+421 948 199 109

Opadavé listnaté stromy na živý plot

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V dnešnej modernej dobe majú mnohí tendenciu obohnať sa v záhrade vysokým nepriehľadným múrom a tak si zabezpečiť súkromie. Čo tak vyskúšať živý plot, ktorý vie byť rovnako funkčný, s niektorými druhmi aj nepreniknuteľný a navyše počas roka variabilný a prírodný?

buk lesný živý plot

Dnes Vám predstavíme najkrajšie a najvhodnejšie opadavé listnaté stromy na opadavý živý plot. Aj opadavý plot môže ochrániť a ohraničiť záhradu, a to spleťou hustých konárov počas neskorej jesene a zimy. Niektoré druhy však svoje listy strácajú až počas jarného rastu nových listov, a tým je drevina zaujímavá vyfarbovaním počas celého roka.

Vhodnými druhmi sú buk lesný (Fagus sylvatica), hrab obyčajný (Carpinus betulus) a javor poľný (Acer campestre). Do výsadby môžete zvoliť jeden druh alebo pokojne nakombinujte aj tri druhy. Dreviny sa dobre navzájom znášajú, dopĺňajú sa a vytvárajú zaujímavý živý plot.Opadavé listaté stromy

Na celkový efekt si samozrejme niekoľko rokov počkáte, ale výsadba je trvalá a naozaj funkčná. Uvedené dreviny sú vhodné  na strihané živé ploty. Druhy rastú priemerne rýchlo.

Ročný prírastok je cca 30 – 40 cm. Rašia už skoro na jar. Listy sa na jeseň vyfarbujú do žlta, oranžova, červena až hneda. Vytvárajú príjemnú kulisu, ktorá zároveň poskytuje úkryt a potravu mnohým vtákom, hmyzu a včelám.

Dreviny sú vhodné do modernej záhrady, ako aj pre lesné záhrady a romantické zákutia. Neznášajú sucho, kyslé a chudobné pôdy. Sú mrazuvzdorné, dobre odolávajú vetru a znášajú aj prašné mestské prostredie.

Aj živý plot vyžaduje závlahu, ideálne je, ak zabezpečíte kvapkovú, ktorá sa dá regulovať. Výsadbu uskutočnite na jar alebo jeseň do trojsponu. Budete prekvapení rastom, vzhľadom i celkovou funkčnosťou, i keď na túto krásu si budete musieť počkať.


Všetky listnaté stromy z našej ponuky


Z buku a hrabu viete vytvoriť aj stenu vysokú 4 metre. Dbajte na správnu výživu, strihanie a tento plot bude určite dominantou Vašej záhrady a navyše bude naozaj prírodný.

Ak dávate prednosť kvitnúcim drevinám, môžete zvoliť kvitnúci živý plot.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu