+421 948 199 109

Nákup semien

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 20. januára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V tomto období by ste už mali mať premyslený dôsledný osevný plán, kde budete, ktoré okrasné rastliny a zeleninu zo semien pestovať. Ak ste ešte nenakúpili semená, v širokom sortimente ich nájdete aj na našej stránke.

Nákup semien

Kde kúpiť semená

Správny výber semien je zárukou kvalitnej a bohatej úrody. Preto nakupujte od spoľahlivých partnerov a predajcov, ktorí semená testujú, percentuálne vedia vyhodnotiť klíčenie a garantujú pravosť semien. Obchody a markety sú plné stojanov so semienkami, farebnými vreckami rôznych druhov zeleniny a kvetov, že niekedy je veľmi ťažké si vybrať.


Osivá a semená - pestrá ponuka semien zeleniny, lúčnych kvetov a iných rastlín


Tu je niekoľko praktických rád, ako na to.Kde kúpiť semená

1. Nakupujte len to, čo reálne vysejete, to, čo bežne pestujete alebo chcete skúsiť pestovať

2. Nenakupujte veľa kusov jedného druhu, pokiaľ nechcete zakladať plantáž. Semená nemajú nekonečnú dobu skladovania

3. Vyberajte semená od známych a overených výrobcov. V našej ponuke nájdete SEMO semená od tohto tradičného výrobcu. Okrem toho ponúkame aj semená od renomovaných výrobcov ako Koex Flor a nemeckého výrobcu Kiepenkerl / Bruno Nebelung.

4. Kúpa semien cez inzeráty a na tržniciach je vždy riskantná. Veríte predajcovi, rastlina však svoje plody ukáže až neskôr a môžete byť sklamaní.

5. Pokiaľ máte vlastné semená, uskladňujte ich na suchom a tmavom mieste, prípadne pred výsadbou zrealizujte test klíčivosti

6. Neľakajte sa, ak vo vnútri uvidíte rôznofarebné semienka. Obyčajne sú to morené semená, odolné voči chorobám a škodcom. Farebné plody bývajú aj farebne rozlíšené už na semienkach, pre lepšiu orientáciu.

7. Existujú 2 druhy osív. Označované ako S alebo ako H, či F1. S označenie znamená, že tieto si v budúcnosti viete aj sami zachovať, semená zbierať, pokiaľ zabránite prepeleniu z inej rastliny. Ich genetické vlastnosti sú už fixované a prenášajú sa z generácie na generáciu. Semená z označených vreciek ako F1 alebo H sú na zber semien doma nevhodné. Väčšinou sú to rajčiny, uhorky, tekvice a paprika. Budúce rastliny a úroda sa s veľkou pravdepodobnosťou nebude podobať na úrodu predošlých materských rastlín, lebo ide o hybrid, ktorý nemá svoje vlastnosti fixované v génoch.

8. Nedávnou novinkou sú aj výsevné pásiky. Získate správne odstupy medzi jednotlivými rastlinkami, viete ušetriť priestor, vzchádzanie je obyčajne jednotné

9. Pri kúpe vždy kontrolujte stav balenia, či nie je vlhké alebo inak poškodené a dátum spotreby. Semienka samozrejme môžu vyklíčiť, ale nemusia. Závisí to samozrejme aj od druhu, kultivaru.

Kúpou semien si zadovážite aj vlastnoručne vypestované kvety a zeleninu nielen na záhrade, ale aj na balkóne. Vlastná zelenina chutí najlepšie, lebo zároveň viete, akým spôsobom ste ju pestovali. Tak s chuťou do práce.

TIP: Ak s pestovaním len začínate, v tomto článku vám poradíme ako na výsev zeleniny .

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu