+421 948 199 109

Odkvitajú cibuľoviny - čo potom?

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 10. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

I keď patrí mesiac máj medzi najkrajšie jarné mesiace, je to aj obdobie odkvitania niektorých druhov cibuľovín, ktoré v záhone už nevyzerajú lákavo a je potrebné ich nahradiť. My Vám teraz poradíme ako a čím.

Zakvitnuté cibuľoviny

Starostlivosť o odkvitnuté narcisy, tulipány

Určite to neskúšajte tým spôsobom, že rastliny vytrháte alebo im ostriháte listy. Každá cibuľovina potrebuje zatiahnuť, čiže je nutné počkať na obdobie, kedy im zožltnú listy, cibuľa sa uzavrie - čiže už nabrala dostatok živín a energie na budúcoročné kvitnutie.

Dovtedy je nutné rastliny zalievať. Najmä vtedy, ak je jar suchá. Po zaschnutí by sa mali listy a stonky dať jemne odstrániť rukou. Cibule je potom vhodné vybrať z pôdy, nechať presušiť a uskladniť na vzdušnom a teplom mieste a na jeseň opäť vysadiť. Alebo môžete do toho istého miesta vysadiť letničkové priesady, ktoré nemajú kolovitý koreň.Kvitnúce jarné cibuľoviny

Zatiahnutie cibuľovín môžete urýchliť odstraňovaním odkvitnutých súkvetí a zároveň aj odstránením semenníka, ktorý by cibule zbytočne vyčerpával. Listy však vždy ponechajte, pretože cibuľa potrebuje vytvoriť kvetné základy.

Pokiaľ budete myslieť dopredu, v jeseni môžete vysadiť dvojročné rastliny – sadenice, ktoré súčasne s jarnými cibuľovinami zakvitnú a ich kvitnutie trvá oveľa dlhšie. Takto zostane záhon zaplnený aj po odkvitnutí narcisovtulipánov.

Ideálne kombinácie sú s nezábudkami alebo sirôtkami. Po zatiahnutí a zožltnutí cibuľovín môžete vysadiť na miesta po cibuliach letničkové priesady. Napríklad aksamitnice – drobnokvitnúce, vytvárajú kompaktný tvar a sú žltej a oranžovej farby. Zaujímavé sú aj agerátum a sanvitálie. Tie sa predovšetkým pestujú v nádobách, kde vytvárajú pekné previsy, ale dajú sa pestovať aj na záhone, v jeho prednej časti.

Nezúfajte, hoci jarné cibuľoviny dokvitajú, začne ďalšie krásne kvitnúce obdobie iných rastlín a kvetov v záhone. Stačí si len vybrať a kombinovať. Cibule je dobré po niekoľkých rokoch z pôdy vybrať. Najmä tie, ktoré sa nepestujú v košíkoch na cibuľoviny, nakoľko majú tendenciu zaťahovať hlbšie do zeme, a tým je ovplyvnené aj ich kvitnutie.

Platí to pre narcisy a tulipány. Vyberajú sa po zožltnutí listov a znovu sa vysádzajú na jeseň.


Všetky cibuľoviny z nášho eshopu*, vyberte si podľa  vhodného termínu výsadby

* dostupnosť jednotlivých druhov sa líši podľa ročného obdobia vhodného na výsadbu.

TIP: Vedeli ste, že aj z cibuľovín sa dá vytvoriť nádherný záhon? Prečítajte si článok o tom ako vytvoriť záhon z letných cibuľovín, možno sa inšpirujete.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu