+421 948 199 109

Gazánia pestovanie - letnička so žiarivými kvetmi

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 22. apríla 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pôvabné žiarivé kvety, ktoré vyniknú v záhone, kvetináči aj v inej nádobe. Tak možno v stručnosti charakterizovať gazánie, ktoré pochádzajú zo slnečnej južnej Afriky. Ako na pestovanie gazánie zo semienok, aké stanovište týmto rastlinám vyhovuje a ako sa o ne starať? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v tomto článku.

Gazania rigens Big Kiss White Flame - detail kvetu

Charakteristika gazánie

Gazánia (latinsky Gazania) vašu záhradu na prvý pohľad premení vďaka svojim veľkým a žiarivým kvetom. Tieto rastliny sa radia do čeľade hviezdicovitých. Charakteristické je pre nich vytvorenie prízemnej ružice laločnatých listov. Kvety sú veľké a vyrastajú na dlhších stonkách.

Gazánia dorastá do výšky okolo 20-40 cm. Najčastejšie sa jej kvety sfarbujú do žltej a oranžovej, stretnúť sa však môžeme aj s inými odtieňmi. V záhrade určite vyniknú aj viacfarebné verzie.

Prečo gazánia nekvitne

Kvety gazánie sú veľmi citlivé na slnečný svit. Ak je zamračené a prší, kvety sa úplne neotvoria. Pokiaľ gazánie umiestnite na tienisté stanovište, môžete sa stretnúť s tým, že táto rastlina nepokvitne vôbec. Slnečný svit je pre gazániu skutočne kľúčový, výnimkou je iba kultivar Daybreak.


Zaobstarajte si semienka gazánie a pustite sa s ich pomocou do tvorby zaujímavého letničkového záhona

 

Gazánia druhy

Najznámejším zástupcom, ktorého u nás možno uvidieť, je gazánia žiarivá. Ide o mnohonásobne vyšľachtený hybrid druhov Gazania longiscapa, Gazania rigens a Gazania nivea.

Gazánia žiarivá New Day na prvý pohľad očarí svojimi ružovými kvetmi, ktoré majú okolo stredu charakteristický čierny kruh. Popularite sa teší aj už spomínaná gazánia žiarivá Daybreak, ktorá kvitne aj za nižších slnečných podmienok. Gazánia žiarivá New Day Clear Orange zaujme výraznou oranžovou farbou kvetov bez čierneho stredu.

Gazánia zo semienok

Gazániu si môžete zaobstarať nielen vo forme sadeničky, ale tiež si ju pomerne ľahko vypestovať zo semienka. Predpestovanie je vhodné realizovať doma, v parenisku alebo v skleníku. K priamemu výsevu na stanovište je možné pristúpiť zhruba v druhej polovici mája. Doba klíčenia semienok trvá zhruba 10-20 dní, niekedy aj dlhšie. A to za predpokladu, že sa okolitá teplota pohybuje v rozmedzí 18–20 °C.

Pamätajte na to, že gazánia vyžadujú plné slnko a zvládnu dokonca aj úpal. Preto im práve také stanovište doprajte, aby ste sa mohli tešiť z bohatého kvitnutia a zdravého rastu rastliny. Ideálne je voliť hlinitopiesočnatú dobre priepustnú pôdu.

Rôzne odrody gazánieA ako zalievať gazánie? Zálievka by mala byť skôr stredná. Pokiaľ gazániu pestujete v nádobe, voľte miernu zálievku a dajte si pozor na premokrenie. Pri pestovaní v nádobe tiež pamätajte na použitie drenážnej vrstvy.

Počas vegetácie možno rastline zhruba každé 3 týždne dopriať prihnojenie univerzálnymi vodorozpustnými hnojivami. Zároveň priebežne odstraňujte odkvitnuté kvety, ktoré by mohli brániť nakvitaniu nových pukov.

Kedy dať gazánie von

K presunu gazánií na vonkajšie stanovište pristupujte až vo chvíli, keď už nehrozia prízemné mrazíky. Tie by im totiž mohli ublížiť.

Gazánia v kvetináči

Gazánia skvele vynikne nielen voľne v záhone. Pestovať ju môžete aj v kvetináči či inej nádobe, vďaka čomu ozdobíte napríklad vstup do domu alebo priestor na terase. Pri pestovaní v kvetináči nezabudnite dopriať rastline dostatok miesta. Ako sme už spomínali, pamätajte v tomto prípade na použitie drenážnej vrstvy a dajte si pozor na premokrenie rastliny.

Gazánia výsev

Keďže gazánie majú skôr nižší vzrast, hojne sa vysádzajú na okraj zmiešaného záhona. Aj keď je krásna jedna rastlina sama o sebe, v skupine vynikne ešte o niečo viac. Výsev gazánií však nájde uplatnenie aj v zmiešanom kvetináči na balkóne či terase.

A ako ďaleko od seba vysádzať gazánie? Všeobecne je možné odporučiť sadiť tieto rastliny do sponu 20×20 cm. Vďaka tomu bude mať gazánia okolo seba dostatok priestoru.

Gazánia prezimovanie

Gazánia trvalka sa bežne pestuje ako letnička. Pokiaľ sa chcete z krásnych kvetov tešiť aj v budúcom roku, je nutné prezimovanie.

Pokiaľ pestujete gazániu v záhone, vyberte ju z pôdy a očistite jej koreňový bal od prebytočnej hliny. Následne ju presuňte do suchej miestnosti, kde nemrzne (odporúčaná teplota pre prezimovanie je 5-10 °C). Pamätajte tiež na to, že jej korene by nemali úplne vyschnúť. Na jar je nutné rastlinu zastrihnúť na polovicu, potom ju môžete znova vysadiť.
V našich podmienkach sa však pestuje ako letnička.
Pri pestovaní v nádobe je celý proces o niečo jednoduchší, pretože na vhodné stanovište môžete premiestniť celú nádobu s rastlinou.

TIP: Inšpirujte sa ďalšími letničkami, ktoré budú kvitnúť celé leto a vy ich budete môcť obdivovať počas vášho každodenného posedenia v záhrade.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. júla 2024
    Nám tiež schol, pohrozila som že pôjde von čo sa aj stalo. Strčila som do vedra s vodou buď...
  • Magnólia pestovanie
    17. júla 2024
    Dobrý deň! Pri starostlivosti o magnóliu je dôležité dodržiavať správne postupy pri reze,...
  • Magnólia pestovanie
    16. júla 2024
    Dobrý deň prajem. Mám na záhrade magnóliu, ktorú sme chceli trošku vytvarovat, no rezom sme...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Dakujem velmi pekne. Vsetky podmienky ma podla popisu, poda,svetlo,zalievka... tak ze to bude asi...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Ak vám škumpa ešte nekvitla, tu sú niektoré tipy, ktoré môžu pomôcť: 1. **Vek...
Archív blogu