+421 948 199 109

Dreviny okrasné plodmi

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 23. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Tieto dreviny vyniknú najmä v jesennom období. Na niektorých takmer bezlistých konárikoch vyniknú práve plody, ktoré sa s poslednými lúčmi vyfarbujú a dozrievajú. Nemali by chýbať v žiadnej záhrade s celoročným efektom. Plody majú nie len opadavé stromy a kry, ale aj vždyzelené ihličnany a listnáče.

Kríky s červenými bobulami

Medzi zaujímavé patria bršlen, pavinič, rakytník, skalník, šípky, hloh, jarabina, mišpuľa, tis, tuje, smrekovce a smreky, baza aj hlošina. Mnohé sú jedovaté, preto ak sa na záhrade pohybujú aj deti, ktoré by mohli tieto plody nazbierať a zjesť, radšej sa jedovatým istý čas vyhnite. Naopak, nahraďte ich drevinami a krami, napríklad ovocnými. V jeseni sa dajú ešte vždy oberať stálo plodiace maliny, jahody a černice bez tŕňov.

Mnohé môžete využiť v dekoratívnych aranžmánoch spolu s poslednými kvitnúcimi trvalkami a letničkami, či okrasnými trávami, alebo ich použijete do vencov a nástenných aranžmánov, ktoré si môžete umiestniť okrem bytu aj do altánku alebo na terasu. Krátky prehľad druhov, ktoré môžete vysadiť na záhradu pre výnimočný efekt plodov.Hlohyňa - kríky s farebnými bobulami

Kríky s červenými bobulami

Kríky s červenými plodmi v záhrade krásne vyniknú a máte na výber z pomerne širokej ponuky. Môžeme sem zaradiť napríklad dráč Thunbergov – Berberis thunbergii alebo skalník – Cotoneaster.

Nádherný krík s červenými plodmi je aj hlohyňa šarlátová – Pyracantha coccinea, ktorá je bobulami doslova obyspaná ak ker necháte bez strihu.

Jedlé plody ponúka rakytník rešetliakovitý – Hippophae rhamnoides. Pekne vyniknú aj cezmíny – Ilex aquifolium, Ilex crenata „ Convexa“ alebo Golden Queen“.

Kríky s oranžovými plodmi

Okrasný krík so žltými plodmi je napríklad Cezmína -  Ilex aquifolium „Bacciflava“.

Už spomínaná hlohyňa šarlátová existuje aj s plodmi sfarbenými do žlta, no aj odroda s oranžovými plodmi. Aj tu platí, že čím menej ich budete strihať, tým bohatšie budú kvitnúť a na jeseň sa rozžiaria na žlto alebo oranžovo.


Naša aktuálna ponuka okrasných kríkov, kde nájdete aj spomínané druhy


Pokiaľ plánujete vysádzať živý plot, môžete si zvoliť aj takéto dreviny. Pokiaľ ho budete strihať, bude menej kvitnúť aj plodiť, ale niekoľko farebných plodov na ňom určite nájdete.

Voľne rastúce dreviny vám bohato zakvitnú aj zarodia. Október a november je vhodný aj na výsadby živých plodov a drevín do zmiešaných záhonov a už teraz si môžete pomaly vyberať vhodné druhy, ktoré plánujete vo svojej záhrade vysadiť.

TIP: Inšpirujte sa aj naším článkom, kde vám predstavíme menej známe ozbodné kry.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Mykorhízne huby CONAVIT ® 20 kg