+421 948 199 109

Okrasné trávy vyniknú aj na terase

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 2. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Okrasné trávy patria medzi typické jesenné rastliny, bez ktorých nevynikne žiadna záhrada. Rovnako to platí aj pre okrasné trávy na terasu a balkón. Bude sa im dariť aj v nádobe. Príjemne zjemnia priestor svojím vzhľadom a ľahkosťou. Jemné šveholenie stebiel počas vetra vytvorí tú pravú odpočinkovú atmosféru.

Okrasné trávy na terasu

Okrasné trávy do nádob

Na veľkej ploche si môžete dovoliť väčšie rastliny aj vyššie druhy okrasných tráv. Výborne sa kombinujú a sú variabilné. V zimnom období ich však musíte zviazať a zazimovať. Druhy, ktoré sú citlivé na mráz alebo prezimovanie, uvítajú veľkú nádobu s drenážou a potom umiestnenie v pivnici alebo dobré zazimovanie.Okrasné trávy do nádob

Citlivé sú imperáta, citrónová tráva aj kortadéria. V jednej nádobe môžete pestovať aj 2 druhy, jeden vyšší ako ozdobnicu a druhý nižší vytvárajúci previs, napr. kostrava, ostrica, perovec.

Pokiaľ plánujete doplnkovo vysadiť trávy medzi vždyzelené dreviny a ihličnany, vhodné sú najmä drobnejšie druhy kostravy a ostrice.

Pre zakvitnutý jesenný efekt vysaďte trávy medzi rozchodníky, jesenné astry a vresovce do podlhovastých nádob, ktorými terasu olemujete. Ako vrchnú vrstvu uprednostnite štrk a kamene. Už koncom leta vytvoríte nádherne zakvitnutú terasu a balkón, ktoré vydržia kvitnúť až do mrazov.

Najvhodnejším nádobami sú určite keramické kvetináče, nádoby z pálenej tehly, dokonca aj betónový kvetináč je vhodnejší než plastový.

Viac o pestovaní okrasný tráv nájdete v našom návode.

Pokiaľ chcete okrasné trávy v nádobách nechať vonku aj počas zimy, je nutné zabezpečiť nepremrznutie koreňového balu.

Občasné zalievanie počas bezmrazových dní je ideálne. Nádoby potom vložte do pletených košíkov, ktoré budú mať väčší priemer alebo do drevených debničiek a okolo vysypte lístie, prípadne natlačte polystyrénové bloky. Nádoby môžete tiež obaliť jutou, vrecovinou aj bublinkovou fóliou. Vhodnejšie a estetickejšie vyzerajú jutové obaly, na ktoré môžete ešte prilepiť mušle, kamienky alebo veľkú mašľu.


Pozrite si náš sortiment a vyberte si okrasnú trávu na balkón alebo terasu.


Okrasné trávy sa výborne kombinujú s kvitnúcimi trvalkami, brečtanom, astrami a rozchodníkmi a cibuľovinami. Nezabúdajte nakombinovať nádoby tak, aby vynikli aj skoro na jar aj neskoro na jeseň, či v zime.

TIP: Ak chcete skombinovať okrasné trávy napríklad s cibuľovinami, prečítajte si článok o pestovaní ľalie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu