+421 948 199 109

Heuchera pestovanie - krásna pestrofarebná trvalka

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 8. apríla 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Heuchera sa stane celoročnou ozdobou vašej záhrady. Vďaka širokej škále odrôd v mnohých odlišných farbách si jednoducho zvolíte svojho favorita. Navyše je starostlivosť o túto rastlinu pomerne jednoduchá a s pestovaním si preto veľmi dobre poradia aj pestovatelia začiatočníci.

Detail listov heuchery v  žltkastej farbe

Charakteristika heuchery

Heuchera patrí do čeľade lomikameňovitých. Pôvodom pochádza zo Severnej Ameriky. Pokiaľ heuchery dobre prospievajú, disponujú kompaktným tvarom so zhruba rovnakým pomerom medzi výškou a šírkou (zhruba od 30 do 50 cm). Zaujmú svojou vysokou mrazuvzdornosťou, pričom niektoré druhy znesú aj mrazy s teplotou až -34 °C.

Heuchery sa pýšia prítomnosťou okrúhlych až srdcovitých listov, ktoré môžu byť hladké, alebo chlpaté. Okraje listov bývajú zúbkované aj silne kučeravé a objaviť sa môže tiež výrazné farebné žilkovanie.

 

V našom e-shope sa zaoberáme aj predajom heucher, ktorými môžete ozdobiť záhradu, terasu či iný priestor. Stačí si len vybrať vhodnú odrodu a farebnú variantu

 

Pestovanie heuchery

Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie heuchery vo vašej záhrade, určite vás budú zaujímať jednotlivé podmienky, ktoré treba týmto rastlinám zaistiť. Ideálne je umiestniť heucheru do tieňa či polotieňa. Rastlina na slnku môže prospievať, ale pri dlhodobom úpale môže vädnúť.

Z hľadiska pôdy je vhodné staviť na vlhkú a kyprú pôdu, ktorá je bohatá na humus. Predovšetkým výrazne sfarbené odrody sa vyžívajú v pôde obsahujúcej vyšší podiel humusu. Dajte si pozor na to, aby pôda príliš nevysychala a zároveň nebola ani príliš zamokrená. Po výsadbe pamätajte na výdatnú zálievku do doby, než rastlina dostatočne zakorení.

Heuchera v kvetináči

Heucheru možno bez problémov pestovať aj v nádobe a týmto spôsobom si ozdobiť napríklad balkón, terasu alebo vstup do domu. Pamätajte na to, že pri pestovaní v kvetináči tieto rastliny vyžadujú dostatočnú zálievku. Na druhú stranu ale neznáša premokrenie. Na zimu je vhodné nádoby chrániť prostredníctvom netkanej textílie.

Heuchera druhy

V súčasnej dobe je známe veľké množstvo druhov heuchery, ktoré môžu dosahovať najrôznejších odtieňov sfarbenia. Vďaka svojim krásnym listom poslúži ako atraktívna pôdopokryvná rastliny v priebehu celého roka.Listy heuchery v zelenej, ružoeja tmavofialovj farbe

Heuchera krvavá

Heuchera krvavá (Heuchera sanguinea) dorastá do výšky okolo 25 cm. Zaujme svojimi drobnými jasne červenými kvetmi a žiarivo zelenými listami. Dostupná je v nespočetných množstvách rôznych kultivarov. Napríklad Heuchera krvavá 'Leuchtkäfer' vyniká svojimi vysokými strapcami kvetov, ktoré zaujmú svojou sladkou vôňou. Odroda Heuchery krvavej 'Ruby Bells' zaujme svojimi červenými zvončekovými kvetmi, ktoré vyrastajú na vysokých stonkách.

Heuchera červenolistá

Heuchera červenolistá je pestovaná najmä pre svoje krásne tvarované sýto farebné listy. Rovnako ako pri iných druhoch si môžete vybrať z niekoľkých rôznych kultivarov. Napríklad kultivar 'Amber Waves' vyniká svojimi nádhernými oranžovými listami.

Heuchera americká

Heuchera americká je ďalšia veľmi vďačná trvalka, ktorej sa darí v polotieni. Tmavšie odrody pritom pomerne dobre znášajú aj priame slnko. Zaujímavým kultivarom je napríklad ´Palace Purple´ s krásnou purpurovou farbou. V záhrade určite vynikne aj odroda 'Dale Strain', ktorej listy majú výraznú olivovo zelenú žilnatinu.

Okrem toho môžete svoju záhradu ozvláštniť aj odrodami, ktoré vznikli medzidruhovým krížením. Napríklad odroda 'Marmalade' sa na jar sfarbuje do krásnej bronzovo-oranžovej farby, v lete sa mení na ružovú a s príchodom jesene sa časť listov sfarbí do fialova. Z ďalších variantov možno spomenúť odrodu 'Electra' so žltými listami, 'Berry Smoothie' má naopak atraktívne ružovofialové listy. Odroda 'Shangai' zaujme jedinečnými striebornofialovými listami.

Heuchera strihanie

Pravidelný radikálny rez tejto rastliny nie je potrebný. Napriek tomu vás však v priebehu roka drobná údržba neminie.

Kedy strihať heucheru

Na jar môžete rastline odstrániť poškodené alebo odumreté listy. Pokiaľ sa rozhodnete heucheru na jar ostrihať, vytvorí si rastlina nové a väčšie listy.

S čím kombinovať heucheru

Pestrofarebné listy heuchery v záhrade jednoznačne zaujmú na prvý pohľad. Jednotlivé odrody pritom môžete kombinovať s ďalšími zaujímavými rastlinami. Jednať sa môže napríklad o okrasné trávy, kedy dlhu skvele doplnia skôr nižšie odrody, ktoré sa v týchto podmienkach rovnako vyžívajú.

Vynímať sa budú aj bok po boku okrasných kvitnúcich trvaliek, ako je napríklad turica, šalvia, kocúrnik, pakost či astry. Heuchery sa hodia aj do nádob, kde doplnia napríklad sirôtky, nízke astry, vresy, cyklámeny či chryzantémy.

TIP: Zistite viac o tom, ako na pestovanie astier a vytvorte s ich pomocou originálnu kompozíciu vo svojej záhrade.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. júla 2024
    Nám tiež schol, pohrozila som že pôjde von čo sa aj stalo. Strčila som do vedra s vodou buď...
  • Magnólia pestovanie
    17. júla 2024
    Dobrý deň! Pri starostlivosti o magnóliu je dôležité dodržiavať správne postupy pri reze,...
  • Magnólia pestovanie
    16. júla 2024
    Dobrý deň prajem. Mám na záhrade magnóliu, ktorú sme chceli trošku vytvarovat, no rezom sme...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Dakujem velmi pekne. Vsetky podmienky ma podla popisu, poda,svetlo,zalievka... tak ze to bude asi...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Ak vám škumpa ešte nekvitla, tu sú niektoré tipy, ktoré môžu pomôcť: 1. **Vek...
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty