+421 948 199 109

Fialové kvety do záhrady

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. júla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Fialová farba patrí v dnešnej dobe za veľmi obľúbenú a populárnu farbu, nie len ako doplnok do interiéru alebo do šatníka každej ženy ale aj do záhrady. Táto farba pôsobí na našu psychiku upokojujúco a relaxačne. Môže mať viacero významov. Pôsobí nežne a romanticky a zároveň tajomne a zmyselne.

Fialové kvety do záhrady

Je to kombinácia modrej a červenej. Kde modrá je znamením vody a červená znamením ohňa. Je to obľúbená farba kráľov aj básnikov, preto pôsobí romanticky a zároveň vznešene, noblesne a honosne.

Medzi najobľúbenejšie trvalky a kry vo fialovej farbe patri: levanduľa, šalvia, kosatce, krokusy, astry, vistéria, plamienky, rododendróny a budleja.

Kvety fialovej farby

Levanduľa - LavandulaKvety fialovej farby

patrí medzi obľúbené trvalky slnečných záhonov. Miluje suchú pôdu, plné slnko a rez 2x ročne. Vynikne v pásoch pred domom, popri chodníku alebo v zmiešaných trvalkových záhonoch. Je silne aromatická, má všestranné využitie, liečivá, dokonca jedlá a priťahuje opeľovače. Kvety môžete konzumovať, pripraviť z nich med alebo sirup, sušiť ich.  Dorastá do výšky podľa kultivarov. Najvyššie majú aj 80 cm v kvete, šírka je tiež rôzna. Medzi najkrajšie patria Hidcote Blue, Munstead, Grosso, Provence. Tých kultivarov je samozrejme viac a dokonca aj v ružovej a bielej farbe.


Prečítajte si viac o druhoch levandule v našom článku alebo sa inšpirujte priamo levanduľami z nášho eshopu


Šalvia – Salvia

zahŕňa mnoho druhov a kultivarov ale vo fialovej farbe môžete nájsť š.lekársku aj š.hájnu – Salvia nemorosa alebo Salvia superba.  Šalvie majú kompaktný tvar, sú silne aromatické najmä lekárska. Súkvetia sú štíhle, podobné levanduli. Kľudne ju môže na niektorých záhonoch nahradiť ak nepreferujete levanduľu kvôli vôni.

Kosatce – latinsky Iris

patria do vidieckych záhrad, majú svoje kúzlo, rôzne farby ale tie klasické sú tmavo alebo bledo fialové. Nie sú náročné na pestovanie a vydržia akékoľvek podmienky.

Krokusy – Crocus

alebo šafrán, patrí medzi jarné cibuľoviny, často kvitnúce aj z pod snehu už vo februári. Poznáme ich v rôznych farbách, ale tie fialové sú také obyčajné a klasické a dokážu naozaj zažiariť. Hoci sú kvety menšie, ak ich vysadíte do hniezda vo väčšom počte určite ich neprehliadnete. Dokonca vyniknú aj v trávniku. Vysádzajú sa na jeseň.


V našej jesennej ponuke nájdete nádherné krokusy alebo si prečítajte článok ako vytvoriť rozkvitnutú lúku pomocou cibuľovín


Astry

patria medzi jesenné trvalky, ktoré po lete spolu s okrasnými trávami potešia nejeden záhon a hlavne včely. S jesenným slnkom vás očarí ich vôňa, rôzne kultivary a výšky. Patria medzi obľúbené trvalky, ktoré dlho kvitnú a najmä v mesiacoch, kedy je trvaliek už menej.

Vistéria

je drevina- liana, ktorá kvitne na jar bohatými strapcami fialových kvetov. Na to, aby kvitla však potrebuje rez 2x ročne, pevnú oporu a vhodné miesto. Je to mohutná popínavka. O to viac Vás poteší kvetmi.


Sortiment rôznych druhov vistérie nájdete priamo vo svojej kategórií a nezabudnite ani na článok o tom ako sa starať o popínavé rastliny


Plamienky, latinsky Clematis

Fialové kvetynájdete v prírode ale aj ušlachtilé kultivary v rôznych farbách, no žiadané sú práve tie s fialovými odtieňmi. Dokonalo vyniknú na treláži, múre či altánku. Bohaté menšie či väčšie kvety dokážu upútať každú pozornosť a prilákať aj opeľovače. Korene však vyžadujú mať v tieni   zamulčované a hlava plamienka má byť na slnku, pre bohaté kvitnutie. Nádherný plamienok Prezident určite musíte mať na záhrade.  Kvety sú veľké až 15 cm.


Prezrite si fialové ale aj iné farby clematisov a ak sa vám nedarí s pestovaním, prečítajte si článok o pestovaní plamienkov


Rododendróny

sú kráľmi tienistého záhona na rašelinovom podklade. Ideálne kostrové dreviny pre založenie vresoviska, či záhonu v tieni. Kvitnú rôznymi farbami ale obľúbené sú práve tie fialovo kvitnúce v odtieňoch od slabunko fialovej až po výrazne tmavú fialovú. Môžu sa pestovať aj vo väčších kvetináčoch. Nezabudnite na kyslé pH.

Odporúčame venovať pozornosť aj článku o pestovaní rododendrónov.

Budleja

je letný orgován, alebo sa nazýva aj motýli ker. Počas kvitnutia vonia celá záhrada a to množstvo motýľov Vám urobí nádherné predstavenie. Môžete sa tešiť na babôčky, vidlochvosty aj mlynáriky. Budleja je ker dosahujúci výšku aj 5 metrov. Strihá sa skoro na jar, hlboko, lebo kvitne len na jednoročných výhonkoch. Nájdete ju aj v našej ponuke v rôznych farbách. Je to najobľúbenejší ker slnečných záhonov, no v budúcnosti je to veľký ker. Po niekoľkých rokoch potrebuje zmladiť a často sa po zime drevo láme a praská.

Viac o pestovaní budleje a jej správnom reze sa dočítate v článku.

Pozrite si našu celú ponuku a používajte filtre aj podľa farieb. Určite si obľúbite aj iné kvety fialovej farby, cibuľoviny či trvalky.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu