+421 948 199 109

Okrasné trávy zazimovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 18. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Okrasné trávy patria medzi vznešené trvalky, ktoré majú svoje miesto v záhrade v akomkoľvek štýle. Je ich viac druhov, no najčastejšie sa stretávame s použitím okrasných tráv, ktoré dominujú najmä svojimi súkvetiami na konci leta a v jeseni a okrasné steblá sú rovnako nádherné s inoväťou v zime.

Okrasné trávy zazimovanie

Ako zazimovať okrasné trávy

Všeobecne platí, že okrasné trávy vyžadujú skôr suchšie podmienky, slnečné stanovisko, priepustné pôdy, niektoré aj drenáž a zazimovanie, ktoré zahŕňa zviazanie do snopu , prípadne obalenie textíliou, či obloženie ihličnatými vetvami.

Kedy zviazať trávy

Trávy začínajú vytvárať kvetné klasy koncom leta a najkrajšie sú v jesennom období až do prvých mrazov. Vychutnajte si ich vzdušnosť a rozmanitosť vyfarbených stebiel čo najdlhšie a potom pred zimou, obyčajne koncom novembra, začiatkom decembra ich zviažte do snopov.  Vyžaduje sa to pri : Miscanthus, Pennisetum, Cortaderia, Bouteloua, Calamagrostis, Molinia a Panicum.Ako zazimovať okrasné trávy

Ako zviazať trávu

Pri veľkých trsoch je ideálne ak máte pomocníka, ktorý Vám pomôže trávu dobre prichytiť už v spodnej časti. Vy omotajte spodnú časť trsu pevným špagátom niekoľkokrát a postupujte smerom hore až po súkvetia.


Vyberte si okrasné trávy z našej ponuky


U kortadérie postupujte rovnako len trs ešte prikryte po obvode konármi ihličnanov. Prečo sa takto tráva musí pripraviť na zimu? Nemá rada nadbytočnú vlhkosť. V zime ak by viac snežilo, trávový trs by sa rozpadol a do jeho stredu by sa dostala vrstva snehu a tým aj vlhkosť a časť trsu by pri nadmernej vlhkosti odhnila.  Takto pripravené snopy v záhrade vyniknú aj počas zimy, aj ako zasnežené či pokryté námrazou.

Okrasné trávy strihanie

Okrasné trávy takto bezpečne prezimujú na záhone a s postupným otepľovaním a príchodom jari sa môžete zasa pripraviť na odstraňovanie suchých stebiel a celých nadzemných časti.

Strih a jeho termín je závislý od počasia aj od lokality. Na juhu Slovenska sa podmienky na jar môžu líšiť od podmienok na Kysuciach, kde koncom marca môže byť ešte sneh a mrazy. Podmienky by mali byť už dlhodobejšie priaznivé a zo spodnej časti by mali vykúkať prvé zelené lístočky. Teda niekde koniec marca, apríl je stále vhodný čas. Trs odrežte, zostrihajte veľkými nožnicami asi 10 cm nad zemou.  Suché steblá skráťte a použite na založenie studeného pareniska, vyhoďte do kompostu, ideálne bez semien.  Nové trávy začnú rásť a už v leta sa pred vami objaví ešte väčší zelený trs s nádhernými listami.

Nízke trávy ako festuca, carex, ophiopogon, stipa a imperata sa nestrihajú. Stačí odstrániť poškodené listy a jemne ich rukou vyčesať. Suché steblá odstrániť a nové znovu vyrašia.

Veríme, že aj vy podľahnete krásne okrasných tráv, pre ich vznešenosť ,vzdušnosť a nevšednosť.

TIP: Okrem kvetov alebo klasických drevín záhradu oživia aj okrasné trávy. Či už hľadáte nizke alebo skôr vysoké, inšpirujte sa rôznymi druhmi okrasných tráv z nášho článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu