+421 948 199 109

Kaktusy a sukulenty

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 4. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ak ste vonku letnili svoje kaktusy a sukulenty a neskôr ste ich preniesli pod strechu terasy a balkóna, tak teraz je čas ich preniesť opäť do bytových podmienok. Kaktusy vonku spevneli, dokonca vyrástli a tiež to platí pre sukulenty ako echevérie, tučnolistyrozchodníky.

Kaktusy a sukulenty

Mnoho pestovateľov nabralo svoje skúsenosti pestovaním sukulentov v rôznych podmienkach a jednotne tvrdia, že ak sukulenty vysadíte na južný, slnkom zaliaty záhon a počas leta si ich nebudete takmer všímať, tak práve v jeseni ich nespoznáte. Ružice echevérie zväčšia svoje hlávky a vytvoria veľa dcérskych rastlín. Podobajú sa na skalné ruže pestované v skalkách. Tie sa pestujú celoročne vonku.

Kaktusy a sukulenty pestovanieV novembri je najvyšší čas sukulenty znovu presadiť do nádob a pestovať opäť v zimných záhradách, na okennom parapete s južnou orientáciou s minimom vlahy počas zimy.

Pokiaľ na ne zabudnete a necháte ich vonku, zimu neprežijú. Nadbytočná vlaha, zrážky a rosa nadmerne vplývajú na listy a ružice zostávajú poškodené, fľakaté a opadávajú.

Echevérie patria medzi citlivé rastliny a preto treba s nimi manipulovať opatrne, inak hrozí, že počas presádzania Vám lupene budú padať na zem. Vtedy neváhajte a poukladajte ich na substrát. V krátkom čase pustia korienky. Určite ich nedávajte zakoreňovať do vody. Takýmto spôsobom sa rýchlo rozmnožujú.

Na pestovanie nie sú náročné. Pokiaľ s nimi začnete, už nebudete vedieť prestať.

Rozmnožovanie kaktusov

Pokiaľ chcete rozmnožiť veľké kaktusy delením, nechajte oddelené rastlinky aspoň jeden deň zaschnúť a až potom ich vysaďte do suchého substrátu určeného špeciálne pre kaktusy a sukulenty.

Počas zimy nevyžadujú takmer žiadnu vodu. Ak v byte kúrite a je tam dlhodobo teplo, môžete im porosiť substrát. Kaktusy a sukulenty, ktoré zimujete v miestnostiach s nižšími teplotami alebo v zimnej nevykurovanej záhrade, nemusíte zalievať vôbec. Je to dôležité aj pre kvitnutie kaktusov.

Ak ste si ich obľúbili, môžete vytvoriť rôzne misky, do ktorých vysadíte niekoľko druhov echevérii a pridáte niekoľko kamienkov.

TIP: Orchidea je obľúbená izbová rastlina. V našom článku sa bližšie pozrieme ako sa orchidea v byte pestuje.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty