+421 948 199 109

Pestovanie Aloe Vera

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 3. decembra 2020 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rastlina Aloe Vera patrí medzi veľmi známe sukulenty. Okrem toho, že obsahuje „liečivý gél“, je to aj atraktívna teplomilná rastlina, ktorú zvládne pestovať úplne každý, pri dodržaní špecifických podmienok. Nebojte sa nie je to nič náročné.  Je niekoľko druhov aloe ale najznámejšia a najžiadanejšia je Aloe Vera – pravá Aloe.

Aloe Vera

Ako pestovať Aloe Vera

Po zakúpení rastlinu presaďte do nového substrátu pre kaktusy a sukulenty a doprajte jej teplo a svetlo. Menej zálievky je niekedy viac. Na dne nádoby vytvorte drenážnu vrstvu.  Odtok prebytočnej vody vyrieši odtoková diera v kvetináči a podmiska. Neukladajte ju na parapetu okna, ak je tam radiátor a okno orientované na západ. V lete uvíta tienenie.  Prihnojujte v lete každé 3 týždne. Nadmerná zálievka vie rastlinu poškodiť.

Aloe Vera pestovanie v byte a vonku

V našich podmienkach aloe veru pestujeme ako izbovú rastlinu s letnením vonku na terase na slnku (nie však celodenný úpek) , v polotieni. Rastlina dosahuje výšku cca 30-50 cm, má štíhle, mäsité listy naplnené tekutinou, ktorá sa používa v kozmetickom ale aj v lekárenskom priemysle a doma, pre rýchlu pomoc.Aloe vera pestovanie 

Nie je mrazuvzdorná. Dbajte na skorý presun rastlín do bytových priestorov alebo do iných nemrznúcich podmienok. Mráz by rastlinu trvalo poškodil.

V zimnom období zvládne aj bytové podmienky a teplo, ale treba k tomu adekvátne zvoliť aj závlahu a množstvo svetla. Obľubuje však v zime teplotu okolo 10 stupňov a minimálnu zálievku.

Aloe Vera účinky

Z rastlinky je možné získať gél, postupujte nasledovne. Odrežte list z rastliny. Položte na podložku a nožom opatrne odrežte pozdĺžne po celej ploche listu spodnú časť, teda zelený obal listu tak,  aby Vám zostala viditeľná len plocha s gélom.

Potom to opakujte z vrchnej strany. Získaný gél môžete použiť okamžite na uštipnutie, popáleniny, čistenie pleti, na drobné rany alebo si ho môžete dať zamraziť do nádobiek na ľad a použiť v lete na štípance od komárov, včiel.

List je tvorený v 96 % vodou a tiež obsahuje vitamíny, minerály, enzýmy a aminokyseliny.  Využiť môžete aj samotnú šťavu, ktorá sa pije a riedi s vodou. Ale na to by ste potrebovali niekoľko desiatok veľkých rastlín, aby bolo užívanie pravidelné a aby ste získali dostatok šťavy.


Vyskúšajte liečivé účinky Aloe Vera na vlastnej koži


Aloe Vera ako liek poznali už starovekí Egypťania a túto rastlinu vďačne využívali a nazývali ju rastlinou nesmrteľnosti, lebo spoznali jej liečivé účinky, rýchle omladenie pleti a sviežosť. Rovnaký vysoký vplyv má aj na trávenie, imunitu, pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi, pomáha pri bolestiach hlavy a pomáha pri hojení popálenín, drobných rán a sú vhodné aj pre detskú pokožku a citlivú pleť.

Nechajte sa inšpirovať a to čo pestujete s láskou, sa Vám vráti v inej podobe.

TIP: Mnoho rastlín má svoje špecifické využitie v domácnosti. Jednou z nich je aj stévia a v článku sa dozviete viac práve o pestovaní stévie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu