+421 948 199 109

Najkrajšie popínavé ruže, ktoré vám vyrazia dych

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 25. marca 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vytvorte si vo svojej záhrade romantické zákutia pomocou popínavých ruží. Táto kráľovná kvetov vám vo svojej pnúcej podobe doslova očaruje. Rastlina skvele dotvorí napríklad vašu pergolu či múrik. Pustiť sa môžete aj do tvorby originálnej ružovej brány.

Popínavé ruže červenej farby na plote

Zistite, ako popínavé ruže pestovať a na čo si dať pozor.

Obľúbené druhy popínavých ruží

Popínavé ruže je možné v základe rozdeliť do dvoch kategórií:

Prvá z nich je tvorená tými odrodami, ktoré sú charakteristické skôr menej ohybnými prútmi, bohatými kvetmi a zároveň pomerne dlhou dobou kvitnutia.

Druhú skupinu tvoria popínavé ruže, ktoré disponujú veľmi dlhými pružnými výhonkami a menším zoskupením kvetov. Medzi záhradkármi býva táto kategória popínavých ruží označovaná ako Rambler či lianovité popínavé ruže.

Čo sa týka obľúbených druhov popínavých ruží, tých existuje hneď niekoľko. Spomenúť môžeme napríklad popínavú ružu Rosa 'Cairo', ktorá na prvý pohľad zaujme svojimi ružovými kvetmi. Ruža 'Coral Dawn' je krásna popínavá rastlina, ktorá sa pýši ružovými kvetmi strednej veľkosti (zhruba 8 cm).

Z ďalších odrôd stoja za zmienku ruže 'Crimson Glory'. Tie vytvárajú pomerne dlhé výhony pre ľahké upínanie na mreže, ploty či stromy. Pýši sa krásnymi purpurovými kvetmi. Ruža 'Don Juan' kvitne opakovane a vašu záhradu sfarbí do tónov tmavočervenej farby. Ruža 'Kimono' zaujme stredne veľkými kvetmi v ružovej farbe, pričom táto odroda dobre znáša aj polotieň.

Ďalšou opakovane kvitnúcou popínavou ružou je ruža 'Parade' s ružovými kvetmi. Hodí sa na tvorbu stien i porastov na oblúky, treláže či pergoly. Atraktívna ruža 'Paul Scarlet' ponúka šarlátovo červené kvety, pričom vytvára veľmi bujný porast. Kvety v tomto prípade kvitnú v rovnakom čase.

Ruža 'Sutter's Gold' poteší záplavou pestrých žltých až zlatých kvetov. Z ďalších žltých odrôd možno spomenúť ružu 'Goldenfinger', ktorá vytvára majestátny stĺp plný žiarivých kvetov. Ruža 'Ilse Krohn Superior' vyniká svojimi bohatými bielymi kvetmi. A pokiaľ zatúžite po popínavých ružiach v oranžovej farbe, odporúčame kultivar 'Westerland Orange'. V závislosti od konkrétnych podmienok sa môžete tešiť na kvety v marhuľovej až lososovej farbe.

 

Vyberte si sadenice popínavých ruží z našej aktuálnej a nechajte sa ich krásou doslova očarovať

 

Popínavé ruže pestovanie

Pestovanie popínavých ruží sa síce neradí k tým najjednoduchším záhradkárskym úlohám, ale vzhľadom na svoj krásny vzhľad to určite stojí za skúšku.

Druhy popínavých ruží v bielej, žltej a oranžovej farbySamotné pestovanie popínavých ruží môžete začať buď na jar, alebo na jeseň. V oboch prípadoch odporúčame používať sadenice v bezlistom stave. Jednotlivé sadenice sa vysádzajú do vopred vyhĺbenej jamy, do ktorej ich umiestnite v takom náklone, aby ruže rástli smerom k podpore. Na uchytenie výhonkov môžete používať tyčky alebo napríklad praktické plastové úchytky.

Čo sa pôdy týka, ruže sa najviac vyžívajú v piesočnatohlinitej pôde s priepustnou spodnou vrstvou. Obsah humusu by sa v tejto pôde mal pohybovať v rozmedzí od 5 do 7 %. Ruže vyžadujú slabo kyslú až neutrálnu pôdnu reakciu (to znamená pH pôdy 6 až 7).

Pre zdravý rast je dôležité zvoliť aj vhodné stanovište. Popínavej ruži sa bude dariť najmä na stanovisku, ktoré smeruje k juhovýchodu či juhozápadu. Dôležité je zaistiť ruži ochranu pred vetrom. U menších rastlín tieň nevadí, avšak vyrastené ruže potrebujú na vykvitnutie slnečný svit. Dajte si však pozor na celodennú žiaru, ktorá by mohla kvetom skôr ublížiť.

Popínavá ruža pri stene

Pomocou popínavých ruží môžete ozdobiť rôzne priestory. Staviť môžete nielen na ich pestovanie pri stene. Tieto rastliny sa môžu tiež ovíjať okolo kmeňov, popínať po plotoch či pergolách a vytvárať tak najrôznejšie romantické zákutia vo vašej záhrade.

Ak túžite po ruži pnúcej sa po múriku, odporúčame zamerať sa na rastliny s tuhšími výhonkami. V tomto prípade sa rastliny sadia od múrika vo vzdialenosti aspoň 10 cm, aby mohlo dôjsť k dostatočnému prúdeniu vzduchu. Prevísajúce druhy ruží potom môžu skvele "padať"z múrika smerom dole.

Popínavé ruže strihanie

Aby vám vaše pnúce ruže robili radosť, je nutné sa priebežne zamerať na ich rez a údržbu. Ako strihať popínavé ruže a kedy k akému strihu pristúpiť?Popínavé ruže ružovej a karmínovej farby

Jarný rez popínavých ruží

K prvému rezu popínavých ruží sa pristupuje najskôr po treťom roku ich života. Vtedy už majú nosné stonky poriadnu silu na pnutie. Rez popínavých ruží na jar zahŕňa odstránenie starého a mŕtveho dreva a odrezanie nepotrebných bočných vetvičiek.

V rámci omladzovacieho strihu popínavých ruží sa strihajú jedna či dve hlavné stonky priamo pri základni rastliny, zhruba 20 cm nad zemou. Malé bočné vetvy strihajte vždy za tretím očkom.

Jesenný rez popínavých ruží

Rez popínavých ruží na jeseň nie je výslovne nutné vykonávať. V tomto období môžete iba odstrániť nevzhľadné konce rastliny s odkvitnutými kvetmi a prípadne aj výhony, ktoré vám na záhrade prekážajú.

Škodcovia a choroby popínavých ruží

Za najhoršieho škodcu nielen popínavých ruží sú považované vošky. Pokiaľ sa u vás v záhrade objavia, môžete sa s nimi vysporiadať pomocou vhodného postreku.

Medzi ďalších často sa objavujúcich škodcov popínavých ruží sa radí múčnatka ružová. Poznáte ju podľa toho, že sa na listoch a výhonkoch objavujú šedé povlaky. Ďalšou nepríjemnou chorobou je hrdza ružová, ktorú rozpoznáte podľa červených výčnelkov a hrdzavých kôpok na listoch. V oboch prípadoch je na mieste pristúpiť k páleniu napadnutých výhonov a použitiu vhodného prípravku.

Pnúcu ružu môže potrápiť aj čierna škvrnitosť na listoch a výhonkoch, ktorá vytvára nevzhľadné čierne a žlto orámované škvrny.

TIP: Premýšľate, s čím budú ladiť ruže vo vašej záhrade? Prečítajte si aj náš článok zameraný na to, s čím tieto rastliny kombinovať.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu