+421 948 199 109

Levanduľa druhy

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Levanduľa patrí medzi najobľúbenejšie aromatické trvalky so širokým využitím.  Levandulí je viac ako 30 druhov a asi 60 kultivarov, v  niekoľkých atraktívnych farebných prevedeniach, ktoré rozžiaria každý záhon.

Levanduľa druhy

Levanduľa pochádza zo Stredomoria a od toho sa odvíjajú aj jej podmienky na úspešné pestovanie. Vyžaduje množstvo svetla, tepla, slnka, priepustnú pôdu, ktorá nemusí byť bohatá na živiny. Dobre zvláda aj chudobné a piesčité pôdy, kde je výborne zabezpečený odvod prebytočnej vlahy a priepustnosť. Ak dodržíte tieto podmienky, určite sa jej bude u Vás dariť.

Mnohí ju pestujú aj v nádobe, ale nikdy nebude taká krásna a nikdy nebude tak dlho kvitnúť ako na záhone zasadená v pôde. Levanduľa pomerne rýchlo rastie, preto jej vytvorte aj podmienky dostatočného priestoru. V krátkom čase prerastie aj do šírky 50 cm. Dorastá do výšky 50 cm, v čase kvitnutia sú súkvetia aj vyššie.


Všetky farebné odrody levandule nájdete aj v našom eshope


Druhy levandule

Poznáme niekoľko druhov, ktoré sa líšia nie len farbou kvetov.Druhy levandule

Fialová levanduľa

Ako klasika v záhradách je najčastejšie pestovaná odroda vo fialovej farbe. Nemusíte však pestovať len túto fialovú levanduľu (Lavandula angustifolia). Pozrime sa aj na iné, nie menje príťažlivé farby.

Ružová levanduľa

Lavandula angustifolia Rosea dorastá podobne ako fialovo kvitnúca levanduľa do výšky 50 cm. Tento ružovo kvitnúci kultivar vás očarí jemnosťou farieb. Je vhodné ju umiestniť do zmiešaných výsadieb, na okraje

Biela levanduľa

Lavandula ´Nana alba´ je výnimočná bielym súkvetím. Všetky levandule sú medonosné a priťahujú včely a hmyz. Je z nich aj výborný med. Skúste vysadiť kombináciu farieb pozdĺž záhona alebo ako obrubu, nízky živý plot. Určite ju budú obdivovať všetci naokolo. Umiestnite ju však ďalej od miesta sedenia, opaľovania sa alebo od bazéna. Včely a čmeliaky budú na kvetoch každý deň až do večera. Vynikne aj s inými trvalkami a strihanými krami ako sú krušpán, bršlen, rozmarín, tymian. Súkvetia využijete do bylinných vrecúšok a nezabudnite pozbierať semienka, ktoré využijete na jarné výsevy.


TIP: Pozrite sa aj na iné dlho kvitnúce trvalky.


Levandule nikdy nie je dosť a v ponuke nášho e-shopu máme ešte niekoľko ďalších odrôd v bielej farbe.

Francúzska levanduľa

Samostatnou kráskou je aj francúzska levanduľa (Lavandula stoechas), ktorú počas leta môžete pestovať v záhone, na zimu je však nutné ju vykopať a presadiť do nádoby. V našich podmienkach neprezimuje. V miernej zime sa jej to samozrejme môže podariť ale nie je zvyčajné ju pestovať vonku. Patrí medzi atraktívne levandule. Listy sú väčšie aj širšie, rovnako ako aj kvety. Mnohí ju nazývajú aj španielskou levanduľou. Má zaujímavé kvety, ktoré pripomínajú krídla motýľov sediacich na kvete. Vynikne dlhodobo aj v nádobe na terase. Nezabudnite, že zalievať netreba veľa a radšej jej dopriať väčšiu nádobu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu