+421 948 199 109

Nekvitnú Vám hortenzie?

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 18. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na (ne)kvitnutie hortenzií. Hortenzie robia krásnymi práve ich bohaté kvety v rôznych farbách a ak ich rastlina nemá, môže to mať niekoľko príčin. Môže to byť napríklad stanovisko s trvalým tieňom, rez v nesprávnom ročnom období, prípadne príliš tuhá zima.

Prečo nekvitnú hortenzie

Prečo nekvitnú hortenzie

Ani tie najlepšie podmienky nám však nezaručujú pravidelné a bohaté kvitnutie. Najdôležitejší je rez podľa druhu hortenzie. Spôsob rezu sa totiž odlišuje v závislosti od druhu a preto je nutné vedieť o akú rastlinu ide.

Hortenzie vyžadujú slnko až polotieň, vlhkú, kyslú pôdu s dostatkom humusu a chránené miesto pred studeným vetrom. Dokáže síce rásť aj v chudobných pôdach, no obľubuje výživné pôdy. Prikrývanie na zimu je v poriadku. Pokiaľ je to pekný ker, je problém v reze.Hortenzia metlinatá

Hortenzia strihanie

Pozrime sa bližšie na rez hortenzie podľa jednotlivých druhov, kde si vysvetlíme kedy strihať hortenzie.

Hortenzie druhy

Hortenzia metlinatá

(Hydrangea paniculata)

Rastlina kvitne na mladých jednoročných výhonkoch. Po skončení mrazov – ideálne v marci (nie je to však pravidlo), urobíme hlboký rez asi 10 cm nad zemou. Týmto podporíme rast mladých výhonkov a samotné kvitnutie s veľkými súkvetiami.


Hortenzia metlinatá z ponuky nášho eshopu


Druhá možnosť je kombinovaný rez. Tie najstaršie výhonky zrežeme podľa prvého spôsobu nízko nad zemou, časť výhonkov skrátime na polovicu a zvyšok o jednu tretinu dĺžky. Práve týmt o rezom docielime pekný a kompaktný tvar hortenzie metlinatej, kde kvety budú pokrývať celý obvod rastliny.

Hortenzia veľkolistá

Hortenzia veľkolistá

(Hydrangea macrophylla)

Táto hortenzia na rozdiel od predchádzajúceho druhu kvitne na dvojročnom dreve a tomu musíme prispôsobiť aj rez ak chceme docieliť bohaté kvitnutie.

Každoročne skoro na jar úplne odstránime suché a mrazom poškodené výhonky a taktiež suché kvety, ktoré zabezpečovali zimnú ochranu novým púčikom.


Vyberte si z rastlín hortenzie veľkolistej


Neodstraňujeme zospodu rastúce zdrevnatené rovné výhonky z minulého roku, ktoré sú ukončené kvetným pukom. Tým by sme sa úplne pripravili o kvitnutie hortenzie veľkolistej.Hortenzia stromčekovitá

Hortenzia stromčekovitá

(Hydrangea arborescens)

Tento druh kvitne na jednoročnom dreve a hoci zakvitne aj bez pravidelného rezu, naším pričinením bude kvitnúť viac a rezom dokážeme predĺžiť aj dobu kvitnutia.

Jarným rezom v marci odstránime veľmi staré a odumreté výhonky, ostatné môžeme skrátiť o polovicu až dve tretiny.


Aktuálny výber z hortenzie stromčekovitej


Na celkové zmladenie rastliny však odporúčame radikálnejší rez, pri ktorom všetky výhonky hortenzie stromčekovitej

Hortenzia popínavá

zrežeme nad zemou na dĺžku cca 15cm.

Hortenzia popínavá

(Hydrangea petiolaris)

Pri tomto druhu to s rezom nemusíme vôbec preháňať. Postačí iba na jar odstrániť suché výhonky a kvety. Môžeme však odstrániť aj všetky prekážajúce alebo príliš rozvetvené výhonky.


Aj hortenziu popínavú nájdete v ponuke


Snažíme sa zachovať čo najviac jednoročných, v opačnom prípade sa pripravíme o bohatú násadu kvetov tejto popínavky.

Veríme, že sme týmto stručným prehľadom pomohli zorientovať sa v spôsoboch rezu jednotlivých druhov hortenzií a rastlinky vám budú prinášať radosť pri pohľade na ich nádherné kvety.

Tip: Prečítajte si viac informácií ako pestovať hortenzie a ako zmeniť farbu ružových kvetov na modrú.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Carex buchananii / Ostrica Buchanova, K9