+421 948 199 109

Kalina pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 16. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Je množstvo okrasných krov, ktoré dokážu vytvoriť zaujímavé zákutia. Kalina (Viburnum) však patrí medzi tie dreviny, ktoré sú hodnotné pre svoje kvety a niektoré aj vďaka stálozeleným listom.

Kalina pestovanie

Čiže ich variabilita je všeobecne použiteľná v záhradných kompozíciách ako solitéra, aj do pozadia záhonov, dokonca aj na zmiešané živé ploty, či pestovanie v nádobách.

Rozlišuje sa cca 200 druhov. Výber nádherných kalín nájdete aj v našom eshope.

Medzi najznámejšie stálozelené kaliny patrí Viburnum rhytidophyllum (Kalina vráskavolistá). Jej impozantné vráskavé listy zdobia ker počas celej zimy. Sú dlhé, vráskavé, sýto zelené a pomerne pevné.

Na jar zakvitne bieložltými kvetmi. Zvláštnosťou je aj to, že kvetné puky sa tvoria už na jeseň, sú hnedé a pokryté chĺpkami, ktoré na citlivej pokožke môžu spôsobiť podráždenia a začervenanie. Neskôr po odkvitnutí sa vytvoria červené plody, ktoré sú jedovaté.

Rastlina kalinaNa pestovanie nie je náročná. Znáša všetky typy pôdy, okrem plytkých a podmáčaných pôd sa jej naozaj bude dariť kdekoľvek. Rastie pomerne rýchlo, bez rezu vo svetlom tieni až v polotieni. Počas tuhej zimy síce môže stratiť časť listov, ale tie rýchlo na jar dorastú.

Ďalšou stálozelenou kalinou je kalina Davidova ( Viburnum Davidii), ktorá je charakteristická elegantným vzhľadom. Má modrozelené listy, biele kvety, ktoré kvitnú na jar. Po opelení v lete sa tvoria modré plody, ktoré sú nejedlé.

Dorastá do výšky okolo 1m. Je naozaj nádherná, ale potrebuje zimnú ochranu a chránené stanovište pre silným vetrom, rovnako aj pred priamym zimným a letným slnkom. Je citlivá na mráz, preto je nutné (najmä v období keď sú holomrazy bez snehu) celú rastlinu obaliť textíliou.

Obľubuje mierne kyslé pôdy. Odvďačí sa Vám krásnym kvetom a lístím, ktoré sú dekoratívne počas celého roka. Rovnako na jar ju neprehliadnete. Púčiky sú naružovelé, ale vykvitnú z nich biele kvety.

Kalina bodnantská je veľmi atraktívna rastlina hlavne počas zimných mesiacov. Viburnum bodnantense ´Dawn´ rozkvitá počas miernych zím už koncom decembra a vydrží kvitnúť do marca. Kvety má úzke trúbkovité, najskôr sýtoružovej a neskôr bledoružovej farby. Vykvitajú v zhlukoch priamo na neolistenom konári. Najväčšou prednosťou je silná, ale veľmi príjemná vôňa, ktorá sa rozširuje v teplejších zimných dňoch a je predzvesťou prichádzajúcej jari.

Ďalšou atraktívnou je kalina obyčajná s bielymi loptičkovitými súkvetiami, ktoré zaplavia celý ker. Viburnum opulus ´Roseum´ kvitne v máji nádhernými súkvetiami, ktoré doslova visia z konárikov. Z diaľky pôsobia ako kvety hortenzie. Listy síce na jeseň opadávajú, ale na jeseň sa celý ker rozžiari červeným odtieňom. Výborne sa jej darí na plnom slnku, v každej pôde a dokonca si nevyžaduje ani hnojenie. Obľubuje však humózne pôdy. Dosahuje výšku 3 m. Je to naozaj impozantná dominanta predzáhradky alebo zmiešaného záhona. Dokonca by sa jej darilo aj vo veľkej nádobe.


Pestrý výber okrasných kríkov z nášho eshopu


A takto by sa dalo naozaj pokračovať v opise aj ďalších kalín. Majú široké použitie, preto ich nevynechajte pri plánovaní vašej novej koncepcie záhrady.

TIP: Prečítajte si aj článok o ďalšom zaujímavom kríku - budleji.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty