+421 948 199 109

Kvitnúci živý plot

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 26. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Čo môže byť krajšie ako vidieť kvitnúci živý plot? Tí, čo ho pravidelne striháte, nečakajte zázraky. Prísne strihaný živý plot zakvitne len málokedy na vnútorných výhonkoch.

Kvitnúci živý plot

Pokiaľ chcete mať kvitnúci živý plot, musíte si vybrať druhy, ktoré vytvoria voľne rastúci, čiže nestrihaný živý plot a na to potrebujete nie len správny výber druhov, ale aj dostatočný priestor v záhrade.

Takýto plot Vám zaberie aj 4 m do šírky zo záhrady. Preto sú tieto ploty vhodné na vidiek, do parkov a veľkých záhrad v prírodno-krajinárskom štýle. Zaujímavé sú ploty vysadené s jedným, dvomi alebo viacerými kvitnúcimi druhmi drevín a samozrejme aj tie, ktoré kvitnú postupne a tak obohatia záhradu vždy o nový pohľad.Kvitnúce živé ploty

Kvitnúce živé ploty

Vhodnými drevinami sú zlatovka prostredná (Forsythia intermedia), tamariška (Tamarix), tavoľník (Spiraea), pajazmín (Philadelphus), vajgélia, budleja (Buddleia), orgován (Syringa). Všetky tieto druhy sú atraktívne vôňou, farbou, tvarom i termínom kvitnutia. Navyše bude Vaša záhrada naozaj zaujímavá, plná motýľov a iného užitočného hmyzu.

Aj tieto nestrihané živé ploty však vyžadujú rez, aby opätovne vykvitli aj v budúcom roku a kvitnutie bolo bohaté a zároveň sa dreviny pravidelne regenerovali a zmladzovali.

Kríky kvitnúce v skorom jarnom období sa strihajú po odkvitnutí, naopak tie kvitnúce v lete sa strihajú skoro na jar. Rez môžete vykonať podľa veku a vzhľadu rastlín plytko alebo hlboko.

Po niekoľkých rokoch bude živý plot určite potrebovať zmladiť a preto zvoľte rez hlboký, až do dreva, odstraňujte aj staré a poškodené výhony od kmeňa, aby ste podporili rast mladých a silných výhonov.

Štýlové kombinácie sú in

Dreviny kombinujte a vysaďte tak, aby kvitli postupne. Vyberte si druhy a zistite si, v akom termíne kvitnú. Nakombinujte napríklad budleju (rôzne farby) so zlatým dažďom a tavoľníkom. Je už na Vás, akú farebnú kombináciu zvolíte.


Všetky dreviny na živý plot z našej aktuálnej ponuky


Na jar zažiarite jasnou žltou farbou pomocou zlatého dažďa a neskôr bielym vodopádom pomocou kvetov tavoľníka. V letnom období bude Váš plot unikátny vďaka kvetom a vôni letného orgovánu alebo motýlieho kra (budleji).

Tento ker láka motýle a na jednom ich môžete napočítať naozaj veľké množstvo a aj niekoľko druhov. Kvitne až do októbra. Dúfame, že ste si vybrali a budete naozaj očarení.

Možno by vás okrem kvetov potešili aj jedlé živé ploty.

Pozrite sa tiež na vhodné kombinácie drevín na živý plot.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty