informácii ohľadom vybavenia vašich objednávok, expedície rastlín a samotnej výsadby.

Asi najčastejšou otázkou je : „Kedy budeme konkrétne rastliny a cibule expedovať?“Rastliny, ktoré sa sadia na jeseň

Orientačný termín zasielania konkrétnych druhov krov, cibúľ a stromov môžete vidieť hneď nad nákupným košíkom na našej stránke www.rastlinky.sk. Je to pre vás orientačný termín. Ruže majú napríklad termín od 10.10, cibuľoviny od 15.9.

Naši dlhoroční zákazníci a pestovatelia svoje požiadavky a objednávky zasielajú už v polovici prázdnin. Objednávky vybavujeme v poradí akom prišli a boli zaevidované v našom systéme. Zasielame ich však vždy v čase vhodnom na výsadbu.

Ročné obdobia prešli desaťročiami určitými zmenami a to znamená, že sa podstatne zmenili aj teplotné rozdiely. Jar nastupuje veľmi skoro, leto je dlhé a horúce, jeseň je dlhá, mierna až teplá a rovnako aj zimy už nie sú také ako bývali kedysi.

Preto musíme prispôsobiť aj konkrétne zásielky rastlín a cibuľovín k danému obdobiu. Inak by mohlo dôjsť počas prepravy k poškodeniu rastlín, niektoré druhy by dokonca do zimy mohli vyrašiť a následne by ich mrazy poškodili.

Jarné cibuľoviny sa vysádzajú od konca septembra až do trvalého zamrznutia pôdy. Máme skúsenosti aj s výsadbou cibulí tulipánov a narcisov v decembri, v čase keď nemrzne. Pre kvitnutie je dôležité, aby prešli chladným mrazovým obdobím. Nehľadajte odpovede v literatúre, kde sa uvádza konkrétny termín výsadby. Kniha mohla byť napísaná v rokoch, kedy tieto termíny naozaj boli aktuálne v závislosti na podmienky. Našou prioritou je zaslať zdravý a kvalitný materiál vhodný na výsadbu, z ktorého budete mať radosť i pôžitok dlhé roky.

Kuchynský cesnak sa obyčajne aj v minulosti vysádzal od polovice októbra. Do zimy by nemal vyrásť. Čím neskoršie vysadíte, tým lepšie.

Okrasné opadavé dreviny, ovocné stromy a kry drobného ovocia, najmä voľnokorenné, sa väčšinou vysádzajú po opade listov, čo má tiež svoje opodstatnenie. Znižuje sa odparovanie a to stratou listov a tým sa podporuje ujatie, následný zdravý rast a prosperovanie. Ideálne obdobie je do konca októbra.

Kontajnerované rastliny ako trvalky a dreviny vhodné na vonkajšie pestovanie sa vysádzajú v podstate kedykoľvek od konca marca do konca novembra, alebo do trvalého zamrznutia pôdy, v závislosti od počasia.

Nie je možné vybaviť vašu objednávku zo dňa na deň, preto prosíme o trpezlivosť a rešpektovanie našich dlhoročných skúseností s rastlinným materiálom. Garantujeme kvalitný materiál, najlepšiu cenu a ujatie rastlín. Vaša objednávka bude vybavená vždy v čase vhodnom na výsadbu, nemusíte sa obávať, že vám ju pošleme v nevhodnom čase, kedy nebude možné výsadbu zrealizovať.

Prajeme Vám veľa pestovateľských úspechov.

Ďalšie užitočné informácie o nás:

Neexistujúce rastliny Hľadáte rastliny O nás - Rastlinky.sk Ako objednávať Katalóg 3D plánovanie záhrady Termín zadania objednávky Osobný odber Balenie rastlín