+421 948 199 109

Jablone vhodné do vyšších polôh

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. januára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jablone patria medzi jadroviny a dôležitú súčasť ovocných sadov malých súkromných aj tých veľkých. Jablone sú najpestovanejšou skupinou z ovocných druhov v našich podmienkach. Nie však všetky odrody sa dajú úspešne pestovať vo všetkých pestovateľských podmienkach. Najkritickejšia je horská a chladnejšia oblasť s nadmorskou výškou od 700 m.n.m-1000 m.n.m. a tam musíme vyberať ovocné stromy do vyšších polôh.

Jablone vhodné do vyšších polôh

Ktoré jablone do chladných oblastí zvolíme je veľmi dôležité, je totiž podstatný rozdiel pestovať jabloň na južnom Slovensku a tú istú na severe Slovenska. Rozdiely sú v nadmorskej výške, pôdnych podmienkach, v množstve vlahy a najmä je rozdielna teplota či dlhotrvajúci sneh. Dalo by sa to, ak vyberiete jabloň na vhodnom podpníku.

Viaceré jablone sa ponúkajú s rôznym podpníkom najmä kvôli lokalite budúceho pestovania. Nie je vhodné kúpiť akýkoľvek podpník. Stromček sa trápi, neprosperuje, nerodí, zaostáva v raste alebo naopak rastie bujne, bez plodov. Od teploty a teda rôznych oblastí sa odvíja aj samotný termín dozrievania, sladkosť plodov či ich skladovateľnosť.

Jablone vhodné na sever Slovenska

Pri výbere okrem farby plodov a chuti je teda veľmi dôležité dbať aj na pestovateľskú oblasť, v ktorej jablone chcete pestovať. Potom si vyberáte zo skupín letných, jesenných a zimných odrôd podľa termínu dozrievania, čo je tiež priamo spojené aj s pestovateľskou oblasťou. Podľa podmienok a teploty prostredia sa jednotlivé termíny dozrievania môžu posúvať.Jablone vhodné na sever Slovenska

Nezabúdajte tiež na vhodného opeľovača, bez ktorého sa plodov nedočkáte. Dôležitú úlohu hrajú opäť samotné podpníky. Viac o podpníkoch nájdete na konci článku.

Vhodné letné odrody do vyšších polôh

Priesvitné letné – opeľovače Júlia, Gala, na podpníkoch M9 alebo MM106
Discovery – opeľovač James Grieve, podpníky MM106

Vhodné jesenné odrody do vyšších polôh

Prima – opeľovač Luna, Idared, podpníky M9, MM106
Šampion – opeľovač Jonagold, Prima, podpníky M9, MM106

Vhodné zimné odrody do vyšších polôh

Florina – opeľovač Priesvitné letné, Rubinola, podpníky M9, MM106
Melodie – opeľovač Luna, Rubinola, podpníky M9, MM106
Topaz – opeľovač Melodie, podpníky M9, MM106
Gloster – opeľovač Gala, podpník MM106
Rubinola – opeľovače Florina, Topaz, Melodie, Prima, podpníky M9, MM106


Kompletný sortiment jabloní nájdete v ponuke eshopu


Vysvetlivky pre podpníky

Podpníky pre jablone M27, M9, M26, MM106, MM111, A2, M1, M4 a semenáč

M27 – je najslabšie rastúci podpník pre jabloň. Menej používaný. Vhodný pre malé záhrady pre pestovanie štíhleho vretena vyslovene na opore. Oporu musia mať počas celého obdobia pestovania. Používa sa pri výbere veľkoplodých odrôd jabloní a pre silnorastúce odrody.

M9 – najčastejšie používaný a najznámejší podpník pre jablone. Je slabo rastúci, rýchlejší než M27. Stromy s týmto podpníkom dosahujú skorú úrodnosť, výborné výnosy a kvalitné plody a pravidelné úrody. Korení však plytko. Vhodný len do pestovateľských oblastí s pravidelnou starostlivosťou ako závlaha a hnojenie. Tiež sa používa pri pestovaní štíhleho vretena, rôznych stien s oporou a na drôtenke. Oporu vyžaduje počas celého pestovania. Vyžaduje pravidelnú závlahu, najlepšie kvapkovú.

M26 – obľúbený podpník, rastúci rýchlejšie než M9, preto je vhodnejší aj pre slabo rastúce odrody. Vhodný pre štvrťkmene, do všetkých oblastí, s oporou len v prvých rokoch pestovania. Prináša skoré a vysoké úrody, pravidelné úrody a veľké plody. Rovnako je vhodný aj pre štíhle vreteno, steny aj solitérne výsadby.

MM106 – najvhodnejší podpník do vyšších polôh a nepriaznivých podmienok, nepriepustnej pôdy a štrku a tiež do svahu. Rastie stredne silno. Po zakorenení už nevyžaduje oporu vďaka bohatému koreňovému systému. Je vhodný pre solitéry aj pestovanie na drôtenke. Plody sú primerane veľké, stromy dosahujú pravidelnú úrody a skoro nabiehajú do rodivosti.

MM111 – je podpník pre stĺpovité odrody jabloní. Výborne korení, vhodný aj do vyšších a suchších polôh. Nevyžaduje oporu a jedná sa o stredne rýchlo rastúci podpník.

M4 – sa používa už menej, nahradil ho MM106

M1- vegetatívny podpník, bujného rastu, v súčasnosti sa nepoužíva, alebo len zriedka, rastie podobne ako A2. Vhodný je najmä pre staré odrody jabloní. Do veľkých záhrad, parkov a alejí. Neskoro nastupuje do rodivosti.

A2 – silno rastúci podpník na pestovanie bez opory. Vhodný do svahov, dobre zakoreňuje. Zvláda aj suchšie a horšie pôdne podmienky. Drevo dobre vyzrieva na jeseň a teda je odolný aj voči mrazom. Do rodivosti však nastupuje neskôr, cca po 3-4 rokoch ale pre chladnejšie a svahovité oblasti je najvhodnejší.

Sem. – je skratka pre jabloňový semenáč. Prejavuje sa silným bujným rastom a teda je vhodný len pre veľké záhrady, zber z rebríka, nakoľko stromy rastú aj po reze do výšky a stromy sú obrovské.

Podpníky pre jablone

Veríme, že dilemu akú jabloň do vyšších polôh si zvolíte, vám pomohol rozhodnúť aj náš článok. V prípade, že hľadáte informácie o podpníkoch pre iné druhy, prečítajte si náš článok Podpníky ovocných drevín .

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu