+421 948 199 109

Osadenie suchého múrika

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 20. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Druhy, ktoré sa bežne používajú do skaliek a na výsadbu sutí, sa používajú aj na výsadbu suchých múrikov. Suché kvetinové múriky majú výhodu v jednoduchej stavbe bez použitia malty alebo betónu.

Rastliny v suchom múriku

Ide o kamene nasucho ukladané na seba v tvare múru, ktoré sa presýpajú len pieskom, štrkom, do ktorého je následne uskutočnená výsadba. Samotné rastliny potom držia múr, vypĺňajú ho.

Neznamená to, že stavba musí byť len dobrá po výsadbe rastlín. Musí byť pevnástabilná, aby nepodliehala poveternostným vplyvom.

Suchý múrikSuché múriky obyčajne bývajú vysoké len 50 cm, max. 1 meter. Dodržte správnu šírku, sklon, prípadne na spodku umiestnite aj drenážne rúrky na odtok vody.

Takýto kvetinový múrik môže oddeliť napríklad okrasnú časť od úžitkovej, prípadne ním môžete vyrovnať členitý terén v záhrade alebo s ním len okrášliť miesto v blízkosti terasy a sedenia.

V prvom roku po výsadbe nečakajte zázraky. Rokmi bude múrik stále krajší a krajší. Tiež ho viete kedykoľvek doplniť ďalšími rastlinami, ktoré vytvoria previsy, zhluky a koberce. Drobné cibuľoviny Vám vytvoria ideálny jarný efekt v skorom období po zime.


Vhodné rastliny do suchého múriku sú napríklad skalničky alebo si vyberte nízke okrasné trávy


Múrik by mal byť umiestnený na slnku. Nezabudnite na zavlažovanie bezprostredne po výsadbe. Na výsadbu sa používajú väčšinou druhy, ktoré nevyžadujú výdatnú zálievku, ale bez nej to nepôjde.

Používajú sa skalničky, pôdopokryvné nízke rastliny a dreviny, drobné jarné cibuľoviny, nízke kobercové trvalky a okrasné trávy.

Rovnakým spôsobom môžete vysadiť aj iné múriky. Čo sa týka finančného hľadiska, pre niekoho lacná záležitosť, ak je zvolený domáci druh kameňa, z blízkeho lesa alebo kameňolomu. Drahšie a atraktívnejšie kamene Vás budú stáť viac. Vhodná je aj bridlica, pieskovec, andezit, vápenec.

TIP: Chystáte sa okrem suchého múriku vybudovať vo vašej záhrade aj skalku? Prečítajte si článok o tom aké trvalky sú vhodné práve do skalky.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty