+421 948 199 109

Kamélia pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 31. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kvety kamélie patria medzi najobdivovanejšie kvety sveta. Pripomínajú kvety ruží - možno aj práve preto sa kamélia nazýva japonská ruža. Jej kvety patria medzi najobľúbenejšie a kry si tiež našli svoje stabilné miesto v nejednej záhrade.

Kamélia pestovanie

Kamélie sú však citlivejšie a náročnejšie na pestovanie v porovnaní s ružami. Pokiaľ ste však podľahli jej kráse a chcete ju začať pestovať, potrebujete vedieť niekoľko dôležitých informácii, aby sa jej darilo.

Kamélia japonská

Kamélia (Camellia) je stálozelená rastlina – ker – malý strom s lesklými tmavozelenými listami. Kvety sú podobné ruži s tým rozdielom, že nevoňajú. Sú jednoduché i plné. Farebne od bielej, cez ružovú, po tmavoružovú a červenú.  Niektoré odrody nesú aj dvojfarebné kvety.


Pozrite si aj aktuálnu ponuku - Kamélia japonská v našom eshope


Kôra kmienku a konárikov je hladká, bez tŕňov a svetlo šedá. Kvitne od novembra do apríla. Patrí medzi chladnomilnejšie rastliny. Zvláda teploty do - 5°C. Niektoré vyšľachtené odrody aj - 25°C.  Citlivo však reaguje na prudké teplotné, vlhkostné zmeny a to zhodením všetkých listov a kvetných pukov.

Kamélia má počas roka odpočinkové obdobie v čase pred tvorbou nových pukov koncom leta, kedy je dôležité obmedziť hnojenie a zálievku. Následné zalievanie a hnojenie naštartuje rast a puky do krásy.Camellia japonská

Kamélia japonská pestovanie

-          dostatok svetla ale nie celodenné slnko

-          rozptýlené svetlo pod korunami stromov alebo zatienená terasa

-          chránené stanovište pred silným vetrom a úpalom

-          južné alebo západné stanovište

-          pôda priepustná, nie vápenatá, bohatá na živiny, odvodnená

-          pH kyslejšie, vhodné pestovať v substráte pre azalky

-          vyššia vzdušná vlhkosť

-          zalievanie mäkkou, odstátou vodou

-       vyššiu vzdušnú vlhkosť docielite postavením nádoby na kamienky, ktoré zalejete vodou, pravidelným rosením na listy, pozor však NIKDY nie na kvety

-        hojná zálievka najmä počas kvitnutia (november – apríl), obmedzená zálievka v letnom období

-        hnojenie 1x za týždeň hnojivom na azalky a rododendrony počas kvitnutia

-        zazimovanie -  prenesenie kamélii pestovaných v nádobách do zimnej záhrady, skleníka, bytu do svetlých ale chladnejších podmienok na verandy a chodby

-        pri pestovaní v byte by teplota nemala vystúpiť v čase kvitnutia nad 16°C

-        ideálna teplota na prezimovanie 5-10°C

-        rozmnožovanie pomocou odrezkov

-        pokiaľ ich pestujete v nádobe, nevyžadujú každoročné presádzanie, ale raz za niekoľko rokov vždy do väčšieho kvetináča

Táto japonská kráska Vám naozaj učaruje svojim pôvabom a krásou. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a pri nej to platí 100-násobne.

TIP: Sortiment okrasných kríkov, ktoré svojími kvetmi ulahodia každému oku je naozaj bohatý. Napríklad aj taký ibištek...no a v našom článnku sa bližšie pozrieme ako sa ibištek pestuje.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu