+421 948 199 109

Nenáročné okrasné dreviny

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 9. augusta 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nie len trvalky v záhrade vytvoria dokonalú kompozíciu. Sú to hlavne kry a stromy, ktoré tvoria samotnú hmotu, stenu, kulisu alebo kostru celej kompozície. Sú nápadné, meniace sa počas roka. Na jar dominujú zelenými rašiacimi listami, v lete kvetmi, na jeseň listami, ktoré sa postupne vyfarbujú a v zime dominujú hlavne stálozelené druhy alebo druhy so zaujímavou kôrou a habitusom.

Nenáročné okrasné dreviny

Podľa veľkosti záhrady voľte aj vhodné stromy. Do veľkej záhrady môžete pokojne nakombinovať aj vysoké a košaté stromy. Do malej voľte globózne - guľovité tvary na kmienku alebo previsnuté kultivary.

Okrasné stromy do 3m

Malý priestor je síce určitým spôsobom rôzne obmedzovaný ale neznamená to, že v ňom nemôžete umiestniť aj jeden strom. Pre jeden strom na kmienku priestor určite nájdete. Môže byť v strede trávnika s kruhovým záhonom alebo niekde po obvode.

Vhodnými drevinami sú dreviny na kmienku, s naštepenou časťou vo výške 2-2,2m plus výška koruny.

Vhodné druhy: Catalpa bign. ´Nana´, Tilia cordata ´Green Spire´, Acer platanoides ´Globosum´, Carpinus betulus ´Fastigiata´, Crataegus laevigata Pauls Scarlet, Fagus sylvatica ´Dawyck Purple´ okrasné jablone napr. Malus Red Sentinel, sakury – Prunus serrulata Kanzan, Amanogawa, okrasné hrušky, jarabiny, sofory.Okrasné dreviny na kmienku

Na výber je naozaj veľa druhov. Stromy vyberajte podľa svetelných a pôdnych pomerov.

Okrasné dreviny na kmienku

Do tejto kategórie môžu patriť aj vyššie spomenuté. Ale môže ísť aj o bežné kry, ktoré sa okrem klasického tvaru dajú pestovať aj na kmienku. Jedná sa o okrasné ihličnany, naštepené na kmienku, s korunkou alebo previsnuté kultivary smrekovca.


Rôzne zaujímavé dreviny aj na kmienku nájdete v ponuke okrasných listnáčov v našom eshope


Na kmienku sú veľmi pekné borievky, tuje, borovice, červienky, krušpány, bršleny, mahónie.

Ker reprezentatívne druhy

Mnohé druhy sú naozaj nenahraditeľné. Nie len svojim habitusom a veľkosťou ale najmä kvetmi, ktoré zaujmú a prilákajú do záhrady opeľovače a motýle.

Medzi najkrajšie kry patria rôzne farby buddleje – motýlí ker. Sladká vôňa kvetov sa šíri okolím a husté súkvetia podobné orgovánu lákajú najmä motýľov. Množstvo babôčiek, vidlochvostov a beláskov navštívi vašu záhradu a budú tu poletovať celý deň. Nezabudnite im pripraviť aj plytké napájadlo s vodou.


Inšpirácie na výsadbu okrasných kríkov do rôznych svetelných podmienok nájdete aj v našom bohatom sortimente


Ďalší atraktívny kvitnúci ker je weigelia. Trubkovité kvety ružovej, bielej alebo tmavoružovej farby skrášlia každý záhon. Existujú aj kultivary na kmienku, dokonca s panašovanými listami.

Mnohé záhrady však nedisponujú vhodnými podmienkami, ale nachádzajú sa v nej aj zatienené časti. Do týchto menej slnečných častí sú vhodné dreviny, ktoré obľubujú vlhko a tieň. Najmä kyslomylné azalky, pierisy, rododendrony, skimmie.

TIP: Ktoré dreviny vysadiť do záhrady už viete. Ak si chcete doplniť záhradu napríklad trvalkami, prečítajte si náš článok o tom ako založiť trvalkový záhon.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu