+421 948 199 109

Neopadavé listnaté stromy

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 15. februára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Záhrada je miesto, kde hľadáte po práci svoje útočisko, relax a každodenne objavujete nové a nové možnosti. Viacerí sa na nás obraciate s otázkou, aké dreviny zakúpiť, aby bola záhrada vysadená stálozelenými krami a najlepšie aj stálozelenými stromami.

Neopadavé listnaté stromy

Mnohí si neuvedomujú, že práve tá opadavosť listnatých stromov a ich premenlivosť počas ročných období, je to najkrajšie na celej záhrade. Inak pôsobí strom v kvete na jar, s bohatým olistením v lete, či s jesenným vyfarbením, alebo s holými konármi s inovaťou či pod váhou snehu.

Stálozelené stromy sú zelené počas celého roka, čo je na jednej strane ich výhoda. Záhrada tak však pôsobí rovnako a nepremenlivo, pre niekoho harmonicky a usporiadane.Stálozelené kríky

V našich podmienkach je to však trochu náročné a samotný výber stromov je naozaj minimálny. Nemôžeme sa klimaticky vyrovnať nádhernému Anglicku, kde prechádzka parkom vo februári je naozaj zážitkom. Všade okolo Vás sú zelené, svetlozelené aj tmavozelené stromy a kry, bohaté, plné listov, dokonca aj s načervenalými novými lístkami. Teploty zime sú prijateľné, maximálne do -5 st a aj to sa zmení počas dňa na plus. Dreviny v tomto klimatickom pásme by dokonca zvládli aj nižšie teploty, vďaka vyššej vzdušnej vlhkosti, oblasti pri mori ešte viac.

Napriek tomu sa aj u nás na Slovensku dá dostať k pekným vypestovaným stromom z klasických krov. Teda pôvodne sa jedná o kry, ktoré sa ďalej pestujú ako viackmenné malé stromy alebo stromy na kmienku do 2-3 m výšky. Kde kmienok má 2 m a potom je naštepená koruna. Sortiment nie je veľmi široký ale nájdu sa druhy, ktoré bez problémov, s menším opadom zvládnu aj naše zimy.

Jedná sa v prvom rade o červienku na kmienku - Photinia x fraserii a jej kultivary. Mnohé sú zaujímavé aj ako viackmeň. Jedná sa pôvodne o ker, malý strom. Má lesklé tmavozelené listy s červenkastým nádychom v jarnom aj jesennom období. Tvar koruny je guľovitý, rezom ju budete udržiavať v kompaktnom tvare.

Podobným prípadom je aj vavrínovec / Prunus laurocerasus na kmienku. Väčšinou ho poznáme ako menší či väčší  ker so stálozelenými listami. Od kultivaru sa odvíja aj farba olistenia.  Podmienky vyžaduje na pestovanie rovnako ako červienka/ photinia.


U nás ich nájdete v sekcii okrasné stálozelené kry


Mierny opad listov počas tuhých mrazov je v poriadku. Treba si však uvedomiť, aby zimu prežili takéto stromy, je nutné zabezpečiť zimnú zálievku, vyššiu vlhkosť, aby sa cez listy (nakoľko drevina v zime nespí) neodparila všetka voda. Inak hrozí, že listy opadnú a drevina vyschne. Zabezpečte im aj mulčovaciu vrstvu v koreňovej časti, ktorá tiež dlhšie drží vlahu.

Zaujímavou drevinou je Magnolia grandiflora ´Gallisoniensis´. Atraktívna magnólia, ktorá v zime neopadáva ale drží si svoje listy.  Má obrovské kožovité a lesklé listy a nádherné biele a veľké kvety. Magnólia patrí medzi najkrajšie kvitnúce dreviny a táto je dokonalá ešte aj svojou neopadavosťou. Vyžaduje vhodnú výsadbu, chránenú polohu pre vetrom,  v zimnom tieni, na letnom slnku, kyslú pôdu a minimálny podrast. Vydrží do -17 st. počas zimy však vyžaduje zálievku, mierne aj ochranu ak mrazy budú viac ako 2 týždne vkuse.

Ďalšími zaujímavými drevinami sú: mahónia, cezmína, pieris a Phyllirea lafifolia.

TIP: Okrem listov tvoria ozdobu stromov samozrejme aj kvety. V našom čláku sa bližšie pozrieme na výber najkrajších kvitnúcich stromov do záhrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Thuja occidentalis ´Tinny Tim´ / Tuja , 15-20 cm, C2