+421 948 199 109

Mykorhízne huby - ako ich vieme využiť

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 26. januára 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Na prvý pohľad akýsi prášok, mnohí si ho pletú s hnojivom. No v balení, ktoré zakúpite je priam zázrak prírody. Ale poďme po poriadku.

Mykorhízne huby pre všetky rastliny

Čo sú to mykorhízne huby a kde vznikajú

Mykorhíza je vlastne partnerské a priateľské spolužitie húb a rastlín v koreňovej časti. Navzájom sa podporujú a ich vzhľad či rast je touto symbiózou značne ovplyvnený. Viditeľné je to najmä v koreňovej časti, kde s použitím týchto húb docielite bohatý koreňový systém vysadených rastlín, priesad aj balkónoviek. Korene tak budú čerpať živiny a vodu z väčšej hĺbky a tiež budú rastliny stabilnejšie, silnejšie, lepšie a rýchlejšie zakoreňovať. Kľudne odporúčame jednoduchý test, kde jednu paradajku či trvalku vysadíte bez použitia mykorhíznych húb a druhú s nimi. Naozaj viditeľné už o niekoľko týždňov.  

Samotné hubové vlákna automaticky zabezpečujú stabilitu pôdy, zabraňujú erózii, a zároveň počas hnojenia rastlinu vyživujú postupne a počas dlhodobého sucha sa v koreňovej časti dlhšie drží vlaha.

Schéma ako funguje mykorhíza

Mykorhízne huby sú teda klasické huby, rozdrvené podhubie a časti podhubia priamo z prírody.

Mykorhíza účinky

Použitím týchto húb získate rastliny, ktoré budú silné, vyrovnané, bez stresu, nakoľko príjem živín a dostatok vlahy aj v zhoršených podmienkach budú čerpať pomaly a dlhšie.

Každá výsadba rastlín je pre rastlinu, drevinu stres. Jedná sa o zmenu podmienok, vystavenie priamemu slnku alebo jeho nedostatku, rovnako to platí aj o vode. Nehovoriac o kvalite pôdy, možnosti zakoreniť sa v nej za krátku dobu. Kvalitné zakorenenie predstavuje rýchlu adaptáciu na podmienky, rast a tiež produkciu kvetov a plodov ak sa jedná o úžitkové rastliny.

Mykhoríza nie je hnojivo. Jedná sa o živé organizmy. Ale vhodné je aj súčasne hnojiť rastliny. Z hnojiva sa bude živiť aj samotná huba a teda výsledok bude zaručený. Hnojivo rastliny potrebujú kvôli doplneniu základných prvkov napr. NKP, ktoré sú v pôde vyčerpateľné po určitom čase.

Rovnako ako aj človek dopĺňa rôzne vitamíny do tela, aj rastliny a dreviny potrebujú podporu a zdravý rast. Použitím mykorhíznych húb budú vaše rastliny odolnejšie aj voči chorobám a škodcom. Ich rast bude silnejší a zvládnu tak aj menej priaznivé podmienky. Ich rast prestane byť stresom, hoci podmienky nebudú ideálne. Vyskúšajte to.

Je to spolužitie na celý život a môžete tak podporiť akékoľvek rastliny, dreviny, zeleninové priesady, bylinky či balkónové rastliny.

Mykorhiza produktyPrehľad ponúkaných druhov mykorhíznych húb v našom eshope:

SYMBIVIT je skvelý prípravok, ktorý využijete pri väčšine pestovaných rastlín, vrátane zeleniny, muškátov a byliniek.

V ponuke nájdete aj mykorhízne huby pre čučoriedky a vresovcovité rastliny. konkrétne prípravok RHODOVIT.

ECTOVIT nájde široké uplatenie v okrasnej záhrade pri pestovaní ihličňanov a listnáčov, konkrétne určenie pre jednotlivé druhy drevín skontrolujte priamo v popise výrobku.

CONAVIT je 100% prírodné hojivo, ktoré je určené aj na ekologické pestovanie rastlín.

Chcete rastlinám pomôcť prečkať obdobie sucha? Využite prípravok PLANTASORB, ktorý zadržiava vodu v pôde a uvoľňuje ju pre potreby rastlín v suchom období.

Ak časť vašej záhrady tvorí nádherný trávnik alebo plánujete jeho založenie, nemali by ste zabudnúť použiť prípravok TURFCOMP, ktorý je určený pre zdravý rast trávnikov.

Nie len pre izbové rastliny, no aj pre zeleninu, ovocné kríky, atď., využijete prírodný stimulátor ALGAVIT.

Ako vidíte, stačí si len vybrať z ponuky a tešiť sa zo zdravých rastlín a bohatej úrody.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu