+421 948 199 109

Ostrica - pestovanie nenáročnej okrasnej trávy

Vytlačiť
Autor: Monika Brešťanská 28. februára 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ostrica (Carex), je bylina či tráva z čeľade šachorovitých. Ide o vytrvalú rastlinu. Pre všetkých zástupcov tohto veľmi rozsiahleho rodu je typická absencia kolienok na tenkých stonkách a výrazne špicaté, dlhé, tenké listy.

Ostrica pestovanie

Ostrice nájdeme rásť voľne v prírode, mnoho druhov je v strednej Európe pôvodných. Vďaka svojmu trsovitému tvaru sa zástupcovia ostríc dostali do hľadáčika šľachtiteľov, ktorí z nich vytvorili pôsobivé okrasné rastliny skvele sa hodiace do moderných záhrad.

Pestovanie ostrice v záhrade

Stanovište - vyberáme skôr polotieň, na slnku by tráva mohla rýchlo vysychať a žltnúť.

Pôda - ostrice preferujú vlhký a dobre priepustný substrát. Nie sú náročné na živiny ani na konkrétny typ pôdy, avšak ako pri každej rastline platí, že čím kvalitnejší substrát je, tým lepšie sa rastline darí.

Rozmnožovanie - ak si chcete záhon s ostricami rozšíriť, ideálnym obdobím je jeseň, kedy je možné trsy trávy vykopať, rozdeliť a vysadiť na iné stanovište. Ďalším spôsobom je pestovanie zo semien.

Nároky na pestovanie - ostrica je odolná, plne mrazuvzdorná rastlina (niektoré druhy sú na mráz citlivejšie), ktorá príliš starostlivosť nepotrebuje. Počas veľmi suchých dní ocenia zálievku, vysoké druhy môžeme zväzovať alebo zaplietať.

 

Aj vašu záhradu môžu skrášliť ostrice v rôznych farbách a veľkostiach. Vyberte si niektorý z obľúbených druhov na našom e-shope

 

Ostrica druhy

Tráva ostrica zahŕňa desiatky, ak nie stovky rôznych druhov. Uveďme si tie najobľúbenejšie, ktoré záhradníci aj pestovatelia s obľubou vysádzajú.Ostrica druhy

Ostrica Buchananova

Ostrica Buchananova (Carex buchananii) je stredne veľký druh dorastajúci do výšky 40 až 50 centimetrov. Rastie v košatých trsoch. Listy majú hnedohrdzavú farbu a kvety sa objavujú počas júna a júla. Na pestovanie tohto druhu je vhodné aj slnečné stanovište. Na zimu nemení farbu a netreba ju strihať, hodí sa však skôr do teplejších oblastí. Vhodná je mierne kyslá pôda, v záhonoch vedľa rododendronov a vresov sa jej bude dariť veľmi dobre.

Ostrica chocholatá

Carex comans, dorastá do výšky až 30 cm. Tvorí trsy dlhých úzkych listov. Farba listov môže byť rôzna - môže byť od svetlo zelenej až po jemne hnedú, záleží na zvolenej odrode. Listy zostávajú dekoratívne po celý rok. Kvitne od apríla do mája. Medzi obľúbené kultivary patria napríklad 'Bronze Perfection' alebo 'Amazon Mist'.

Ostrica japonská

Ostrica japonská, latinsky Carex morrowii, je vždyzelený druh kvitnúci od apríla do mája. Husté trsy obvykle dorastajú do výšky až 40 cm. Tento druh pôsobí veľmi dekoratívne a medzi obľúbené odrody patrí napríklad 'Ice Dance', 'Irish Green' alebo 'Variegata'.

Ostrica muskingumská

Ostrica muskingumenská (Carex muskingumensis) má veľmi tenké listy a tvorí hustý trs dorastajúci do výšky až 60 centimetrov. Najlepšie teda vynikne ako solitér alebo v modernom záhone, kde doplnia napríklad levanduľu či zakrpatené brezy. Na jar je vhodné trsy zostrihať.

Ostrica previsnutá

Ostrica previsnutá, latinsky ako Carex pendula, tvorí veľmi bohaté a vysoké trsy, nezriedka sa dorastajúce aj jedného metra. Tento druh sa stane dominantou záhonov, pestuje sa aj ako solitéra. Na zimu sa trsy trávy zväzujú či zaplietajú. Listy sú o niečo širšie ako u iných okrasných druhov, majú obvykle tmavo zelenú farbu a ich povrch môže byť lesklý.

Ďalšie vysádzané druhy okrasných ostríc

Medzi ďalšie druhy, s ktorými sa môžeme v okrasných záhradách stretnúť, patria napríklad:
ostrica Grayova (C. grayi Carey)
ostrica vysoká (C. elata)
ostrica žltá (C. flava)
ostrica horská (C. montana)
ostrica vtákonohá (C. ornithopoda)
ostrica tôňomilná (C. umbrosa)
ostrica sivá (C. flacca)

TIP: Nenašli ste pre okrasné trávy v záhrade miesto? Nechajte ich vyniknúť na terase či balkóne. Okrasné trávy v kvetináči sú krásnou prírodnou dekoráciou, ako ich pestovať, a ktoré druhy sa na to najlepšie hodia, vám poradíme v našom predchádzajúcom článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty