+421 948 199 109

Lomikameň pestovanie - kompaktná ozdoba skalky

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 23. júna 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Lomikameň (Saxifraga) je rod rastlín z čeľade lomikameňovitých. Tento rod zahŕňa približne 440 druhov, ktoré sú rozšírené hlavne na severnej pologuli, s významnou prítomnosťou v subarktických a alpínskych oblastiach.

Drobné kvietky limikameňa v ružovej farbe

Názov Saxifraga pochádza z latinských slov "saxum" (skala) a "frangere" (zlomiť), odkazujúce na schopnosť niektorých druhov rast v štrbinách skál, kde môžu postupne rozširovať trhliny. Tieto rastliny sú húževnaté a odolné, prispôsobené ťažkým podmienkam, a sú známe svojimi nádhernými kvetmi. V našom článku sa podrobnejšie pozrieme na tento fascinujúci rod rastlín, jeho charakteristiky, druhy a využitie.

Lomikameň druhy

Lomikameň Arendsov

Saxifraga arendsii je často využívaná rastlina v okrasných záhradách. Táto vytrvalá rastlina je obľúbená pre svoje drobné, ale nápadné ružové, biele alebo červené kvety, ktoré sa objavujú na konci jari a v lete.

Pochádza z hôr Európy a Ázie a je pomenovaný po nemeckom záhradníkovi Georgeovi Arendsovi. Vďaka svojej odolnosti a nenáročnosti je možné lomikameň Arendsov pestovať aj v našich podmienkach. Je ideálny pre skalky, okrasné záhony aj nádoby.

Preferuje slnečné polohy a dobre priepustnú pôdu. Rastline sa darí aj v polotieni, ale v takom prípade kvitne menej bohato. Je to rastlina, ktorá je odolná voči mrazu a suchu, čo umožňuje jej pestovanie aj v náročnejších podmienkach.

Tento druh je veľmi obľúbený medzi záhradkármi aj šľachtiteľmi, a tak sa stretneme s množstvom odrôd, ktoré sa od seba líšia predovšetkým farbou kvetov. Medzi tie najobľúbenejšie patria napríklad:

'Grandiflora Alba' - tento kultivar má oproti iným odrodám väčšie kvety, ktoré sú bielo sfarbené so svetlo žltým stredom.

'Purpurteppich' - purpurovo sfarbené drobné kvietky tejto odrody vytvárajú bohaté porasty.

'Highlander Red' - sýto červené kvety so žltým stredom vyrastajú na dlhých tenkých stonkách.

'Touran White' - drobné, čisto biele kvety, vytvárajú spoločne so sviežo zelenými listami husté koberce.

Lomikameň zrnitý

Saxifraga granulata je rozšírený predovšetkým v Európe, ale možno ho nájsť aj v juhozápadnej Ázii a severnej Afrike. Tento lomikameň sa vyznačuje svojimi bielymi, ružovkastými až červenými kvetmi, ktoré sa objavujú od mája do júla. Kvety sa zoskupujú do súkvetia na konci vysokej stonky.

Listy sú prízemné, zelené, na báze zrastené do ružice. Typickým znakom tohto druhu sú drobné, zrnité útvary na koreňoch, odkiaľ je odvodený aj jeho názov.

Druhy lomikameňa v ružovej, bielej a červenej farbe

Lomikameň zrnitý preferuje slnečné polohy a vlhké, ale dobre priepustné pôdy. V prírode ho nájdeme na lúkach, pastvinách, v lese, ale aj na skalách a suťových svahoch. V záhradách je často využívaný ako okrasná rastlina do skaliek.

Lomikameň poplazivý

Saxifraga stolonifera pochádza z východnej Ázie. Tento druh je známy svojimi jasnými bielymi kvetmi s purpurovými bodkami, ktoré sa objavujú na dlhých stopkách nad listami v letných mesiacoch.

Ide o trsnatú rastlinu, ktorá tvorí výbežky, ktorými sa šíri. Listy lomikameňa poplazivého sú zelené, srdcovitého tvaru, s bielymi žilkami a sú usporiadané do prízemnej ružice.

Táto rastlina preferuje polotienisté až tienisté polohy a dobre priepustnú pôdu bohatú na humus. Lomikameň poplazivý je obľúbený ako izbová rastlina vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu a ľahkej starostlivosti. Rovnako je často využívaný v záhradách na výsadbu do tienistých skaliek a ako podrast v lesných záhradách.

Lomikameň metlinatý

Saxifraga paniculata je pôvodom z horských oblastí Európy a západnej Ázie. Tento druh je známy svojimi malými, ale nápadnými bielymi kvetmi, ktoré vyrastajú na konci pomerne dlhých stoniek nad prízemnými listami.

Listy lomikameňa metlinatého sú tmavo zelené, široko eliptické a majú charakteristický mramorový vzor. Táto rastlina preferuje slnečné až polotienisté stanovište a dobre priepustnú, kamenistú pôdu.

Lomikameň metlinatý je obľúbený v záhradníctve, kde je často využívaný na výsadbu do skaliek a alpínskych záhrad vďaka svojej odolnosti a nádherným kvetom. Je to rastlina, ktorá je odolná voči mrazu a dokáže prežiť aj v náročných podmienkach.

Lomikameň tienistý

Saxifraga umbrosa je pôvodom z juhozápadnej Európy. Tento druh má ružové kvety, ktoré sa objavujú na konci jari a v lete.
Kvety rastú na vysokých stonkách nad prízemnou ružicou listov, ktoré sú zelené, lesklé a majú charakteristický tvar.Rôzne stanovištia, kde môže rásť lomikameň

Lomikameň tienistý, ako už názov napovedá, preferuje tienisté až polotienisté polohy a dobre priepustnú, humóznu pôdu. V záhradách je často využívaný na výsadbu do tienistých skál a do tienistých častí záhrad. Je mrazuvzdorný a nenáročný na starostlivosť.

 

Lomikameň do skalky si zaobstaráte napríklad aj v našom e-shope. Vyberať môžete hneď z niekoľkých farieb a odrôd

 

Pestovanie lomikameňov

Pestovanie lomikameňov (Saxifraga) je pomerne jednoduché, pretože sa jedná o odolné rastliny, ktoré nevyžadujú veľa starostlivosti. Napriek tomu existujú určité aspekty, ktoré treba zvážiť pre úspešné pestovanie.
Niektoré lomikamene preferujú miesta s dostatočným slnkom, iné zase polotieň či úplný tieň - je teda potrebné vybrať stanovište adekvátne zvolenému druhu. Pôda by mala byť dobre priepustná alebo kamenistá, pretože príliš vlhké podmienky môžu viesť k hnilobe koreňov.

Mnohé druhy lomikameňov sú odolné voči mrazu a dokážu prežiť aj tvrdé zimy. Presádzanie sa odporúča na jar, pričom mladé rastliny je dobré na zimu prikryť. Rez je nutný iba u niektorých druhov, inak postačí odstránenie odkvitnutých kvetov. Lomikamene sú rastliny, ktoré dokážu potešiť svojimi krásnymi kvetmi a pritom nevyžadujú zvláštnu starostlivosť, čo ich robí ideálnymi pre začínajúcich záhradkárov.

Lomikameň v kvetináči

Pestovanie lomikameňov v kvetináči je ďalšou možnosťou, ako si vychutnať krásu týchto rastlín. Výber správneho kvetináča je dôležitý – mal by byť dostatočne hlboký, aby pomohol podporiť koreňový systém rastliny a mal by disponovať drenážnymi otvormi, ktoré zabránia premokreniu.

Pôda by mala byť dobre priepustná, ideálne zmes záhradkárskej pôdy, piesku a malých kameňov alebo okruhliakov. Rastliny umiestnime na slnečné alebo polotienisté miesto. V zime treba rastliny premiestniť na chladnejšie miesto a zvlhčovať ich mierne, aby prečkali obdobie pokoja.

Pravidelné prihnojovanie počas vegetačného obdobia podporí rast a kvitnutie rastlín. Pestovanie lomikameňa v kvetináči je skvelou voľbou pre tých, ktorí nemajú vlastnú záhradu - vystačia si totiž aj s menším balkónom alebo okenným parapetom.

TIP: Medzi ďalšie nádherné trvalky do skalky patrí napríklad rozchodník, materina dúška či nízke druhy astier. O pestovaní skalničiek sa dočítate viac na našom blogu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. júla 2024
    Nám tiež schol, pohrozila som že pôjde von čo sa aj stalo. Strčila som do vedra s vodou buď...
  • Magnólia pestovanie
    17. júla 2024
    Dobrý deň! Pri starostlivosti o magnóliu je dôležité dodržiavať správne postupy pri reze,...
  • Magnólia pestovanie
    16. júla 2024
    Dobrý deň prajem. Mám na záhrade magnóliu, ktorú sme chceli trošku vytvarovat, no rezom sme...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Dakujem velmi pekne. Vsetky podmienky ma podla popisu, poda,svetlo,zalievka... tak ze to bude asi...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Ak vám škumpa ešte nekvitla, tu sú niektoré tipy, ktoré môžu pomôcť: 1. **Vek...
Archív blogu