+421 948 199 109

Ker alebo stromček?

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 28. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Túto otázku si položili určite už viacerí z Vás pri úvahe založiť si aspoň malú ovocnú záhradku pre spestrenie a plody, ktoré osviežia a koláču dodajú šťavu a výbornú chuť.

Ker alebo stromček drobné ovocie

Mnohé druhy sa dajú pestovať na kmienkoch, a preto sú veľmi obľúbené. Patria medzi ne egreše, ríbezle biele, červené i čierne.

Čo sa týka životnosti, stromčekové tvary majú nižšiu životnosť, postupne sa bude znižovať aj úroda. Pre množstvo úrody sú vhodnejšie kríkovité druhy, ktoré však vyžadujú väčší priestor.Drobné ovocie ker alebo stromček?

Kmienkové druhy majú veľké opodstatnenie, ak máte malú úzku záhradu alebo pestujete len na terase a balkóne. Menšia plocha znamená aj menšiu úrodu. Predávajú sa však kultivary, ktoré Vám to vedia vynahradiť veľkosťou plodov a chuťou. Pri správnej starostlivosti sa o úrodu nemusíte báť.


Ponuka ríbezlí z nášho eshopu


Kry nájdu svoje miesto vo vidieckych, ale i moderných záhradách, ktoré sú rozmerovo väčšie. Umiestite ich pozdĺž múra, na koniec záhrady, aby boli v závetrí na slnečnej strane a oni sa Vám odvďačia v podobe plodov.

Potom stačí len zabezpečiť bežnú starostlivosť ako zalievanie, hnojenie, kontrolovanie prípadných chorôb a škodcov a včasné zakročenie proti nim a samozrejme aplikovať správny rez v termíne vhodnom na vykonávanie rezu.


Vyberte si egreše do svojej záhrady


Okrem týchto praktických stránok majú kmienkové predsa len jednu estetickú výhodu. Dajú sa pestovať aj v okrasnom trvalkovom záhone alebo na terase vo veľkej nádobe, kde ako podrast môžete vysadiť aj nejakú zaujímavú nízku trvalku alebo rastliny, ktoré v krátkom čase vytvoria previs.

V záhradke ich môžete vysadiť v páse aj niekoľko kusov vedľa seba tak, aby sa navzájom nedotýkali korunkami. Dokonca je možné vysadiť jeden nižší druh na kmienku do jednej jamy spolu s vyšším kmienkom iného druhu, a tak získať zaujímavú kompozíciu dva v jednom. Napríklad do nižšej úrovne vysaďte stromčekový egreš a do vyššej úrovne kmienkovú ríbezľu.

Tip: Prečítajte si aj článok o správnom reze ríbezlí.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty